Brugse initiatieven in de kijker

Heel wat Bruggelingen toonden zich tijdens de coronacrisis al van hun creatiefste kant. Laat je inspireren door deze topideeën om zelf initiatief te nemen!

→ Ontbreken er zaken in deze lijst? Laat het ons weten via participatie@brugge.be.

Facebookpagina's ‘Brugge Solidair’

De facebookpagina ‘Brugge solidair’ telt ondertussen meer dan 2.000 leden. Op deze pagina vind je een pak relevante informatie, nuttige tips en nieuwe acties die opgestart worden.

Burenhulpproject ‘Just goe – beste buur’

De beste hulp is meestal degene die het dichtste bij is. Daarom is het leuk om te kunnen rekenen op je buren. Denk aan een kleine boodschap naar de winkel of de apotheek.

Op www.justgoe.be/bestebuur kan je kaartjes downloaden, printen, uitknippen en bij je buren in de bus plaatsen. Op de kaartjes kan je aangeven wie je bent, hoe je je buren wil helpen en hoe ze je kunnen bereiken.

Initiatieven vanuit woonzorgcentra

Is er een woonzorgcentrum in je buurt? Wellicht hebben ze een website of Facebookpagina waarop ze bekend maken hoe je hen kan ondersteunen. Bijvoorbeeld door je aan te melden om te skypen / facetimen met bewoners.

Gesprekstent 

Curando is een organisatie die onder meer woonzorgcentra, dagverzorgingscentra, dienstencentra, assistentiewoningen en kortverblijf beheert. De organisatie startte in enkele van hun woonzorgcentra (waaronder Herdershove en Sint-Anna) met een gesprekstent.

Je kon in de gesprekstent langskomen om je familielid te zien. De bewoners achter glas (vanuit bijvoorbeeld de cafetaria), jij van buitenaf in een tent. Via telefoon kon je met hen praten. 

Skypen / Facetimen van thuis uit met een bewoner is mogelijk. Of een e-mail sturen met foto's die uitgeprint en aan de bewoners bezorgd wordt. Het doet de bewoners deugd dat er toch enige vorm van communicatie mogelijk is met familie en vrienden.

Jeugdbewegingen

Heel wat jeugdbewegingen – onder meer KSA Ter Straeten uit Sint-Andries - staan klaar om boodschappen te doen voor personen die het huis niet meer uit kunnen of tot de risicogroep behoren. 

Een overzicht van de jeugdverenigingen die acties ondernemen vind je op jong.brugge.be

Plaats een beer voor je raam

Het prentenboek 'we gaan op berenjacht' brengt inspiriatie naar Brugge. Je kan een beer voor je raam plaatsen en zo kunnen kindjes die een wandeling doen in hun buurt, beren gaan 'spotten' tijdens een heuse 'berenjacht'. Je kan je beertje registreren via dit document. Een leuk Google Maps-kaartje helpt je om je berentocht vanaf thuis uit te stippelen te voet of met de fiets.

Parochie Sint-Andries

Een tiental vrijwilligers van de Emmaüsparochie Sint-Andries en Sint-Michiels staat klaar om mensen te helpen waar nodig. Voor meer info kan je contact opnemen met Greta Van Moortel – 0472 38 14 38.

Contactinformatie