Club en Cercle geven aftrap voor samenwerking rond voetbal in Ebolowa

27
jan
2021

Ebolowa is net als Brugge een voetbalminnende stad. Het hele jaar door zijn er toernooien voor amateurvoetbalploegen, scholen, gemeenschappen en bedrijven, voornamelijk georganiseerd en bekostigd door de lokale gemeenschappen zelf.

"Op vlak van infrastructuur en logistiek zijn er heel wat noden, maar samen met de collega’s van Ebolowa willen we in de eerste plaats inzetten op de maatschappelijke impact van voetbal. Daarom hebben we ook aangeklopt bij de community werking van onze stadsploegen", zegt Burgemeester De fauw.

"Zowel Cercle Brugge KSV als Club Brugge Foundation vzw hebben inderdaad hun strepen al verdiend als het aankomt op het betrekken van maatschappelijk kwetsbare groepen bij het voetbal. Tal van sociale projecten werden al gerealiseerd en structureel in de werking ingebed. Een ideale bron van inspiratie en knowhow dus", vult Schepen Franky Demon aan.

Uitwisseling in kader van jeugdvoetbal

De beide stadsploegen engageren zich om  de komende jaren stapsgewijs in te zetten op een aantal initiatieven die de voetbalbeleving in Ebolowa versterken. In eerste instantie worden - vanop afstand – kleinschalige projecten in Ebolowa ondersteund zoals het voorzien van spelersuitrusting voor de stadsvoetbalploeg ter promotie van de sport. Op termijn staat ook uitwisseling in het kader van jeugdvoetbal op het programma.

Een concreet project dat momenteel in de pipeline zit, is de promotie van het meisjesvoetbal in Ebolowa. Peter Gheysen, Head of Foundation van Club Brugge geeft uitleg:
Club Brugge"Met onze verschillende communityprojecten van Club Brugge Foundation maken we gebruik van de kracht en impact van het voetbal en meer bepaald Club Brugge om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. We doen dit op lokaal niveau met projecten in verschillende Brugse wijken en scholen, sommige initiatieven lopen over heel Vlaanderen en we maken deel uit van een Europees CSR-kennisnetwerk samen met meer dan 130 Europese voetbalclubs. Met dit mondiaal partnerschap tussen Stad Brugge en het Kameroense Ebolowa willen we ook hier onze bijdrage leveren.

Focus op meisjesvoetbal

Dat er in dit partnership ook een extra focus wordt gelegd op het meisjesvoetbal is geen toeval. Met onze eigen vrouwenvoetbalwerking ‘Club YLA’ zetten we maximaal in op talentontwikkeling voor meisjes die graag willen voetballen. Onze 1ste ploeg verdedigt de blauw-zwarte kleuren in de Super League, de hoogste afdeling van het vrouwenvoetbal. Vele jonge meisjes kijken op naar onze speelsters. Met het partnership willen we de impact die het voetbal ook in Kameroen heeft, inzetten om meisjes in Ebolowa te inspireren."

CerkelladiesOok de Cerkelladies (ooit ontstaan vanuit Cercle Brugge) willen de boodschap meegeven aan potentiële voetbalspeelsters dat bovenal spelplezier voorop staat. Jo Roux van Cercle Brugge KSV: "Naast de projecten in Ebolowa zullen ook in Brugge zelf – van zodra het weer kan- een aantal publieksacties opgezet worden om te communiceren over de samenwerking met Ebolowa."

Alle partijen kijken alvast uit naar een vruchtbare samenwerking.

partnerschap Brugge-Ebolowa

Contactinformatie