Goed in je vel: geestelijke gezondheid

Het coronavirus zet niet alleen de medische wereld onder druk, ook onze mentale gezondheid wordt op de proef gesteld. Weet dat je er niet alleen voor staat wanneer je het even niet meer weet. Deze organisaties staan voor je klaar met een luisterend oor.

Deze organisaties hebben gratis telefoonnummers. Je kunt zelfs bellen wanneer je geen belkrediet meer hebt en het nummer verschijnt niet op de telefoonfactuur.

Tele-Onthaal West-Vlaanderen

Heb je nood aan een gesprek, anoniem en gratis? Telefoneer naar het nummer 106 of chat elke avond en op woensdag en zondagnamiddag via www.tele-onthaal.be

Zelfmoordlijn 1813

Bij de Zelfmoordlijn 1813 staat er iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis. Je kan de Zelfmoordlijn bereiken via: 

  • telefoon op het nummer 1813 (iedere dag en op elk moment van de dag)
  • Via chat op: www.zelfmoord1813.be (iedere dag tussen 18u30 en 22u).

CAW Noord-West-Vlaanderen - Brugge

Je kan bij het CAW terecht met elke vraag, bezorgdheid of probleem. Dat is altijd en overal gratis. Wanneer je contact opneemt met een van de hulpverleners, hanteren ze volgend stappenplan:

  • Wat is je vraag en situatie? Er wordt bekeken of je kortdurende hulp kan krijgen (helpen bij administratie of andere praktische zaken, een aantal gesprekken om een knoop te ontwarren …);
  • Indien nodig wijzen ze je de weg naar andere diensten in het CAW of naar andere organisaties om je zo goed mogelijk te helpen. Je kiest steeds waarbij je hulp wil.

CAW Brugge helpt je bij het maken van die keuzes op het gratis nummer 0800 13 500 (je tikt de postcode 8000 in voor Brugge) of op het rechtstreeks nummer 050 66 30 01. Bellen met de medewerkers van het CAW kan elke dag tussen 9 en 17 uur.  

Je kan daarnaast ook mailen naar onthaal.brugge@cawnoordwestvlaanderen.be of chatten via www.caw.be (elke dag tussen 13 en 17 uur).

Nu praat ik erover

Misbruik en mishandeling stoppen niet tijdens een opgelegd huisarrest.
Maak je dit zelf mee of is er een vriend of vriendin waar je bezorgd om bent? Surf dan naar www.nupraatikerover.be.

Deze website van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling zorgt ervoor dat je via chat een melding kan doen, je jouw hart kan luchten, maar je kan ook anoniem vragen stellen of tips vragen hoe jij je hier het best tegen kan beschermen de komende periode.

Familiaal geweld: Hulplijn 1712

Door de coronacrisis valt het openbaar leven in België volledig stil en zijn vele gezinnen noodgedwongen op elkaar aangewezen.

Het gebrek aan dagelijkse structuur, een beperkt(er) sociaal netwerk en sociaal isolement zijn risicofactoren voor familiaal geweld. Tel hierbij de toegenomen angst en stress en je krijgt een gevaarlijke cocktail die kan leiden tot een escalatie van familiaal geweld.

Om die reden ontwikkelde 1712 samen met partners een poster met tips over hoe gezinnen kunnen omgaan met geweld en conflicten.

1712 is een professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. Zowel minderjarigen als volwassenen kunnen er terecht.

1712 is er voor slachtoffers, daders en omstaanders van geweld. De hulplijn is gratis en anoniem. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. Meer info vind je op 1712.be.

Andere nuttige hulplijnen in tijden van Corona

  • Awel (kinderen en jongeren): 102 (of chat via www.awel.be)
  • CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding): www.clbchat.be
  • Teleblok (studenten): www.teleblok.be
  • Rode Kruis (corona-infonummer): 0800 14 689