Mondmaskerfilters in Brugge verdeeld via apotheken

12
jun
2020

In de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus kocht de federale overheid voor alle Belgen filters aan om als extra beschermlaag in stoffen mondmaskers aan te brengen. Nu deze filters geleverd werden, doet de Stad een beroep op de Brugse apothekers bij de verdeling naar alle Bruggelingen. Vanaf volgende week kan iedereen de filters oppikken bij de lokale apotheker.

Terwijl Stad Brugge voor de verdeling van de Brugse mondmaskers het stadspersoneel inschakelde, werkt het nu samen met de Brugse apothekers om deze filters te verdelen.

Burgemeester Dirk De fauw: “De verdeling gebeurt gelijktijdig met de extra mondmaskers die de federale overheid aankocht. Zo krijgen Bruggelingen bij hun lokale apotheker vanaf maandag 15 juni op vertoon van hun identiteitskaart bovenop een extra mondmasker ook filters mee. In het kader van social distancing vragen we dat één persoon per huishouden naar de apotheker gaat en de identiteitskaarten van alle gezinsleden meeneemt.”

Verdeelschema

Om een toeloop bij apothekers te voorkomen, werkte de federale overheid een verdeelschema uit. Afhankelijk van hun geboortejaar, kunnen burgers vanaf een bepaalde dag bij hun apotheker terecht om mondmasker en filters op te halen:

  • maandag 15 juni: 75 jaar en ouder (geboren in 1945 of eerder)
  • dinsdag 16 juni: 67 jaar en ouder (geboren in 1953 of eerder)
  • woensdag 17 juni: 60 jaar en ouder (geboren in 1960 of eerder)
  • donderdag 18 juni: 55 jaar en ouder (geboren in 1965 of eerder)
  • vrijdag 19 juni: 50 jaar en ouder (geboren in 1970 of eerder)
  • maandag 22 juni: 45 jaar en ouder (geboren in 1975 of eerder)
  • dinsdag 23 juni: 40 jaar en ouder (geboren in 1980 of eerder)
  • woensdag 24 juni: 35 jaar en ouder (geboren in 1985 of eerder)
  • donderdag 25 juni: 30 jaar en ouder (geboren in 1990 of eerder)
  • vrijdag 26 juni: iedereen

Voor de bedeling van filters voor inwoners van residentiële instellingen en gemeenschappen zal de Stad zelf instaan. Deze mensen moeten dus niet naar de apotheker gaan.

Extra beschermlaag

Eind mei bezorgde het stadsbestuur alle Bruggelingen een stoffen mondmasker. Tal van burgers gingen daarnaast zelf aan de slag met naald en draad om mondmaskers te stikken. Deze mondmaskers zijn – ook zonder extra filter – een belangrijke preventiemaatregel, waarmee je er in de eerste plaats voor zorgt dat je anderen om je heen niet besmet.

Door een filter in een stoffen mondmasker aan te brengen, zorg je voor extra bescherming. De filters zijn per twee verpakt en vergezeld van duidelijke instructies, over hoe je de filter op maat knipt en hoe je ze moet wassen na gebruik.

Let wel: de filters dienen enkel voor zelfgemaakte mondmaskers of voor de stoffen mondmaskers die alle Bruggelingen in de brievenbus ontvingen. De nieuwe, federale mondmaskers zijn drielagig, waardoor je er geen filter in kan of hoeft aan te brengen.Meer info over de mondmaskers aangeboden door de federale overheid vind je op info-coronavirus.be.