Campagne Brugge Oltied Schoane

Brugge houdt van propere straten en een net openbaar domein. Zo liep van 18 tot 23 april de Week van de Grote Lenteschoonmaak.

De Stad bundelde tal van initiatieven in dat kader onder de noemer Brugge Oltied Schoane.

Meewerken aan een propere straat, stoep of greppel

Onkruidvrije straten

Aanplanten van een geveltuin

Zorg dragen voor de bomen

Kringloopkrachten

Sfeervolle hoevemarkt voor jong en oud

Honden aan de leiband, drollen in de vuilbak

Insectenhotel of nestkastje

Insectenweek

 

Onkruidvrije straten

Infographic

 onkruidmachine

Aanplanten van een geveltuin

In Brugge grenzen heel wat huizen direct aan de straat. Voor die woningen is een geveltuin een goed idee. Met weinig moeite creëer je snel je eigen kleine groenstrook voor je huis. De klimplanten die je daarvoor gebruikt, hebben heel wat voordelen: ze fleuren je huis op, ze zorgen voor isolatie in de winter en voor verkoeling in de zomer en ze verminderen het fijn stof.

Voor het aanplanten van deze klimmers heb je de toelating nodig van de Stad, aangezien er vaak een gedeelte van het voetpad moet worden opengebroken. Daarvoor schrijf je een brief naar het college van burgemeester en schepenen, Burg 12, 8000 Brugge.
Is er tussen het openbaar domein en de voorgevel een voortuintje of een oprit, dan heb je geen toelating nodig.

wegendienst@brugge.be , 050 44 85 85

Zorg dragen voor de bomen

Groen is van levensbelang voor de leefbaarheid en de luchtkwaliteit van onze stad. Bomen vormen de ruggengraat. Ze filteren koolstofdioxide uit de lucht en geven zuurstof vrij. De bladeren houden bij regen een deel van het water vast en verdampen het na de regenbui. Zo treedt er minder snel wateroverlast op. Op warme dagen zorgen bomen voor schaduw en verkoeling. Ze dragen ook bij aan een rustige sfeer en meer biodiversiteit in je wijk.

Het is dus belangrijk om samen zorg te dragen voor de bomen. Parkeer je wagen niet onder de boom of tegen zijn stam. Het frequent berijden van de ondergrond leidt tot bodemverdichting en vermindert hun vitaliteit. Bevestig ook niks met scherpe voorwerpen of met spanriempjes aan de bomen, want die kunnen ingroeien.

Bomen verliezen ook bladeren, vruchten en bloemen. Jij kunt meehelpen om die op te ruimen, bijvoorbeeld door in het najaar een bladkorf te maken en die op het openbaar domein te plaatsen. Medewerkers van de Stad komen die leegmaken. Belanden er te veel bladeren in je goot, dan kan een vakman een systeem aanbrengen dat het water doorlaat en de bladeren tegenhoudt.
Suggesties om het openbaar domein groener te maken, zijn
altijd welkom bij de Groendienst. Ook als je dode of zieke bomen ziet, kun je dit melden: 050 32 90 11 of groendienst@brugge.be 

Kringloopkrachten

De volkstuintjes in Sint-Pieters hebben een educatief hoekje over composteren, ecologisch moestuinieren en de zaai- en oogstkalender. Wie meer wil weten over ecologisch kringlooptuinieren, kan er andere geïnteresseerden ontmoeten en ervaringen uitwisselen.
De verantwoordelijken zijn ‘kringloopkrachten’: vrijwilligers die een opleiding kregen van vzw Vlaco (die het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen behartigt) en begeleid worden door de dienst Leefmilieu.

De kringloopkrachten laten je kennismaken met composteren, ecologisch moestuinieren, goed je planten kiezen en verzorgen, voedselverlies tegengaan… Als je deze ecologische kringlooptechnieken toepast, sluit je de biologische kringloop en spaar je het milieu en het klimaat. Bijvoorbeeld: restjes uit de tuin en de keuken zijn een bron van voedsel voor ontelbare tuindiertjes en afbraakorganismen. Zij vormen de restjes om tot compost. Als je je groentetuin daarmee voedt, krijg je sterke planten en een smaakvolle oogst.
Op 28 mei kun je de kringloopkrachten ontmoeten op de Hoevemarkt in Hoeve Hangerijn.
buurtwerk.sint-pieters@brugge.be  of 050 31 03 27

Tips en duiding over composteren, kringlooptechnieken…krijg je via leefmilieu@brugge.be  of op 050 47 53 80.

Sfeervolle hoevemarkt voor jong en oud

Op zondag 28 mei vindt de derde editie van de Hoevemarkt in Hoeve Hangerijn plaats. Tuseen 13.00 en 18.00 uur kunnen bezoekers er artisanale producten kopen of ruilen. De toegang is gratis.

Hoeve Hangerijn in Assebroek is een ontmoetings- en belevingshoeve waar mensen met en zonder beperking samen kunnen (be)leven, werken en ontspannen. Tijdens de Hoevemarkt staan de poorten van de Hoeve wijd open voor het grote publiek. Wie dat wil, kan er planten, groenten, kruiden, bloemen en andere artisanale hoeveproducten kopen of ruilen.

De Hoevemarkt serveert ook tal van activiteiten, voor jong en oud. Op de agenda staan onder andere een demonstratie honingslingeren, een portie livemuziek en een middeleeuws ‘kampement’ met een smidse en een bakdemonstratie met een ambachtelijke oven. Na al deze indrukken ben je welkom in de ingerichte bar in de schuur.

