Geborgen Zorgen

Campagnebeed geboren zorgen

 Campagnebeeld geborgen zorgen

Inspirerende brievenbus op 't Zand

Samenwerken

Projecten in de deelgemeentes

Hoe met verlieservaringen omgaan?


Elke dag horen we op de persconferentie van het Crisiscentrum hoeveel doden er bijgekomen zijn. Achter elk cijfer een partner, grootouder, kind, buur of makker…  Vaak mensen waarvan we geen afscheid konden of mochten nemen. We mogen vrienden en familie niet meer bezoeken, laat staan eens goed vastnemen. Gezinsuitstappen, feestdagen en vieringen, evenementen, festivals en sportwedstrijden vallen in het water. Mensen verliezen hun dagbesteding, hun inkomen, hun job, misschien zelfs hun levensdroom. Het virus en de noodzakelijke maatregelen om ons te beschermen, treft ons op ontelbare manieren.

Er ontstaan prachtige, hartverwarmende initiatieven, maar er is ook ontzettend veel verlies in alle soorten en maten. Van een eenvoudig maar betekenisvol verjaardagsfeestje, je geestelijke balans tot een overlijden, een relatiebreuk of faillissement. Tijdens deze coronacrisis wordt jong en oud uitgedaagd om verschillende gevoelens te leren hanteren: onmacht, slapeloosheid, rouw, angst, het gebrek aan vooruitzichten, verdriet … En dat allemaal vaak in ons eentje, achter gesloten deuren. 

Inspirerende brievenbus op ‘t Zand

Update: onze 'geborgen zorgen'-bus op 't Zand moest in allerijl plaats maken voor de heropstart van de wekelijkse markt. We zoeken snel een nieuw plekje en houden jullie op de hoogte!

Als Stad willen we deze gevoelens graag bespreekbaar maken. We zitten dan misschien wel ‘opgesloten’ in ons kot, maar daarom nog niet in onszelf. Het uiten van emoties en scheppen van verbinding is belangrijk. 

Geborgen zorgen’ is, zoals de naam het zegt, een project dat gestart werd om al deze zorgen op te bergen. We willen ze een veilige plaats, bestaansrecht en erkenning geven. Het is normaal dat mensen bang, verdrietig of gespannen zijn. Dat mag ook.

We stellen dus de vraag: Hoe voel jij je tijdens deze moeilijke coronaperiode en hoe overbrug je dit? Teken of schrijf over je verdriet, je zorgen, je pijn. Centraal op ’t Zand plaatsen we een grote, rode brievenbus waar we al deze zorgen willen ontvangen en koesteren. We hopen dat de Bruggelingen ze zo letterlijk en figuurlijk een beetje kunnen achter laten.

Mensen zijn ook heel sterk en veerkrachtig. Iedereen heeft zijn eigen bronnen van troost en kracht om deze periode door te komen. Niet alleen onze zorgen verdienen het gedeeld te worden, maar ook deze positieve tips. We kunnen immers zoveel leren van elkaar. Na het posten van je zorgen, kan je een steunende boodschap achterlaten op het krijtbord. Wat geeft jou energie, moed, hoop? Heb je een troostende slagzin? Een goed advies? Samen omgeven we onze zorgen met positiviteit en maken we er een inspirerende brievenbus van. Om hygiënische redenen voorzien we geen krijt en vragen we om dat zelf, samen met je zorgenpost, mee te brengen.

Als de crisis voorbij is, willen we een symbolisch moment uitwerken om de brieven en dus ook de pijn, op een waardige manier te verwerken. Uiteraard met respect voor de privacy van alle boodschappen. In tweede instantie komt er een kunstwerk gelinkt aan dit project om deze periode nooit meer te vergeten. Verlies kan heel ingrijpend zijn en sommige mensen zullen hier gehavend  uitkomen. Niet alle leed zal spontaan mee verdwijnen met het virus. Met het tussentijds symbolisch moment en het kunstwerk willen we ook daar oog voor hebben.

Er wordt ook een informatiecampagne uitgewerkt om op een toegankelijke manier uitleg en tips te bieden rond rouw en verlies. Hou deze pagina en onze Facebookpagina in het oog!

www.facebook.com/geborgenzorgen/

Of neem een kijkje op ons Youtube-kanaal:

https://www.youtube.com/user/destadbrugge

Samenwerken

‘Geborgen zorgen’ is een project in meerdere etappes, dat we gaandeweg zullen uitwerken naarmate de crisis evolueert. Er zal ook een informatief luik worden opgestart. HuisvandeMens Brugge, vzw Missing You, vzw Rouw en verliescafé Vlaanderen (afdeling Brugge), het Heidehuis, OCMW en Stad Brugge brachten hun expertise samen om burgers te informeren hoe ze zelf kunnen omgaan met verlieservaringen of elkaar ondersteunen in deze tijd.

Projecten in de deelgemeentes

 • Sint-Pieters

Met 'Zoden aan De Dijk' wil het buurtwerk van Sint-Pieters mensen op een unieke manier informeren, maar vooral ook een hart onder de riem steken. Dat gebeurt via een 'creatieve klaagmuur' bij het buurt- en cultuurcentrum De Dijk, langs de Blankenbergse Steenweg. Bewoners kunnen in de 'klaagmuur' hun verzuchtingen en meldingen, aan de hand van een tekening, tekst of brief, deponeren. De installatie is van de hand van het kunstenaarskoppel Sylvie Crutelle en Peter Deblieck en wordt gepromoot via een flyer in de wijk Sint-Pieters. Alle info via deze link

 • Sint-Jozef

In Sint-Jozef werd een project met een tijdscapsule gelanceerd:

Wil je niet blijven zitten met je zorgen,
geef ze dan weg en herbekijk ze morgen
Schrijf, teken, maak jouw corona-optelsom
Doe het bij ons op de bus en kijk niet meer om
Onze tijdscapsule gaat voor 2 jaar in lockdown
We weten zeker….. dan kan jij er opnieuw tegenaan

Stop hetgeen je gemaakt hebt in een gesloten enveloppe met je naam en adres. Post het in de brievenbus van het buurthuis, De Garve of Oranje.
Het komt bij ons in veilige bewaring in de tijdscapsule.

Op 20 mei 2022 gaat de capsule opnieuw open en dan kan jij, indien je wenst, je bijdrage komen ophalen.

Hoe met verlieservaringen omgaan?

 • Initiatieven in Brugge

  • Rouw- en verliescafé Brugge
   Organiseert ontmoetingen waar rouw en verlies een plek krijgen. Door de coronamaatregelen gaan er ook in mei geen cafés door.
   Meer info via deze link.   

  • Missing You
   Een vrijwilligersorganisatie die zich in heel Vlaanderen inzet voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen die een dierbare persoon verloren hebben. Door de coronamaatregelen gaan de praatgroepen niet door. Als alternatief zijn er wel online praatgroepen voor jongvolwassenen. Voor de kinderen is er tweewekelijks een opdracht rond rouw. Meer info via deze link.

  • Kopje Troost
   Een open huis waar iedereen welkom is om even te rusten en te genieten bij een heerlijk kopje troost. Een initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw. Kopje Troost gaat vanwege de coronamaatregelen niet door.

   Kopje Troost
   Biskajersplein 2
   8000 Brugge
   050 33 02 70
   Open van maandag tot en met vrijdag, van 13.30 tot 17.30 uur. Kopje Troost is gesloten op zaterdag, zon- en feestdagen.
   info@familiezorg-wvl.be
  • HuisvandeMens
   Hier kan je terecht met vragen rond zingeving, rouw en verlies of rond het recht op zelfbeschikking en een waardig levenseinde. Wil je jouw verhaal kwijt? In een 'huisvandeMens' kan je kosteloos terecht. Ook kan je er terecht voor het verzorgen van een vrijzinnig humanistische afscheidsplechtigheid. Door de coronamaatregelen is het huisvandeMens tijdelijk enkel online of telefonisch bereikbaar.

   HuisvandeMens
   Hauwerstraat 3c
   8000  Brugge
   050 33 59 75
   brugge@deMens.nu
   www.deMens.nu

 •  Specifieke initiatieven in coronatijden

  • De Coronadenktank lanceerde Wij rouwen mee over omgaan met verlies in tijden van corona;
  • DeMens.nu lanceerde Woorden van troost;
  • Babbelbuddy: Een klankbord voor wie zich soms eenzaam voelt. Alle info via deze link
  • Overzicht van lotgenotengroepen in tijden van corona op Zelfhulp.be
  • De Belboom: De mazen van ons zorgnet zo klein mogelijk maken door mensen te helpen bij het organiseren van hun eigen netwerken. Alle info via deze link

 • Tips

We kennen allemaal wel iemand die het moeilijk heeft in deze tijden. Hier geven we enkele tips om rouw en verlies bespreekbaar te maken en elkaar te ondersteunen in tijden van corona.

  • Heidehuis
   Griet Gobyn - psychologe en vormingsverantwoordelijke - geeft info hoe we afscheid kunnen nemen tijdens deze crisis. Ook maakte ze een boekenlijst voor kinderen om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Deze boekentips vind je rechtsboven op deze pagina terug.
  • Missing You vzw
   Deze vrijwilligersorganisatie biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen (van 6 tot 30 jaar) die geconfronteerd werden met een overlijden van een dierbare persoon.
   Op hun website vind je een infobrochure om jongeren en jongvolwassenen te ondersteuning bij hun verlieservaring in deze niet evidente periode.
  • Rouw- en verliescafé Brugge
   Deze vzw biedt een boekenlijst aan met boeken die troost, tips en ondersteuning kunnen bieden in deze tijden. Deze boekentips vind je rechtsboven op deze pagina terug.
 • Algemene hulplijnen