De Column van Keukeleire

Hieronder zal je elke maand een column van Jens Keukeleire kunnen lezen. Als profrenner en geboren en getogen Bruggeling is hij niet alleen de geknipte figuur om zijn licht te laten schijnen op het aankomende WK, hij is ook officieel gekozen tot WK-ambassadeur om de Stad Brugge te vertegenwoordigen. 

“Hopen op Wout of Remco”

“Zondag is het van dat. Dan wordt in mijn Brugge de wereldkampioen tijdrijden gekroond. Dat vind ik enorm sjiek, maar zelf ben ik absoluut geen tijdrijder. Anders had dat nog wel een extra dimensie gegeven. Spijt heb ik niet, want het is niet dat je kan kiezen in welke discipline je uitblinkt. Ik ben er niet slecht in, maar ik ga nooit het niveau halen om deel te nemen aan een WK. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Wout Van Aert en Remco Evenepoel.”

“Zij behoren sowieso tot de favorieten, net als diegenen die afgelopen weekend topvijf waren op het EK. Küng, Ganna en ook mijn ploegmaat Bissegger die er vierde eindigde. Het vlakke parcours moet hem in principe supergoed liggen. Hij kan geweldige wattages aan en er is in het peloton niemand die zo aerodynamisch op de fiets zit als hij. En tot slot heb je ook nog ex-wereldkampioen Dennis die bewezen heeft dat hij altijd wel meedoet voor het podium.”

“Volgens mij heeft Küng de beste papieren, hij zal wel veel moraal getankt hebben met zijn zege in het EK. Voor Wout is het moeilijk om conclusies te trekken. Uiteraard verkeert hij in geweldige vorm, maar dat wil niets zeggen. Dat hebben we ook op de Olympische Spelen gezien. Wout was ontzettend sterk in de wegrit, terwijl Roglic nergens te bespeuren was. En vervolgens stond er op Roglic geen maat in de tijdrit en werd Wout slechts zesde.”

“Wat Remco betreft: hij is supergoed, maar ik had na zijn brons op het EK toch het gevoel dat hij tegen de mannen met de grote motoren genre Küng, Ganna en ook Van Aert toch wat te kort zal komen. Wat ook normaal is. Ik denk dat Remco de enige is die met zijn beperkte lengte zo sterk voor de dag komt op vlakke tijdritten. Wat hij op dat vlak doet is eigenlijk al fenomenaal. Hij zit ook super-aerodynamisch op zijn fiets wat op een vlak parcours als dat tussen Knokke-Heist en Brugge heel belangrijk is.”

“Al denk ik toch niet dat dat opweegt tegen die mannen van 70 kilo die over zo’n afstand gewoon die hogere wattages kunnen duwen. De renners die zich echt specifiek voorbereiden op de tijdrit hebben sowieso een streepje voor. Maar er is natuurlijk ook het thuisvoordeel voor de Belgen. Want je naam zal veel meer geroepen worden dan als je een WK in het buitenland zou rijden. Dat is echt een extra stimulans en zal zeker meespelen in de resultaten.”

“Het zal ook van de vorm van de dag afhangen. Vaak is het net dat procentje meer of minder die het verschil maakt. Ik weet nog goed toen Tom Dumoulin in 2017 won hij achteraf verklaarde dat hij het vervelend vond dat zijn wattagemeter stuk was omdat die voortdurend meer aangaf dan normaal. Nadien bleek dat er helemaal niets mis wat met die meter. Tom had gewoon een superdag waardoor hij hogere waarden trapte dan anders. Dat komt zo’n paar keer per jaar voor.”

“Als Wout, Küng of Ganna zo’n dag heeft zal dat waarschijnlijk de winnaar worden. Ik hoop dat ze aan elkaar gewaagd zullen zijn en we een mooie koers zullen zien. Maar ik ben een Belg en we koersen in België, dus hoop ik echt dat Wout of Remco gaat winnen.”