Met zicht op het mooie natuurdomein kun je er rustig uitblazen of buurtbewoners ontmoeten.
De Hoevemarkt staat garant voor een gezellige namiddag voor het hele gezin. De jongsten kunnen hun hartje ophalen met allerlei activiteiten op kindermaat.
Hoeve Hangerijn, Gemeneweideweg-Zuid 113, 8310 Assebroek
hoevehangerijn@ocmw-brugge.be 
Facebook: Hoeve Hangerijn

Meewerken aan een propere straat, stoep of greppel

Het is voor iedereen fijn om in een nette buurt te wonen. Het stadsbestuur vindt een propere stad heel belangrijk en rekent daarom op elke Bruggeling
om daaraan mee te werken.
Om dit in de verf te zetten, lanceert de Stad ‘Brugge oltied schoane’. De komende dagen, weken en maanden zul je deze campagne ongetwijfeld
overal zien opduiken.

Onkruid, slijk, zand, afval… voor de deur of in de greppel? Van iedereen in Brugge wordt verwacht dat hij of zij het voetpad en de greppel voor het huis
of de handelszaak netjes houdt. Een kaart in de brievenbus brengt bewoners op de hoogte als het voetpad of de greppel een beurt kan gebruiken.

Waar toch onkruid groeit, bestrijdt de Stad dit steeds zonder pesticiden. Naast veegwagens die het onkruid mechanisch verwijderen, worden ook
thermische methoden gebruikt om het onkruid in de kiem te smoren. Sinds het begin van deze maand rijden nieuwe machines rond die het onkruid
bestrijden met kokend water: twee hoogtechnologische machines met sensoren voor bladgroendetectie en nieuwe apparaten die het onkruid tot in de wortel aanpakken met een spuitlans. Deze thermische methoden hebben als voordeel dat het onkruid langer wegblijft.

Door het samenvoegen van verschillende stadsdiensten in een cluster Openbaar Domein, kunnen de opeenvolgende werkzaamheden beter op elkaar
worden afgestemd. Dit zorgt voor een maximaal rendement van de beschikbare machines.
www.brugge.be/properbrugge 
Tips om zelf onkruid te verwijderen zonder bestrijdingsmiddelen
vind je op www.zonderisgezonder.be 

Honden aan de leiband, drollen in de vuilbak

Nu de lente weer in het land is, roept het stadsbestuur alle hondenbezitters op om hun ‘duit’ in het zakje te doen. Zorg voor je hond, je vriend, maar ook voor je buur(t).
Houd je hond aan de leiband, doe zijn kakje in een zakje en gooi het in een vuilnisbak.
De borden met de duidelijke boodschap dat honden aan de leiband horen en dat hondenpoep moet worden opgeruimd, herinneren al enige tijd aan dit vriendelijke verzoek.

Je hond onaangelijnd laten lopen of hondenpoep achterlaten kan je een boete opleveren.
Gemeenschapswachten, gemeentelijke ambtenaren-vaststellers en de lokale politie houden een oogje in het zeil.
Samenwerken aan een propere stad, daar zorg ook jij voor. Er is een speciale hondenpoepkit (met onder meer affiches en sensibiliserend
materiaal) waarmee je in je eigen buurt aan de slag kunt gaan om hondeneigenaars goede manieren te leren.

preventie@brugge.be , 050 44 80 66 

Insectenhotel of nestkastje

Insecten zijn onmisbaar in je tuin of het openbaar groen. Ze helpen met de bestuiving of dienen als voer voor andere dieren. Zelf kun je deze gewenste gasten een handje helpen door hen onderdak te bieden in een insectenhotel.

Omdat het aantal natuurlijke vogelnesten afneemt, is het een goed idee om zelf nestkasten op te hangen.
Voor kinderen is een nestkast of een insectenhotel bovendien heel leerrijk. Ze kunnen uren aan een stuk allerlei dieren bestuderen.

Met nestkastjes en insectenhotels alleen maak je echter geen dierenparadijs. De volledige tuin richt je het best zo natuurlijk mogelijk in, bijvoorbeeld met inheemse planten en struiken als voedsel voor insecten.
Deze insecten dienen op hun beurt als voedingsbron voor vogels.

Insectenweek

Van zaterdag 27 mei tot en met zondag 4 juni vindt in heel België de ‘Insectenweek’ plaats. Het is een initiatief
van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, de Vlaamse Vereniging voor Entomologie, Natuurpunt en de werkgroepen Hexapoda en Lieteberg.

Tachtig procent van alle diersoorten zijn insecten. Tijdens de ‘Insectenweek’ kun je deze kleine, maar uiterst nuttige wezentjes beter leren kennen op verschillende wandelingen
en workshops. Deelnemen is helemaal gratis, maar vooraf inschrijven is wel vereist.

Programma

Woensdag 31 mei: insectenwandeling in de Fonteintjes met Stefaan Brinckman. Afspraak om 14.00 uur aan het
Badengebouw, Zeedijk, Zeebrugge.

Zondag 4 juni: insectenonderzoek op het heideveld van Beisbroek met dr. Wouter Dekoninck. Afspraak om 14.00
uur aan het kasteel Beisbroek, Zeeweg 96, Sint-Andries.

Zondag 4 juni: workshop ‘bouwen van een insectenhotelletje’ in het Natuurcentrum Beisbroek. Afspraak om
14.00 uur aan het kasteel Beisbroek, Zeeweg 96, Sint- Andries.

Zondag 4 juni: bijententoonstelling, demonstratie van imker Stefan Stock en bouwen van een insectenhotelletje.
Van 14.00 tot 17.00 uur in Kinderboerderij De Zeven Torentjes, Canadaring 40, Assebroek.

Inschrijvingen: natuur@brugge.be 
050 32 90 11
Facebook: Natuurcentrum Beisbroek - Stad Brugge

Deel deze pagina