Heraanleg Kraanplein: over het project

Het Kraanplein ligt er momenteel wat troosteloos bij en verdient een opfrissing. Deze actie maakt deel uit van het ‘pleintjesplan’ van de stad waarbij de vele pleintjes, die de stad rijk is, een opwaardering krijgen. Recent werden in de omgeving al de Woensdagmarkt, het Sint-Jansplein en de Mallebergplaats opgefrist. Samen met het Kraanplein wordt ook de Ieperstraat heraangelegd. 

Het Kraanplein: een warme plek voor bewoners én bezoekers

Ook van het Kraanplein wil de stad een gezellig plein maken waar het aangenaam vertoeven is voor de bewoners en bezoekers. Voor de lokale horeca, handelaars en de Vrijwilligerscentrale is deze heraanleg beslist een opsteker. Zij kunnen straks hun klanten in een nog mooier kader bedienen.

Welke herinrichting krijgt het plein?

 • Er komt een volledige vernieuwing van de bovenbouw van het Kraanplein van rooilijn tot rooilijn tot aan het Sint-Jansplein.
 • Het ontwerp houdt een sterke vergroening in van het plein met een meer klassieke, zachte en rustgevende vormgeving.
 • Het creëren van een gezellig plein met als hoofdfunctie ‘ontmoetingsplaats’ staat voorop.
 • Het ontwerp heeft een grote groenzone in de westelijke zijde van het plein met twee zitbanken die zo zijn gepositioneerd dat ze uitkijken over het plein.
 • Aan de oostelijke zijde, ter hoogte van het stadsgebouw en de horeca (ex - Vuurmolen), wordt er een bijkomende solitaire boom (een Acer palmatuum – Japanse esdoorn) voorzien met een boombank. De bestaande lindeboom blijft behouden.
 • Het plein en de rijweg palend aan het plein worden aangelegd in roodbruine mozaïekkeien uit Zweedse graniet (deze bestrating ligt ook op de Vismarkt).Er is een gelijkvloerse aanleg voorzien met greppels die de rijweg en de voetpaden afbakenen.
 • De rijweg van de Sint-Jansstraat (gedeelte Sint-Jansstraat vanaf huisnummer 1 tot en met huisnummer 7) en de Ieperstraat worden aangelegd (grijze) Portugese mozaïekkeien.
 • Rekening houdend met de voorschriften voor de brandveiligheid, is er centraal op het plein een grote vrije zone voorzien, zodat de brandweer zich centraal op het plein correct en veilig kan opstellen op 10 meter van de gevels.
 • De groenzones worden voorzien met arbeidsextensieve beplanting zoals siergrassen, die voldoende droogte resistent zijn, bloembollen, die het plein in het voorjaar opfleuren, en meerstammige bomen. De meerstammige bomen (Prunus The Bride – sierkers) in de groenzones zullen ware eyecatchers zijn op het plein. De planten komen in vaste grond te staan.
 • De parkeerplaatsen verdwijnen op het plein zodat er een kwalitatief en gezellig plein kan ontstaan met een laad- en loszone langs de straatzijde.
 • De integratie van een publiek sanitair op het plein zelf bleek geen eenvoudige oefening. Het is onmogelijk om een dergelijk sanitair in te planten op het plein, op een manier dat dit past binnen de opwaardering van het plein en de komst van een kwalitatieve horecazaak, zonder dat dit sanitair visueel en esthetisch storend is. Het voorstel is dan ook om publiek sanitair te voorzien in de horecazaken op het plein. Hierover is het overleg nog lopende met de uitbaters van de horecazaken. Er is in de nabijheid ook publiek sanitair aanwezig, meer bepaald in de Kuipersstraat.
 • Er komen in totaal 6 fietsnietjes (voor 12 fietsen) op het plein (kant Vlamingstraat) palend aan de grote groenzone. Momenteel zijn er slechts 3 duo-staanders aanwezig, goed voor 6 fietsen.
 • Ter hoogte van de ingang van de Factor Club wordt er één asbaktegel in de verharding ingewerkt.
 • De huidige openbare verlichting blijft behouden.

Het ontwerp op plan

Je kan de herinrichting op plan bekijken. 

Timing uitvoering werkzaamheden

De werkzaamheden bestaan uit twee delen: eerst worden de nutsleidingen vernieuwd en pas daarna start de herinrichting van het plein.

Timing en situering werkzaamheden aan de nutsleidingen

De werkzaamheden vinden plaats vanaf 22 februari tot de eerste helft van maart a.s. in de zone tussen de Sint-Jansstraat 7 - het Kraanplein – tot aan Vlamingstraat 44/48 en vermoedelijk ook in de Ieperstraat. Ze worden uitgevoerd door Dalcom BV uit Zele in opdracht van Fluvius.

Timing herinrichting Kraanplein en heraanleg Ieperstraat

De werkzaamheden vinden plaats tussen 1 maart en eind april a.s. in de zone tussen de Sint-Jansstraat 7 - het Kraanplein – tot aan Vlamingstraat 44/48. Ook de Ieperstraat wordt in deze periode heraangelegd. Verkinderen Aannemingen uit Eernegem staat in voor de uitvoering.

Verkeersverloop

In de werfzone is er geen verkeer mogelijk. Voetgangers en fietsers, met de fiets aan de hand, behouden doorgang. Het verkeer volgt een omleiding via het Sint-Jansplein, Wapenmakersstraat, Philipstockstraat naar de Vlamingstraat. De fietsers volgen best ook deze omleiding.

Op het Sint-Jansplein geldt op 5 parkeerplaatsen parkeerverbod omdat deze ingepalmd worden als zone voor werfmateriaal.

De Lijn

De bussen van De Lijn (Lijn 4: richting Koolkerke – De Ketel, Lijn 6: richting Brugge Stadsschouwburg, Lijn 14: richting Brugge Sint-Jozef en Lijn 16: richting Brugge Stadsschouwburg) volgen een omleiding via de Hoogstraat, Mallebergplaats, Philipstockstraat naar de Vlamingstraat. De halte Sint-Jansplein vervalt.

De bussen van De Lijn (lijn 4, 14 en 90 – richting Brugge station) volgen een omleiding via het Jan van Eyckplein, de Academiestraat, de Vlamingstraat, de Adriaan Willaertstraat, de Kuipersstraat, de Jacob van Ooststraat naar de Vlamingstraat en verder normale traject. Alle haltes blijven bediend.

Voor meer informatie over de trajectwijzigingen van De Lijn belt u naar t 070 220 200.

Vragen

openbaardomein@brugge.be – 050 44 85 85