Coronavirus: reizen, testing en quarantaine

Testing en quarantaine spelen een belangrijke rol in de strijd tegen het coronavirus. Maar wanneer moet je je nu precies laten testen? Waar kan je hiervoor terecht? En wat als jijzelf of bijvoorbeeld een lid van je sportclub positief test?

Testcentrum sinds 15 september in B-Park

Het testcentrum in Daverlo en het testcentrum aan het A.Z. Sint-Jan sloten de deuren. Sinds woensdag 15 september kan men voor een coronatest terecht op een nieuwe locatie: het ‘test- en vaccinatiecentrum Brugge’ in B-Park (Blankenbergsesteenweg 420, Brugge).

Wie een coronatest wil laten afnemen kan er elke dag (7 op 7) langskomen van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Let wel, het is noodzakelijk om vooraf een afspraak te maken. Dit kan via volgende link: https://www.testcovidnwvl.be/nl.

Voor het maken van een afspraak is een code nodig. Het aanvragen van de code gebeurt via www.mijngezondheid.belgie.be

Belangrijk:

 • Voor een test om medische redenen (symptomen / hoogrisicocontact) moet men eerst contact opnemen met de huisarts of de wachtpost. Op die manier kan men een gratis code bekomen en hoeft men geen betalende test aan te vragen via mijngezondheid.belgie.be
 • De gratis reistesten zijn niet meer mogelijk van 1 oktober. Iedereen betaalt vanaf dan voor een test naar aanleiding van een reis of evenement.
 • De betalende code die men via mijngezondheid.belgie.be krijgt is 30 dagen geldig.
 • Betalende testen kunnen ter plaatse betaald worden (enkel met bankkaart). Indien dit niet mogelijk is krijgt men achteraf een factuur met de post opgestuurd.

Meer info: https://www.testcovidnwvl.be/nl/.

TESTCOVID Noord-West-Vlaanderen

Website testcovid Noord West-VlaanderenDe website www.testcovidnwvl.be is een initiatief van huisartsenkring Brugge en omgeving. Deze huisartsenkring verenigt de huisartsen uit Noord-West-Vlaanderen. Testcovid wordt mee ondersteund door de ziekenhuizen AZ Sint-Jan, AZ Sint-Lucas en AZ Zeno.

Op deze website vind je een antwoord op al je vragen rond testing en quarantaine

 • Wie moet zich laten testen?
 • Hoe gaat een test in zijn werk?
 • Waar laat je je testen?
 • Wat na je test?
 • Wat met reistesten

Surf nu naar testcovidnwvl

Snelle antigeentest bij de apotheken

Voortaan kun je in verschillende apotheken terecht om er een snelle antigeentest te laten uitvoeren.

Ga eerst na of het resultaat van een snelle antigeentest die in een apotheek wordt uitgevoerd wel beantwoordt aan de vereisten van het land of de landen die op je programma staan, of van het evenement dat je wil bijwonen.  

Opgelet: de sneltesten die in de apotheken worden uitgevoerd, zullen niet worden terugbetaald. Je zal ze dus zelf moeten betalen. De prijs ervan zal duidelijk geafficheerd worden in de apotheek.

Hier een overzicht van de Brugse apotheken waar je terecht kunt voor een snelle antigeentest. 

Digitale hulp nodig voor corona-documenten? Openbare Bibliotheek Brugge, Mintus en Eerstelijnszone Brugge bieden ondersteuning aan

Stad Brugge, de Mintus-buurtcentra en Eerstelijnszone Brugge slaan met het project ‘Digi-hulp Corona’ de handen in elkaar. Ze helpen inwoners bij het reserveren van een Covid-reistest, het raadplegen van hun testresultaat en het downloaden van het Covid-certificaat.

Burgers die zelf geen computer, internet of printer hebben, kunnen in de bibliotheek terecht voor ‘Digi-hulp Corona’ om de nodige documenten aan te vragen of te printen. Wanneer ze digitaal minder vaardig zijn, kan een medewerker van de bibliotheek hen hierbij helpen. Dit kan zonder afspraak tijdens de openingsuren.

