Mondmaskers en COVID-19: alles wat je moet weten

Mondmaskers in kader van afbouw coronamaatregelen

Vanaf 4 mei voorziet de overheid een geleidelijke afbouw van de maatregelen. Meer mensen zullen zich opnieuw op straat begeven, naar het werk of in het kader van ontspanning. Omdat het coronavirus op dit moment nog lang niet verdwenen is, zullen mondmaskers een belangrijke rol spelen tijdens deze versoepeling.

Let wel, de basisregels blijven ook in deze fase van toepassing:

 • Blijf thuis, zeker als je ziek bent.
 • Was vaak je handen met water en zeep.
 • Hou minstens 1,5 meter afstand als je buiten bent.
 • Beperk je fysieke sociale contacten.

Waarom een stoffen mondmasker dragen?

Bovenop de basisregels komt vanaf 4 mei dus ook het advies – en in sommige gevallen de verplichting – om een stoffen mondmasker te dragen.

In tegenstelling tot wat velen denken, dient een stoffen mondmasker in de eerste plaats niet om jezelf te beschermen, maar net om de mensen om je heen te beschermen tegen COVID-19.

Met een mondmasker zorg je er namelijk voor dat jij zelf anderen niet kan besmetten wanneer je niest, hoest, praat of zelf ademt. Het masker houdt de speekseldruppeltjes tegen en verhindert dat je zo het virus onbewust verder verspreidt.

Vergeet daarbij nooit dat dit enkel een ‘extra’ bescherming vormt. Het allerbelangrijkste blijft nog altijd om anderhalve meter afstand te houden en regelmatig je handen te wassen.

Wanneer is een stoffen mondmasker verplicht?

Een mondmasker dragen is sterk aanbevolen op openbare plaatsen waar je moeilijk anderhalve meter afstand kan bewaren.

Daarnaast is een mondneusbedekking – zoals een stoffen mondmasker, maar ook een bandana of dichtgeweven sjaal volstaan – vanaf 4 mei verplicht op het openbaar vervoer voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Van zodra je een station of halte betreedt, moet je een mondneusbedekking dragen.

Ook in bedrijven waar anderhalve meter afstand bewaren niet mogelijk is, is een mondmasker vanaf dan verplicht.

Wanneer de scholen in een volgende fase de lessen zouden hervatten, zullen leerlingen vanaf 12 jaar verplicht zijn om de hele dag door een mondmasker te dragen op school. Voor kinderen in de lagere school of in crèches geldt deze verplichting niet.

Voor wie zijn andere types mondmaskers aangewezen?

Voor de aankondigingen van de Nationale Veiligheidsraad op 24 april waren mondmaskers enkel aangeraden voor zieke personen en voor zorgverleners. Indien beschikbaar, dragen deze personen bij voorkeur chirurgische mondmaskers of FFP2-maskers. Dit zijn speciale types maskers die een verregaandere bescherming bieden.

Deze maskers zijn echter schaars en blijven ook na 4 mei gereserveerd voor de professionele zorgverleners, de woonzorgcentra, de veiligheidsdiensten en gemeenschappelijke diensten.

Heb je zelf dergelijke maskers liggen, dan kan je deze afleveren bij een inzamelpunt van de stad:

 • OCMW Hoofdgebouw, Ruddershove 4, elke weekdag open van 08.00 tot 19.30 u. – vanaf 17 u. aanbellen
 • Het onthaal van Howest - Rijselstraat 5, Sint-Michiels, elke werkdag van 8.30 u. tot 15.30 u
 • Kostuumatelier van de stad Brugge - De Bond Buiten Smedenvest 1 8000 Brugge; elke werkdag  van 8.30 u. tot 12 u.

Wij zorgen ervoor dat deze maskers terechtkomen bij zij die ze het hardst nodig hebben. Heb je mondmaskers liggen, maar kan je de verplaatsing niet zelf maken, neemt dan contact op met vrijwilligerscentrale@brugge.be.

Hoe gebruik je je mondmasker correct?

Een mondmasker helpt alleen als je het correct gebruikt. Wanneer je het masker op- of afzet, terwijl je het draagt en wanneer je het wast of bewaart, let je best op een aantal belangrijke aandachtspunten.

