Buurtcentrum maakt soep voor de buurt met overschotten uit volkstuintjes

3
nov
2021

Buurtcentrum Levensvreugde in Lissewege promoot vanaf nu de korte keten en gezonde seizoensgebonden voeding. Elke vierde donderdag maakt de ploeg van het centrum verse soep met groentenoverschotten uit de volkstuintjes van “Tuinhier” in Zwankendamme. De soep wordt geschonken aan de eigenaars van de tuintjes en thuiswonende 85-plussers in de buurt.

Op die manier wil het team het belang van de volkstuintjes onderstrepen en voedseloverschotten zo veel mogelijk recupereren. Bovendien helpt de soepbedeling mensen met elkaar in contact brengen en het sociale weefsel in de buurt versterken.

“Het verhaal van ‘Tuinhier’ leeft al een tijdje in onze buurt,” zegt Nancy Lamote, verantwoordelijke van buurtcentrum Levensvreugde. “De vereniging telt meer dan 20.000 aangesloten gezinnen in Vlaanderen. In de regio Zeebrugge-Zwankendamme-Lissewege zijn er 180 leden. De volkstuintjes stimuleren mensen om in de buitenlucht te werken en in beweging te zijn. Al tuinierend leggen ze sociale contacten, kweken ze eigen groeten en fruit, en leren ze heel wat bij over de natuur. Omdat we de tuiniers en buurtbewoners bewust willen leren omgaan met voedseloverschotten, recupereren we vanaf nu de resten uit de volkstuintjes van ‘Tuinhier’.”

Elke vierde donderdag van de maand engageert buurtcentrum Levensvreugde zich om verse soep te maken met de overschotten uit de tuintjes van ‘Tuinhier’. De soep wordt verdeeld onder de eigenaars van de tuin en 85-plussers uit de omgeving.

“Met dit eenvoudige project onderstrepen de Mintus-buurtcentra dat ze werken aan bewuste consumptie en de recuperatie van voedseloverschotten,” zegt schepen Mathijs Goderis. “Als we een deel van de producten uit de volkstuintjes als maaltijd kunnen terugschenken aan de eigenaars van de volkstuintjes en oudere buurtbewoners, wint iedereen daarbij. De buurt- en samentuin van Zwankendamme wordt zo een mooi voorbeeld van een duurzame, korte voedselketen. Het is de beste manier om onze impact op milieu en klimaat te beperken.”

De buurt- en samentuin in Zwankendamme heeft momenteel geen vrije plaatsen meer, maar inschrijven op de wachtlijst is wel mogelijk. Meer info op: www.tuinhier.be.