Coronavirus: testing en quarantaine

Testing en quarantaine spelen een belangrijke rol in de strijd tegen het coronavirus. Maar wanneer moet je je nu precies laten testen? En wat als jijzelf of bijvoorbeeld een lid van je sportclub positief test? Dit overzicht helpt je op weg.

Wie wordt getest?

De beslissing of je al dan niet getest moet worden, ligt bij je huisarts. Als een test nodig is, kan die door je huisarts afgenomen worden of in het triagepunt. Enkel je huisarts kan hiervoor een afspraak vastleggen. Je kan dus niet uit eigen beweging naar de triagepost gaan om er getest te worden.

Je huisarts zal een test (laten) doen wanneer je:

 • ziektesymptomen vertoont;
 • deel uitmaakt van een groep waarin een uitbraak gebeurt (sportclub, vereniging ...);
 • opgenomen wordt in een ziekenhuis of woonzorgcentrum.

Het resultaat van je test vind je na 24 à 48 uur op www.mijngezondheid.be of krijg je via je huisarts. Dit resultaat bepaalt welke stappen je vervolgens moet nemen.

Hoogrisicocontacten

In tegenstelling tot voorheen word je - zolang je geen symptomen vertoont - niet per definitie getest na een een hoogrisicocontact. Dit is een contact van langer dan 15 minuten en/of op minder dan anderhalve meter met een besmet persoon. Ook wanneer je terugkeert uit een rode zone, word je niet langer met zekerheid getest.

In beide gevallen moet je wel tien dagen in quarantaine. Deze quarantaine start op de dag waarop je het laatst een hoogrisicontact had. Indien je symptomenvrij blijft, loopt je quarantaine af op de tiende dag. Maar ook daarna dien je nog 4 dagen extra waakzaam te zijn voor mogelijke symptomen.

Wat bij een positief testresultaat?

 • Blijf minstens 7 dagen thuis.
 • Je huisarts volgt je situatie op en verlengt je quarantaine indien nodig.
 • De quarantaine eindigt wanneer je drie dagen symptomenvrij bent (ten vroegste na 7 dagen in totaal). Vertoon je na 5 dagen geen symptomen meer, dan loopt je quarantaine dus ten vroegste na 8 dagen af.

Wat bij een negatief testresultaat?

Je quarantaine eindigt onmiddellijk. Let wel: je kan aan een andere aandoening leiden. Als je je toch ziek voelt, is het dus nog altijd aangewezen om je te laten begeleiden door je huisarts.

Quarantaine: wat betekent dat?

 • Blijf thuis. Laat anderen je boodschappen doen. Ga enkel in nood zelf naar de apotherker of supermarkt.
 • Draag altijd een mondmasker als je met iemand contact hebt.
 • Was regelmatig je handen
 • Laan niemand binnen in je huis en ga zelf ook niet op bezoek.
 • Zet je ramen open.
 • Voel je je ziek? Bel dan je huisarts.
 • Woon je samen met iemand? Probeer je zo goed mogelijk te isoleren. Gebruik een afzonderlijke wc, badkamer en slaapkamer als dat kan.

Over contactonderzoek

Ben je besmet? Dan zal een medewerker van het contactonderzoek je bellen of sms’en om te vragen met wie je nauwe contacten had de voorbije dagen. Je krijgt telefoon van het nummer 02/214.19.19 of een sms van 8811.

Deze mensen worden op de hoogte gebracht dat ze in contact kwamen met een besmet persoon. Ze krijgen een code die ze nodig hebben om zich ook te laten testen.

Er wordt rekening gehouden met de privacy. Jouw naam wordt aan niemand doorgegeven!

Download CoronalertCoronalert: download de contactopsporingsapp

De Coronalert app is een belangrijk instrument in de strijd tegen COVID-19: een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app om samen corona te verslaan.

De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die besmet is met het virus. Ook voor contacten die je niet persoonlijk kent. De app draagt zo bij tot een snellere, krachtige contactopsporing.

Meer info over Coronalert


Info voor sportclubs, verenigingen en jeugdbewegingen

Wat moet je ondernemen wanneer er een besmetting vastgesteld wordt bij een van de leden van je sportclub of jeugdbeweging? Een van de belangrijkste stappen is om de Eerstelijnszone Brugge via e-mail op de hoogte te stellen.

Verschillende factoren spelen een rol om de daaropvolgende aanpak te bepalen. Onderstaand schema helpt je alvast op weg.

Schema voor coronabesmetting bij sportclubs of verenigingen

Download het volledige schema

Voorbeeldbrieven

In het kader van een besmetting bij een sportclub of jeugdbeweging is heldere communicatie naar alle leden van cruciaal belang. Samen met de Eerstelijnszone stelde de stad een aantal voorbeeldbrieven op die hierbij ingezet kunnen worden: