Heraanleg Vlamingstraat–Sint-Jorisstraat-Vlamingdam: Start fase 3 nutswerken

5
mrt
2021

Op dinsdag 9 maart start de derde fase van de nutswerken. Deze fase bestaat uit twee deelfases met verschillende werfzones en het einde van fase 3 is voorzien op zaterdag 15 mei. In dit bericht leest u alles over fase 3A die zonder onvoorziene omstandigheden duurt tot 19 maart.

Werfzone en verkeersverloop fase 3A (van 9 maart tot 19 maart):

Er wordt gewerkt in de Sint-Jorisstraat, tussen de kruispunten met de Sint-Clarastraat en de Kalkovenstraat.

Er zijn opnieuw enkele belangrijke wijzigingen voor het verkeersverloop:

 • Er komt een omleiding via de Augustijnenrei - Jan Miraelstraat - Sint-Clarastraat en Kapelstraat, in die straat word de rijrichting gewijzigd.
 • Bewoners van de Sint-Jorisstraat tussen de Augustijnenrei en de werfzone kunnen in hun straat tijdelijk van een dubbele rijrichting gebruik maken.
 • Het autoverkeer komende uit de Hugo Losschaertstraat en de Kalkovenstraat volgt een omleiding via de Jan Boninstraat, waar de rijrichting wordt gewijzigd, richting de Ezelstraat.
 • Het zware verkeer (+3,5 ton) volgt een omleiding via de Academiestraat – Spiegelrei – Langerei.
 • Voertuigen (+8 meter) volgen een omleiding via de Adriaan Willaertstraat – Kuipersstraat - Geldmuntstraat.
 • Fietsers volgen de aangeduide omleiding.
 • Voetgangers kunnen de werfzone steeds veilig passeren.

Bekijk hier het plannetje met het gewijzigde verkeersverloop.

Verkeers- en bereikbaarheidsproblemen

Bij problemen op het vlak van bereikbaarheid neemt u contact op met de Unit Verkeersbelemmeringen van de Politie, Lodewijk Coiseaukaai 3, 8000 Brugge - t 050 44 88 65 – pz.brugge.verkeersbelemmeringen@police.belgium.eu.

Maatregelen De Lijn

De Lijn voert volgende maatregelen in:

 • Lijnen 5-15-88 en 90 rijden via de Geldmuntstraat en Noordzandstraat naar ’t Zand.
 • Lijnen 7-17-25-9 rijden via de Lange rei, Komvest en Elisabethlaan naar ’t Zand.
 • Lijn 43 rijdt heen en terug via de R30 tot aan de Damse Vaart waar de bus terug zijn normale reisweg volgt.

Afvalophaling

Tijdens de volledige duur van de werkzaamheden kan de ophaalwagen van het huisvuil in bepaalde zones het afval niet huis aan huis ophalen. Indien u langs de werfzone woont, kan u uw vuilniszakken plaatsen op de dichtstbijzijnde straathoek waar de ophaaldienst langskomt:

Verdere tijdslijn van het project

De nutsmaatschappijen werken nu in verschillende fases tot eind oktober 2021 in de drie straten. Vanaf november 2021 start de eigenlijke heraanleg van de straten. De heraanleg moet voltooid zijn eind 2022.

Let op: Onvoorziene omstandigheden, zoals het werkschema van de aannemer of weersomstandigheden, kunnen ervoor zorgen dat de aannemer de werkzaamheden niet op de hierboven vermelde tijdstippen kan aanvangen of beëindigen.

Compensatie voor handelaars

Bij de planning van werkzaamheden op het openbaar domein proberen we de hinder voor handelaars zoveel mogelijk te beperken.

Als de werkzaamheden de toegang tot uw zaak ernstig bemoeilijken, kan u onder bepaalde voorwaarden een hinderpremie krijgen van de Vlaamse overheid. De hinderpremie is er voor kleine ondernemingen en richt zich op winkeliers, horeca en diensten waarbij ter plaatse een persoonlijk en direct klantencontact is.

De Vlaamse overheid bepaalt zelf welke handelaars aan de voorwaarden voldoen. Als u in aanmerking komt, krijgt u voor de start van de werkzaamheden een brief van deze overheid. Met deze brief vraagt u een hinder- of sluitingspremie (hinderpremie B) aan via www.vlaio.be/hinderpremie. Doe dit binnen 60 dagen na de datum van de brief en voor de geplande einddatum van de werkzaamheden. U kunt de sluitingspremie op zijn vroegst op de startdatum van de werkzaamheden en uiterlijk op de startdatum van een sluitingsperiode aanvragen.

Neem voor meer info contact op met het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse Overheid via:

Breng de eigenaar op de hoogte van de werkzaamheden

Bent u huurder? Dan is het belangrijk om de eigenaar van uw woning op de hoogte te brengen van de geplande werkzaamheden. Zo weet de eigenaar dat hij of zij de woning kan aansluiten op de riolering of op de nutsleidingen.

Plan

Bekijk het plan van deze heraanleg online op brugge.be/centrum. U kan hier ook kijken naar een presentatie met een gedetailleerde toelichting van de ontwerpplannen.

Of maak een afspraak om langs te komen in het Huis van de Bruggeling (Frank Van Ackerpromenade 2).

Een afspraak maken kan u:

 • online op afspraken.brugge.be;
 • of telefonisch via het nummer 050 44 80 00 (maandag tot vrijdag van 8.30 tot 17 uur).

 Wij hopen samen met u dat deze derde fase van de nutswerken vlot verlopen!