Vaccinatie 85-plussers binnenkort van start: oproep tot solidariteit

10
mrt
2021

Eind volgende week gaan de vaccinaties van de 85-plussers van start. De uitnodigingen hiervoor vertrekken eerstdaags vanuit de Vlaamse Overheid. Om van het coronavirus en de hele crisis verlost te geraken, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd worden in het vaccinatiecentrum in het Boudewijnpark.

“Het vaccinatiecentrum is gemakkelijk te bereiken te voet, met de fiets, met de auto of met het openbaar vervoer. Er is een ruime parking voorzien en wie moeite heeft om er op eigen kracht te geraken kan zich laten vergezellen door een begeleider.
Brugge is een warme stad, dus rekenen we in de eerste plaats op de solidariteit van onze inwoners.
Ze kunnen elkaar op verschillende manieren helpen:

  • het helpen lezen van de uitnodiging
  • het bevestigen van de afspraak
  • het vervoeren naar het vaccinatiecentrum
  • ...

Voor wie er niet in slaagt om in het vaccinatiecentrum te geraken, dokterden we een oplossing op maat uit. We nemen als stadsbestuur immers onze verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk vaccinatie-hindernissen weg te werken”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Taxicheques

“We weten dat nog heel wat 80-plussers perfect mobiel zijn of kunnen rekenen op de hulp van buren, familie of vrienden voor vervoer, maar voor die 80-plussers die echt niet weten hoe ze in het vaccinatiecentrum kunnen geraken, is er een oplossing uitgewerkt.

Ze ontvangen straks vier taxicheques waarmee ze een taxi of VVB (VerhuurVoertuig met Bestuurder) voor een ononderbroken rit van en naar het vaccinatiecentrum kunnen reserveren om tweemaal gevaccineerd te worden”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Bij de vier taxicheques voegen we een brief met duidelijke uitleg en een overzichtslijst van de taxibedrijven toe. De burger kan hieruit zelf zijn keuze maken en minstens twee dagen op voorhand een taxi aanvragen, maar nogmaals: we rekenen in de eerste plaats op de burgerzin van onze inwoners om elkaar te helpen.”

Drie euro per rit eigen bijdrage

De persoonlijke bijdrage bedraagt drie euro per rit. Het restbedrag wordt betaald door Stad Brugge. Niet-gebruikte taxicheques kunnen niet voor andere doeleinden gebruikt worden en kunnen ook niet ingewisseld worden.

De uitnodiging voor  het vaccinatiecentrum wordt verstuurd vanuit de Vlaamse Overheid, de taxicheques worden verzonden vanuit Stad Brugge. Het gaat hier dus om twee aparte zendingen. Wie de uitnodiging ontving, maar nog geen taxicheques, kan contact opnemen met het Huis van de Bruggeling (050 44 8000).

Personen jonger dan 80 jaar met mobiliteitsproblemen

Wie jonger is dan 80 jaar en mobiliteitsproblemen heeft, en niet op de hulp van familie of vrienden kan rekenen, kan contact opnemen met het Huis van de Bruggeling (050 44 8000 – vaccinatie@brugge.be).

De medewerkers van het contactcenter zullen voor hen de mindermobielencentrale inschakelen. Hier bedraagt de persoonlijke bijdrage ook drie euro per enkele rit, maar de gebruiker ontvangt hiervan pas later thuis een factuur.