Brugse initiatieven in de kijker

Heel wat Bruggelingen toonden zich tijdens de coronacrisis al van hun creatiefste kant. Laat je inspireren door deze topideeën om zelf initiatief te nemen!

→ Ontbreken er zaken in deze lijst? Laat het ons weten via participatie@brugge.be.

Facebookpagina's ‘Brugge Solidair’

De Facebookpagina ‘Brugge solidair’ telt ondertussen meer dan 4.000 leden. Op deze pagina vind je een pak relevante informatie, nuttige tips en nieuwe acties die opgestart worden.

Er zijn ook pagina’s in de deelgemeentes. Zo heb je de Facebookpagina’s van Male solidair en ‘wijk Sint-Jozef solidair’.

Male - www.facebook.com/groups/798665443871878/

Sint-Jozef - www.facebook.com/groups/633692954090756/

Burenhulpproject ‘Just goe – beste buur’

De beste hulp is meestal degene die het dichtste bij is. Daarom is het leuk om te kunnen rekenen op je buren. Denk aan een kleine boodschap naar de winkel of de apotheek.

Op www.justgoe.be/bestebuur kan je kaartjes downloaden, printen, uitknippen en bij je buren in de bus plaatsen. Op de kaartjes kan je aangeven wie je bent, hoe je je buren wil helpen en hoe ze je kunnen bereiken.

Initiatieven vanuit woonzorgcentra

Is er een woonzorgcentrum in je buurt? Wellicht hebben ze een website of Facebookpagina waarop ze bekend maken hoe je hen kan ondersteunen. Bijvoorbeeld door je aan te melden om te skypen / facetimen met bewoners.

Gesprekstent 

Curando is een organisatie die onder meer woonzorgcentra, dagverzorgingscentra, dienstencentra, assistentiewoningen en kortverblijf beheert. De organisatie startte in enkele van hun woonzorgcentra (waaronder Herdershove en Sint-Anna) met een gesprekstent.

Je kon in de gesprekstent langskomen om je familielid te zien. De bewoners achter glas (vanuit bijvoorbeeld de cafetaria), jij van buitenaf in een tent. Via telefoon kon je met hen praten. 

Skypen / Facetimen van thuis uit met een bewoner is mogelijk. Of een e-mail sturen met foto's die uitgeprint en aan de bewoners bezorgd wordt. Het doet de bewoners deugd dat er toch enige vorm van communicatie mogelijk is met familie en vrienden.

Jeugdbewegingen

Heel wat jeugdbewegingen – onder meer KSA Ter Straeten uit Sint-Andries - staan klaar om boodschappen te doen voor personen die het huis niet meer uit kunnen of tot de risicogroep behoren. 

Een overzicht van de jeugdverenigingen die acties ondernemen vind je op jong.brugge.be

Plaats een beer voor je raam

Het prentenboek 'we gaan op berenjacht' brengt inspiriatie naar Brugge. Je kan een beer voor je raam plaatsen en zo kunnen kindjes die een wandeling doen in hun buurt, beren gaan 'spotten' tijdens een heuse 'berenjacht'. Je kan je beertje registreren via dit document. Een leuk Google Maps-kaartje helpt je om je berentocht vanaf thuis uit te stippelen te voet of met de fiets.

Feed the nurses

Wat begon met het initiatief van enkelen – waaronder Bruno Timperman van de Brugse bistro Bruut - groeide al snel uit tot een heus collectief van chefs dat zorgverleners een hart onder riem willen steken door hen voedzame maaltijden te schenken tijdens deze zware periode 

Feed the nurses (volg en op Facebook @feedthenurses of lees er alles over op www.feedthenurses.net/chef) ziet er na drie weken als volgt uit:

  • Meer dan 20 chefs en tientallen helpende handen
  • Vijftien verschillende steden en meer dan 50 ziekenhuizen en woonzorgcentra
  • Een netwerk van honderden leveranciers, bedrijven, lokale groenten- en fruittelers die de benodigdheden schenken om de maaltijden te bereiden
  • Hiermee tracht feedthenurses in eerste plaats te werken met overschotten 
  • Wekelijks bijna 15 000 gerechten, waarvan 4 000 voorgerechten/soepen, 6 000 hoofdgerechten, 4 000 desserts en vele koekjes, gebakjes, pralines ...
  • Vijf backoffice medewerkers die het verhaal digitaal en online mee ondersteunen
  • Duizenden volgers, sympathisanten, supporters, initiatieven, vermeldingen in regionale en nationale pers, dank- en steunbetuigingen


Parochie Sint-Andries

Een tiental vrijwilligers van de Emmaüsparochie Sint-Andries en Sint-Michiels staat klaar om mensen te helpen waar nodig. Voor meer info kan je contact opnemen met Greta Van Moortel – 0472 38 14 38.

Quarantainetekeningen

Hoorde jij al van een quarantekening?
Maak met behulp van krijtstiften van jouw raam een kunstwerk en stuur een boodschap de straat in.
Een actie, die ondertussen opduikt in verschillende steden, om elkaar te verrassen in deze bizarre, ontroerende, uitzonderlijke periode. Laten we Brugge en omstreken opleven met hartverwarmende raamtekeningen.

Ook enkele illustratoren zoals Greet Bosschaert en Henk Linskens fleurden al enkele etalages op.

Een overzicht van alle tekeningen (voor bijvoorbeeld een wandeling langs de illustraties) kan je terugvinden op dit Google maps kaartje: https://tinyurl.com/y8y4bmd5
Je kan hen ook op Facebook volgen via www.facebook.com/quarantekeningbrugge

Veel tekenplezier! 

Contactinformatie