Geborgen Zorgen

Campagnebeed geboren zorgen

 Campagnebeeld geborgen zorgen

Het project

Poster 10 tips voor troost

Troostkaartjes

Hoe met verlieservaringen omgaan?

Andere corona-initiatieven in Brugge

Het project

We werden het voorbije jaar vrijwel elke dag geconfronteerd met verlies in allerlei soorten en maten. Wegvallen van sociale contacten en hobby’s, feestdagen die in rook opgaan, een relatiebreuk, ontslag of faillissement, een overlijden. Het coronavirus en de noodzakelijke maatregelen hebben velen van ons getroffen op ontelbare manieren. Binnen de stad groeide al snel de nood om daar extra zorg aan te besteden. Met de steun van HuisvandeMens Brugge, vzw Missing You, vzw Rouw en verliescafé Vlaanderen (afdeling Brugge), het Heidehuis, OCMW en Stad Brugge zag het project ‘Geborgen Zorgen’ het levenslicht. Zij brachten hun expertise samen om burgers te informeren hoe ze zelf kunnen omgaan met verlieservaringen of elkaar ondersteunen. Ondertussen is Geborgen Zorgen als werkgroep aangesloten bij Compassionate Brugge waar we samen met tal van partners verbindend aan de slag gaan om Bruggelingen die geconfronteerd worden met rouw en verlies te versterken.

Tijdens de eerste golf konden alle Bruggelingen terecht in de rode brievenbussen met hun zorgen, werden er rouwcafé’s georganiseerd en boden de dienstencentra interactieve rouwsessies aan. Het doel was telkens om mensen op verhaal te laten komen. Piekeren, gevoelens opkroppen, in eenzaamheid blijven zitten – het zijn dingen die onze draagkracht nog verder onder druk zetten.

Omdat het coronaverhaal intussen ontstellend lang duurt, zet Geborgen Zorgen nu in op hun Facebookpagina en informatiecampagnes. Er waren ook al infofilmpjes.

Poster 10 tips voor troost

Binnenkort verschijnen in het stadsbeeld posters met '10 tips voor troost'. Deze tips kunnen jou ondersteunen om een gesprek aan te gaan met iemand die geconfronteerd werd met een verlies.
Je kan de poster hier downloaden of een exemplaar bestellen via deze link. Je krijgt de poster dan binnen de 2 weken toegestuurd.

Troostkaartjes

De werkgroep Geborgen Zorgen ontwikkelde ook een pakketje met 3 troostkaartjes.
Op deze postkaartjes kun je een warme boodschap neerpennen en vervolgens bezorgen aan iemand die nood heeft aan jouw steunende woorden.
Je kan jouw pakketje bestellen via deze link.

Hoe met verlieservaringen omgaan?

 • Op verhaal komen

  • Rouw- en verliescafé Brugge
   Organiseert ontmoetingen waar rouw en verlies een plek krijgen.
   Meer info via deze link.  

  • Kopje Troost
   Een open huis waar iedereen welkom is om even te rusten en te genieten bij een heerlijk kopje troost. Een initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw.

   Kopje Troost
   Biskajersplein 2
   8000 Brugge
   050 33 02 70
   info@familiezorg-wvl.be

   Open van maandag tot en met vrijdag, van 13.30 tot 17.30 uur.
   Kopje Troost is gesloten op zaterdag, zon- en feestdagen.

  • HuisvandeMens
   Hier kan je terecht met vragen rond zingeving, rouw en verlies of rond het recht op zelfbeschikking en een waardig levenseinde. Wil je jouw verhaal kwijt? In een 'huisvandeMens' kan je kosteloos terecht. Ook kan je er terecht voor het verzorgen van een vrijzinnig humanistische afscheidsplechtigheid.

   HuisvandeMens
   Hauwerstraat 3c
   8000  Brugge
   050 33 59 75
   brugge@deMens.nu
   www.vrijzinnigwestvlaanderen.be

  • YOT
   Zoek je een bijzondere plaats voor jouw afscheidsritueel of herinneringsmoment? De Brugse Magdalenakerk (bij het Astridpark) is zo’n plek: een inspirerende, gastvrije ruimte waar plaats is voor uiteenlopende levensvragen. Een plek die openheid en creativiteit uitstraalt met een frisse kijk op ons christelijk erfgoed.
   Neem vrijblijvend contact op met Eline (0493 19 05 94) voor een afspraak.
   Bekijk ook op www.yot.be  het ‘klein herinneringsritueel voor thuis’.

   YOT vzw
   Stalijzerstraat 19
   8000 Brugge
   eline@yot.be
  • Bij Tele-Onthaal kan je dag en nacht, 24/7 terecht voor een gesprek op het nummer 106. Er zijn ook vaste chatmomenten.
   www.tele-onthaal.be.

  • Je kan bij het CAW terecht met elke vraag, bezorgdheid of probleem. Dat is altijd en overal gratis. Wanneer je contact opneemt met een van de hulpverleners wordt bekeken of je kortdurende hulp kan krijgen (helpen bij administratie of andere praktische zaken, een aantal gesprekken om een knoop te ontwarren …). Indien nodig wijzen ze je de weg naar andere diensten in het CAW of naar andere organisaties om je zo goed mogelijk te helpen.

   050 66 30 01
   onthaal.brugge@cawnoordwestvlaanderen.be
   www.caw.be

 • Specifieke initiatieven in coronatijden

  • De Coronadenktank lanceerde Wij rouwen mee over omgaan met verlies in tijden van corona;
  • Babbelbuddy: Een klankbord voor wie zich soms eenzaam voelt. Alle info via deze link
  • Overzicht van lotgenotengroepen in tijden van corona op Zelfhulp.be
  • Omdat rouwen in de coronaperiode extra moeilijk is, werd www.checkjezelf.be opgericht. Je vindt er troostende, herkenbare verhalen en talloze tips om je veerkracht op te krikken.

 • Praktische handvaten

  We kennen allemaal wel iemand die het moeilijk heeft in deze tijden. Hier geven we enkele praktische handvaten om rouw en verlies bespreekbaar te maken en elkaar te ondersteunen in tijden van corona.
  • Heidehuis
   Hier vind je een heel veel info over rouw en corona. Er is o.a. een link naar een powerpoint van Griet Gobyn - psychologe en vormingsverantwoordelijke – die uitleg hoe we afscheid kunnen nemen tijdens deze crisis

  • Missing You vzw
   Deze vrijwilligersorganisatie biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen (van 6 tot 30 jaar) die geconfronteerd werden met een overlijden van een dierbare persoon.
   Op hun website vind je een infobrochure om jongeren en jongvolwassenen te ondersteuning bij hun verlieservaring in deze niet evidente periode

  • We selecteerden i.s.m. de bib enkele kijk- en leestips rond verlies.

 
Andere corona-initiatieven in Brugge

 • Sint-Pieters

  Met 'Zoden aan De Dijk' wil het buurtwerk van Sint-Pieters mensen op een unieke manier informeren, maar vooral ook een hart onder de riem steken. Dat gebeurt via een 'creatieve klaagmuur' bij het buurt- en cultuurcentrum De Dijk, langs de Blankenbergse Steenweg. Alle info via deze link

 

Contactinformatie