Hoe je mondmasker opzetten
 • Voor je het mondmasker opzet, was je grondig je handen.
 • Raak enkel de elastieken of lintjes aan bij het opzetten van je masker.
 • Het mondmasker moet je neus, mond en kin bedekken en moet goed aansluiten aan de zijkanten.
 • Begin je masker op te zetten aan de bovenkant door het goed te zetten op je neus.
 • Heb je een mondmaskers met lintjes? Bind dan eerste de bovenste lintjes vast, zorg er dan voor dat je kin en mond goed bedekt zijn en bind daarna de onderste lintjes vast.
Een mondmasker correct dragen
 • Van zodra je het mondmasker hebt opgezet, vermijd je om je masker aan te raken.
 • Als je mondmasker afglijdt of niet goed bevestigd is, raak het dan enkel aan de zijkanten aan om het terug te bevestigen.
 • Vermijd om je masker te vaak op en af te zetten.

Hoe je mondmasker afzetten
 • Om je mondmasker af te zetten, raak je het enkel aan de elastieken of lintjes aan.
 • Nadat je het hebt afgezet, was je grondig je handen.
 • Als je het masker moet afzetten voor een korte tijd (om bijvoorbeeld te drinken), leg het dan op een propere plaats die je nadien makkelijk kan schoonmaken of stop het in een luchtdoorlatende zak.

Je mondmasker wassen doe je zo
 • Een mondmasker moet je elke 8 uur - of elke 4 uur bij intensief gebruik - vervangen. Is het masker vochtig of zichtbaar vuil, dan moet je het snellervervangen.
 • Na elk gebruik moet je je mondmasker wassen. Dit doe je met wasmiddel in de wasmachine op 60°C, samen met de rest van je was. Je kan een mondmasker ook koken in een kookpot die je enkel hiervoor gebruikt. Wanneer je het masker op een te lage temperatuur wast, bijvoorbeeld door te wassen met de hand, moet je het daarna wel op hoge temperatuur strijken.
 • Nadat je een vuil masker hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het in de wasmachine te plaatsen, was dan zeker grondig je handen.
 • Het masker moet helemaal droog zijn voor je het opnieuw kan gebruiken. 
Hoe je mondmasker veilig bewaren
 • Laat je mondmasker niet rondslingeren. Kies een vaste en propere plaats voor je maskers en bewaar je gebruikte mondmaskers bij voorkeur in een afgesloten stoffen zak die je samen met het masker wast.
 • Raak het propere mondmasker enkel aan nadat je je handen hebt gewassen en raak het nooit aan de binnenkant aan.
 • Stop je masker niet in de diepvries of koelkast. De koude doodt het virus niet. Bovendien riskeer je om je voeding via het masker te besmetten.

 Een mondmasker voor elke Bruggeling

Het stadsbestuur nam het initiatief om een grote hoeveelheid mondmaskers te bestellen voor alle inwoners van Brugge ouder dan twaalf jaar. Daarnaast krijgen alle schoolgaande kinderen vanaf 6 jaar oud een mondmasker krijgen bij hun terugkeer op school.

In de week van 18 mei worden de mondmaskers door een ploeg van stadsmedewerkers bedeeld naar alle Brugse brievenbussen.

Brugelingen die vragen hebben naar aanleiding van deze bedeling, kunnen contact opnemen met het contactcenter van het Huis van de Bruggeling via 050 44 8000 of via info@brugge.be. Indien nodig krijg je een afspraak om langs te gaan in het Huis van de Bruggeling, maar het is in geen geval de bedoeling om spontaan langs te gaan met vragen rond de mondmaskers.

Zelf mondmaskers maken

Met de #NationaleNaaiActie wil de overheid het hele land mobiliseren om zelf mondmaskers te maken. Deze zelfgemaakte mondmaskers kan je afleveren bij een officieel inzamelpunt. Van daar worden de maskers verdeeld onder zij die ze het hardst nodig hebben.

Bekijk hoe je zelf een mondmasker stikt met het patroon van maakjemondmasker.be

Aan de slag!

Alternatief patroon: het Xandres-mondmasker

Het patroon voor dit model kan je hier downloaden.
Mondmaskers voor doven of slechthorenden

Personen die vaak in contact komen met doven/slechthorenden, kunnen een speciaal mondmasker maken. Bij zo'n mondmasker zijn de lippen nog zichtbaar, waardoor mensen met gehoorproblemen toch nog kunnen liplezen en communiceren.

Een (Engelstalige) handleiding voor zo'n masker vind je hier: