City Hacks

Stad Brugge organiseert sinds 2016 jaarlijks een 24u-hackaton, waarbij Brugse bedrijven en studenten de kans krijgen om op basis van open data creatieve en innovatieve digitale toepassingen te ontwikkelen.

Editie 2018

Op 09 en 10 november ging de derde editie van de hacketon door. Zesenzestig studenten, van Vives, Howest en K.U.Leuven Campus Brugge, gingen verdeeld in 11 groepen 24u aan de slag. De jury loofde de creativiteit, ondernemingszin en skills van alle groepen. Alle presentaties zijn bijgevoegd te vinden. Check ook cityhacks.be!

Editie 2017

Op 24 en 25 november ging City Hacks Brugge (http://cityhacks.be/ en www.brugge.be/cityhacks ) door. Deze 24u-hackaton is een organisatie van de stad Brugge, het Ondernemerscentrum Brugge, Het Entrepot en Nerdlab.

120 deelnemers, samengesteld uit zowel studenten van Howest, Vives en KU Leuven Campus Brugge en Brugse IT-bedrijven, gingen 24u lang in het Tolhuis in Brugge aan de slag met de open data (www.brugge.be/opendata ) die de stad Brugge ter beschikking stelt. Na een ganse dag en nacht verder werken, werden zaterdagochtend de resultaten voorgesteld. Een grote verscheidenheid aan digitale toepassingen werden naar voor gebracht. De hoge kwaliteit van de creaties toont aan dat er veel innovatief talent in Brugge te vinden is. Het ter beschikking stellen van goede open data door de stad is hierbij essentieel om als stad een meerwaarde te kunnen leveren. Deze hackaton heeft voor de tweede maal bewezen dat dit mogelijk is.

De jury had de moeilijke taak om winnaars aan te duiden.

 Vives-studenten Electronica/ICT campus Brugge zijn verkozen als winnaar ‘Creativiteit’ met de digitale toepassing Ludejo. Het is een app die kinderen extra ervaring kan bieden wanneer zij een Brugse speeltuin bezoeken. De app maakt gebruik van augmented reality om op elke speeltuin virtuele wezens te laten leven. Op die manier kunnen kinderen, maar ook familieleden aangezet worden om vaker een speeltuin te bezoeken:  https://www.ludejo.be/

Studenten van Howest, wonnen de categorie ‘Beste Businesscase’ voor Brugge Cares, waarbij je in real time kan aangeven of je vrijwilligerswerk wil doen en zo de vereenzaming te lijf gaat. Zij krijgen de kans om hun ontwerp verder te ontwikkelen tot een stevig bedrijfsplan.

Het IT-bedrijf Duo viel eveneens in de prijzen, voor ‘Beste technische uitwerking’. Met ‘Marcel’ kan je dagdagelijkse taken laten uitvoeren: glas naar de glasbol, strijk naar de strijkcentrale, rommel naar containerpark, …  Via de app kan je aangeven dat je bijv. naar het containerpark gaat en zie je wie er in de buurt voor deze taak een opdracht heeft. Je kan de opdracht aanvaarden, het materiaal voor het containerpark ophalen en uitvoeren. Er is een minimale vergoeding aan verbonden: https://www.duo.be/nl/blog/prijs-gewonnen-op-city-hacks

Door Vives-studenten is de app CareCredits ontwikkeld die iedereen toelaat om het uitvoeren van klusjes aan te bieden. Deze app kreeg een speciale vermelding van de jury. Ouderen of mensen die het moeilijk hebben kunnen op die manier de hulp inroepen van anderen. Iedereen kan intekenen voor deze klusjes en krijgt daarvoor een aantal CareCredits. Deze CareCredits kunnen op zich dan terug ingezet worden om taken door anderen te laten uitvoeren. Ideaal om je gras te laten afrijden door iemand uit de straat verderop, of de boodschappen mee te laten brengen voor buren.

 

 

Deel deze pagina

Contactinformatie

  • Huis van de Bruggeling

    Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 (Stationsplein) 8000 Brugge

    • Vandaag van 08:30 tot 12:30 (Telefonisch te bereiken tot 17.00 u.)
    • Morgen van 08:30 tot 12:30 (Op zaterdag telefonisch niet bereikbaar)
    Alle openingsuren