Versoepeling coronamaatregelen: wat verandert vanaf 18 mei?

15
mei
2020

De Nationale Veiligheidsraad kondigde op 13 mei een nieuwe versoepeling aan van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19). Deze fase gaat in op 18 mei. Ook in Brugge starten heel wat zaken opnieuw op.

Onderwijs

Voor heel wat leerlingen in het basis- en secundair onderwijs gaan op 18 mei de lessen opnieuw van start, zij het onder strikte veiligheidsmaatregelen. Ook de Brugse basisscholen nemen de nodige maatregelen om deze herstart in goede banen te leiden. De kleuterscholen blijven vooralsnog gesloten.

Cultuur

Museaculturele bezienswaardighedenhistorische gebouwen en monumenten mogen weer open op voorwaarde dat ze een online of telefonisch ticketingsysteem opzetten en de nodige maatregelen nemen om grote drukte te vermijden.

De Brugse musea gaan gefaseerd opnieuw open:

  • op maandag 18 mei: de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
  • vanaf dinsdag 19 mei: het Arentshuis, het Groeningemuseum, het Gruuthusemuseum en de centrale Museumshop in het Arentshof.
  • Op maandag 25 mei: de Poortersloge.

De overige locaties zullen op latere data de deuren heropenen:

  • vanaf dinsdag 2 juni: het Sint-Janshospitaal
  • vanaf dinsdag 9 juni: het Volkskundemuseum, het Stadhuis, het Brugse Vrije, het Gezellehuis en Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie.

De Brugse bibliotheken blijven een afhaalservice en thuislevering aanbieden, maar vanaf 18 mei kan je ook opnieuw zelf terecht in hoofdbibliotheek De Biekorf

 

In&Uit in het Concertgebouw opent opnieuw de deuren vanaf 18 mei. Ma-za 10-17u. Zon- en feestdagen 10-14 u. Je kan bij In&Uit terecht voor culturele info, tickets, fiets-& wandelkaarten, zoektochten,...

Economie

Contactberoepen (kappers, schoonheidsspecialistes, tatoeëerders ...) mogen terug aan de slag. Ook zij mogen uitsluitend op afspraak werken en moeten de nodige maatregelen nemen om drukte in hun zaak te vermijden.

Vanaf volgende week mogen onder voorwaarden ook opnieuw markten plaatsvinden. In Brugge zal de eerste woensdagmarkt plaatsvinden op 20 mei op 't Zand (en dus niet zoals gewoonlijk op de Markt) en de eerste zaterdagmarkt op 23 mei op 't Zand en de Vrijdagsmarkt. Meer info over de regeling voor de Brugse markten vind je hier.

Sport en vrije tijd

Dierentuinen en dierenparken mogen onder strikte voorwaarden opnieuw open, hun cafetaria's, restaurants, attracties en speeltuinen blijven gesloten. Ook de Brugse Kinderboerderijen blijven voorlopig nog dicht.

Reguliere sporttrainingen en -lessen in de buitenlucht en in clubverband zijn opnieuw toegestaan, onder deze voorwaarden:

  • Afstand van anderhalve meter
  • Er is een coach aanwezig
  • Groepen van maximum 20 personen

Huwelijken en begrafenissen

Op huwelijken en begrafenissen mogen opnieuw maximum 30 personen aanwezig zijn, mits naleving van social distance. Aansluitende recepties of koffietafels blijven verboden.

Huis van de Bruggeling

Het Huis van de Bruggeling breidt haar dienstverlening verder uit. Je kan er nog altijd enkel op afspraak terecht. De deelgemeentehuizen blijven vooralsnog gesloten.