Stad voorziet stille locaties voor studenten

18
May
2020

Het stadsbestuur stelt 245 zitplaatsen verdeeld over twee locaties ter beschikking van studenten. In de Stadshallen zal er plaats zijn voor 200 studenten. Daarnaast kunnen nog 45 jongeren terecht in The Student Village en fuifzaal Het Cachot in de Hauwerstraat.

Schepen van Jeugd en Brugge Studentenstad Mathijs Goderis: “In Brugge hechten we veel belang aan onze studenten. Niet iedereen heeft thuis echter een rustige plek om te studeren, en zeker in coronatijden is het voor jongeren niet evident om een degelijke structuur te vinden. Daarom stellen we graag een stille studieplek beschikbaar voor onze studenten. We richten ons hierbij op de hogeschool- en universiteitsstudenten. Ze moeten niet in Brugge studeren, Brugse jongeren die bijvoorbeeld in Gent studeren zijn ook welkom.”

Burgemeester Dirk De fauw: “Onze jongeren zijn de ambassadeurs van onze stad. We willen dan ook goed zorgen voor hen. Het aanbieden van een geschikte studieplaats hoort daar bij. Door de coronacrisis is de capaciteit dit jaar beperkt tot 245 studieplekken. Het is de bedoeling dat die vooral ingevuld worden door mensen die echt geen alternatieven hebben: geen eigen kot of rustige ruimte thuis.”

Stadshallen

De stadshallen worden ingericht als gratis studeerlocatie voor 200 studenten van maandag 25 mei tot en met dinsdag 30 juni, op weekdagen telkens van 9.00 tot 18.00 uur (uitgezonderd feestdagen). Reserveren (verplicht) kan vanaf maandag 18 mei 2020 via www.bruggestudentenstad.be.

In de Stadshallen is er wifi. Er zijn toezichters aanwezig die erop toezien dat de veiligheidsmaatregelen worden nageleefd. De tafels staan op veilige afstand van elkaar en op de vloer zijn richtingsindicaties aangebracht. Aan de ingang is er handgel beschikbaar. Het sanitair, de tafels en stoelen worden elke avond gedesinfecteerd, zodat ze de volgende dag weer klaar zijn voor gebruik.

“We vragen aan de studenten om een mondmasker te dragen bij het binnenkomen, en bij verplaatsingen in de Stadshallen. Tijdens het studeren aan hun tafel mogen ze het masker uitdoen”, zegt schepen Mathijs Goderis.

Praktisch: de zalen gaan open om 9.00 uur, maar aanmelden kan tussen 9.00 en 10.00 uur zodat een spreiding van de studenten mogelijk is.

The Student Village

Ook in The Student Village en fuifzaal Cachot in de Hauwerstraat worden 45 studieplekken ingericht. Deze zijn echter exclusief voorbehouden voor studenten van de partnerscholen, de Brugse campussen van Howest, VIVES, KU Leuven, ZoWe Verpleegkunde en Vesalius Verpleegkunde. Reservaties hiervoor verlopen via de Stuvo’s van die scholen.