Stadsarchief lanceert oproep: help mee aan het vastleggen van de coronacrisis in Brugge

9
apr
2020

Dien hier online je documentatie in

Over de hele wereld beheerst het coronavirus niet alleen het nieuws, maar ook ons leven.
Om de verspreiding van het virus in te dammen worden er maatregelen genomen die we nog niet eerder hebben meegemaakt, zoals de sluiting van scholen, horeca en winkels, organisaties werken massaal thuis en er wordt een groot beroep gedaan op de zorgsector. Deze periode zal niet snel vergeten worden. Er wordt geschiedenis geschreven.

Heel wat reacties op de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus gaan via digitale media, zoals websites, tweets, chats, Instagram, Facebookpagina’s, YouTube-kanalen, memes en digitale foto’s en films.

Deze bronnen lijken het eeuwige digitale leven te hebben, maar zijn kwetsbaar en zullen snel verdwijnen als de crisis over is. Maar daarnaast worden er ook nog zaken op papier vastgelegd: mooie tekeningen van kinderen, een handgeschreven dagboek, kaartjes in de brievenbus enz.

Coronaviruscollectie

Het Stadsarchief van Brugge, dat het geheugen van de stad bewaart, doet hierbij een oproep om het digitale en het papieren verhaal van het coronavirus in Brugge te bewaren.

“We willen dus werk maken van het opbouwen van een ‘Coronaviruscollectie’. We leggen daarmee een verslag vast van het heden, zodat toekomstige generaties een compleet beeld krijgen en kunnen leren over deze crisis. Daarbij roepen we de hulp van de Bruggelingen in”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock.

Corona in je buurt

Hoe ziet jouw (tijdelijke) thuiskantoor eruit? Heb je filmpjes van het applaus in de straat voor de zorgverleners? Worden er acties om ouderen en hulpbehoevenden te helpen georganiseerd in je wijk? Wat is de invloed van het coronavirus op je leven? Leg jij of je kinderen een dagboek aan? Help mee een verslag te maken en deel je foto’s, films en andere bestanden met het Stadsarchief van Brugge.

Wat en hoe?

Voor het digitaal archief: vul dit webformulier zo volledig mogelijk in en laad er je foto's en/of filmpjes op.

Voor coronaherinneringen op papier: bezorg die later als de dwingende maatregelen versoepeld zijn in het Stadsarchief, Burg 11A, 8000 Brugge (of in de brievenbus van het Stadhuis, Burg 12).

Contactinformatie