Stad Brugge investeert in buitenklassen,

25
aug
2020

We weten allemaal uit ervaring dat buiten zijn ons goed doet. Buiten leren, maar ook buitenspelen en buiten bewegen is leuk en heeft een positief effect op onze gezondheid en leerprestaties.

“De voordelen van buiten leren zijn enorm. Daarom zet ik mij in om voor scholen en kinderen buitenklassen te voorzien”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. 

Zoals algemeen geweten is de natuur goed voor onze gezondheid. Buiten zijn helpt bij de preventie van gedragsproblemen, stimuleert de creativiteit, leidt tot meer beweging, bevordert het herstel na ziekte… Daarom zet Stad Brugge in op buitenklassen. “
We realiseerden al een buitenklas in het Coppietersbos. Vanaf nu zijn er ook twee buitenklasjes op Kinderboerderij De Zeven Torentjes. In deze buitenklasjes staan boomstammetjes die dienen als groene zitplek in open lucht waar men les kan volgen.
De omgeving die zowel rustgevend is, als uitnodigt tot spel en verkenning, biedt heel wat bewegingsmogelijkheden en kan als leermateriaal in de les worden gebruikt. Het contact met onze boerderijdieren is uiteraard mooi meegenomen”, vertelt schepen Mercedes Van Volcem.

Corona

Schepen van Onderwijs Ann Soete: “Door de coronacrisis heeft de onderwijssector al voor zware beproevingen gestaan. Op heel korte termijn hebben scholen moeten schakelen om hun werking te garanderen. Volgende week start een nieuw schooljaar terug op en het ziet er nu al naar uit dat het geen gemakkelijke taak zal worden.

De veiligheidsregels moeten worden nageleefd. Hierbij is ventilatie een zeer belangrijk onderdeel. Deze buitenklassen bieden hier een uitstekend alternatief. Op een mooie herfstdag, of zelfs in de winter met een dikke trui is het hier gegarandeerd aangenaam om les te volgen of om les te geven.”

Burgemeester Dirk De fauw: “Onderwijs vormt een van de belangrijkste schakels in onze opvoeding van kinderen en jongvolwassenen. Het thuisonderwijs bood de afgelopen maanden een goed alternatief, maar evident was het niet voor vele kinderen en ouders.

Het is belangrijk dat de kinderen zoveel mogelijk in een schoolse omgeving hun lessen kunnen volgen. Als dit kan gebeuren in een speciale omgeving in openlucht, in de open natuur, dragen we ook als stad een steentje bij om Corona-proof lessen aan te bieden. We hopen dan ook dat de Brugse scholen maximaal van dit zullen gebruik kunnen maken.”

Locaties buitenklassen

Concreet worden volgende locaties voorzien van een buitenklas:

Beisbroek ter hoogte van het kasteel

 

Beisbroek ter hoogte van Weiland Doornstraat

 

Coppietersbos

 

Ooievaarsbos

 

Sint-Pietersplas

 

Paalbos

 

Veltembos

 

Bergjesbos

 

Boudewijnpark – achter jeugdhuis Thope

 

Kinderboerderij De Zeven Torentjes

 

Reserveren voor de buitenklassen kan via kinderboerderij@brugge.be of telefonisch 050 35 40 43.