Daarnaast kunnen ze ook gratis een afspraak voor deze digi-hulp maken bij een medewerker of vrijwilliger van de buurtcentra, ter plekke of aan huis indien men minder mobiel is. Er is ook aandacht voor personen met een visuele en auditieve beperking. Digi-hulp op afspraak kan via het Huis van de Bruggeling (050 44 8000).

De medewerkers helpen bij:
 • Toegang krijgen tot mijngezondheid.be (onder andere via eID en Itsme);
 • Een (gratis) CTPC-code (activatiecode) voor een reistest aanvragen (blijft tien dagen geldig om een afspraak te boeken – twee gratis CTPC-codes zijn beschikbaar onder voorwaarden);
 • Een afspraak voor een PCR-reistest maken;
 • Een resultaat van een PCR-reistest opzoeken (normaal gezien binnen de 24 uur);
 • Een digitaal Covid-certificaat aanmaken;
 • Hulp bij het maken van een afspraak voor vaccinatie via www.laatjevaccineren.be of via de reservelijst op www.qvax.be

Meer info via het Huis van de Bruggeling op het nummer 050 44 8000

Coronacertificaat

coronacertificaat op gsmOm op reis te kunnen gaan binnen Europa heb je een coronacertificaat nodig.

Er bestaan 3 verschillende soorten certificaten:

 • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig
gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus
 • Met een testcertificaat kan je bewijzen dat je een COVID-19-test onderging waarvan het resultaat negatief was
 • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19 na een eerdere positieve COVID-19-test

Hoe bekom je jouw certificaat?

 • Download de officiële CovidSafeBE-app op je mobiel toestel (https://covidsafe.be/).
 • Maak een taalkeuze en beantwoord drie vragen die uitwijzen welke COVID-certificaten voor jou beschikbaar zijn.
 • Hierna kan je je aanmelden met een digitale ID (zoals Itsme) en zijn je certificaten beschikbaar om te downloaden en te bewaren.

Check de voorwaarden in jouw land van bestemming

Alle EU-landen zullen een bewijs van volledige vaccinatie aanvaarden. Maar niet iedere lidstaat van de Europese Unie zal een certificaat van een gedeeltelijke vaccinatie aanvaarden. De voorwaarden per land (en vaak per regio), vind je terug op https://reopen.europa.eu/nl

Meer info


Coronalert: download de contactopsporingsapp

Download Coronalert

De Coronalert app is een belangrijk instrument in de strijd tegen COVID-19: een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app om samen corona te verslaan.

De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die besmet is met het virus. Ook voor contacten die je niet persoonlijk kent. De app draagt zo bij tot een snellere, krachtige contactopsporing.

Meer info over Coronalert

 

 

 

 

 

Info voor sportclubs, verenigingen en jeugdbewegingen

Wat moet je ondernemen wanneer er een besmetting vastgesteld wordt bij één van de leden van je sportclub of jeugdbeweging? Een van de belangrijkste stappen is om de Eerstelijnszone Brugge via e-mail op de hoogte te stellen: info@elzbrugge.be

Corona-info voor jeugdverenigingen: https://jeugdwerkbrugge.be/corona

Corona-info voor sportverenigingen: https://www.brugge.be/sporten-in-coronatijden

Info voor universiteiten en hogescholen

Een besmetting bij een student in het hoger onderwijs brengt eigen uitdagingen met zich mee. Of het nu om een besmetting op een stage, in een kot of studentenhuis gaat: wie doet wat? Deze flowchart helpt onderwijsinstellingen en studenten op weg.

Flowcart: wie doet wat bij besmetting in hoger onderwijs

Download het volledige schema

Voorbeeldbrieven voor hogescholen en universiteiten

Ook voor het hoger onderwijs stelde de stad samen met de Eerstelijnszone een aantal voorbeeldbrieven op die hierbij ingezet kunnen worden: