Coronavirus: reizen, testing en quarantaine

Testing en quarantaine spelen een belangrijke rol in de strijd tegen het coronavirus. Maar wanneer moet je je nu precies laten testen? Waar kan je hiervoor terecht? En wat als jijzelf of bijvoorbeeld een lid van je sportclub positief test?

TESTCOVID Noord-West-Vlaanderen

Website testcovid Noord West-VlaanderenDe website www.testcovidnwvl.be is een initiatief van huisartsenkring Brugge en omgeving. Deze huisartsenkring verenigt de huisartsen uit Noord-West-Vlaanderen. Testcovid wordt mee ondersteund door de ziekenhuizen AZ Sint-Jan, AZ Sint-Lucas en AZ Zeno.

Op deze website vind je een antwoord op al je vragen rond testing en quarantaine

 • Wie moet zich laten testen?
 • Hoe gaat een test in zijn werk?
 • Waar laat je je testen?
 • Wat na je test?
 • Wat met reistesten

Surf nu naar testcovidnwvl

Coronatest nodig om te reizen? Maak een afspraak in het testcentrum?

Vanaf maandag 28 juni kun je enkel op afspraak terecht in het testcentrum Daverlo (Dries 2, 8310 Assebroek). Een afspraak maken voor een (gratis) reistest doe je via www.mijngezondheid.belgie.be of via www.testcovidnwvl.be.

Code nodig voor het maken van een afspraak

Voor het maken van een afspraak is een code nodig. Vanaf zaterdag 26 juni kan iedere Belg die nog geen twee weken volledig gevaccineerd is codes aanvragen voor twee gratis PCR-tests. Het aanvragen van de code gebeurt via www.mijngezondheid.belgie.be. Deze code blijft tien dagen geldig. Binnen die tien dagen moet men een test laten afnemen. Eens de code aangevraagd is, kan die niet meer worden geannuleerd. Houd bij de aanvraag van je code dus steeds rekening met de vertrekdatum van je reis.

Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen, kan men als ouder op die manier een code aanmaken. Ook wie geen recht heeft op een gratis test, kan via www.mijngezondheid.belgie.be een testcode ontvangen. Nadien ontvangen zij per post een betaalverzoek van 55 euro per test.

De reistesten kunnen enkel in de testcentra afgenomen worden. Enkel zo komt de QR code voor Europese reizen correct bij de aanvrager. Wanneer in het gekozen testcentrum geen afspraak meer mogelijk is, kan men een afspraak maken in een ander testcentrum in de buurt.

Men moet er rekening mee houden dat de analyse van de test tijd vraagt. Algemeen gezien is het resultaat binnen 24 uur beschikbaar. Het resultaat van de test is te zien via www.mijngezondheid.belgie.be.

Praktisch

 • Tijdens de wegwerkzaamheden is testcentrum Daverlo via de Daverlostraat bereikbaar.
 • De ruime parking van het sportterrein Daverlo is gratis.
 • Het testcentrum is niet telefonisch bereikbaar.
 • Meer info via www.brugge.be/coronavirus en 050 44 8000 (Contactcenter Huis van de Bruggeling)

Snelle antigeentest bij de apotheken

Voortaan kun je in verschillende apotheken terecht om er een snelle antigeentest te laten uitvoeren.

Ga eerst na of het resultaat van een snelle antigeentest die in een apotheek wordt uitgevoerd wel beantwoordt aan de vereisten van het land of de landen die op je programma staan, of van het evenement dat je wil bijwonen.  

Opgelet: de sneltesten die in de apotheken worden uitgevoerd, zullen niet worden terugbetaald. Je zal ze dus zelf moeten betalen. De prijs ervan zal duidelijk geafficheerd worden in de apotheek.

Hier een overzicht van de Brugse apotheken waar je terecht kunt voor een snelle antigeentest. 

Digitale hulp nodig voor corona-documenten? Openbare Bibliotheek Brugge, Mintus en Eerstelijnszone Brugge bieden ondersteuning aan

Stad Brugge, de Mintus-buurtcentra en Eerstelijnszone Brugge slaan met het project ‘Digi-hulp Corona’ de handen in elkaar. Ze helpen inwoners bij het reserveren van een Covid-reistest, het raadplegen van hun testresultaat en het downloaden van het Covid-certificaat.

Burgers die zelf geen computer, internet of printer hebben, kunnen in de bibliotheek terecht voor ‘Digi-hulp Corona’ om de nodige documenten aan te vragen of te printen. Wanneer ze digitaal minder vaardig zijn, kan een medewerker van de bibliotheek hen hierbij helpen. Dit kan zonder afspraak tijdens de openingsuren.

Daarnaast kunnen ze ook gratis een afspraak voor deze digi-hulp maken bij een medewerker of vrijwilliger van de buurtcentra, ter plekke of aan huis indien men minder mobiel is. Er is ook aandacht voor personen met een visuele en auditieve beperking. Digi-hulp op afspraak kan via het Huis van de Bruggeling (050 44 8000).

De medewerkers helpen bij:

 • Toegang krijgen tot mijngezondheid.be (onder andere via eID en Itsme);
 • Een (gratis) CTPC-code (activatiecode) voor een reistest aanvragen (blijft tien dagen geldig om een afspraak te boeken – twee gratis CTPC-codes zijn beschikbaar onder voorwaarden);
 • Een afspraak voor een PCR-reistest maken;
 • Een resultaat van een PCR-reistest opzoeken (normaal gezien binnen de 24 uur);
 • Een digitaal Covid-certificaat aanmaken;
 • Hulp bij het maken van een afspraak voor vaccinatie via www.laatjevaccineren.be of via de reservelijst op www.qvax.be

Meer info via het Huis van de Bruggeling op het nummer 050 44 8000

Coronacertificaat

coronacertificaat op gsmOm op reis te kunnen gaan binnen Europa heb je een coronacertificaat nodig.

Er bestaan 3 verschillende soorten certificaten:

 • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig
gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus
 • Met een testcertificaat kan je bewijzen dat je een COVID-19-test onderging waarvan het resultaat negatief was
 • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19 na een eerdere positieve COVID-19-test

Hoe bekom je jouw certificaat?

 • Download de officiële CovidSafeBE-app op je mobiel toestel (https://covidsafe.be/).
 • Maak een taalkeuze en beantwoord drie vragen die uitwijzen welke COVID-certificaten voor jou beschikbaar zijn.
 • Hierna kan je je aanmelden met een digitale ID (zoals Itsme) en zijn je certificaten beschikbaar om te downloaden en te bewaren.

Check de voorwaarden in jouw land van bestemming

Alle EU-landen zullen een bewijs van volledige vaccinatie aanvaarden. Maar niet iedere lidstaat van de Europese Unie zal een certificaat van een gedeeltelijke vaccinatie aanvaarden. De voorwaarden per land (en vaak per regio), vind je terug op https://reopen.europa.eu/nl

Meer info


Coronalert: download de contactopsporingsapp

Download Coronalert

De Coronalert app is een belangrijk instrument in de strijd tegen COVID-19: een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app om samen corona te verslaan.

De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die besmet is met het virus. Ook voor contacten die je niet persoonlijk kent. De app draagt zo bij tot een snellere, krachtige contactopsporing.

Meer info over Coronalert

 

 

 

 

 

Info voor sportclubs, verenigingen en jeugdbewegingen

Wat moet je ondernemen wanneer er een besmetting vastgesteld wordt bij één van de leden van je sportclub of jeugdbeweging? Een van de belangrijkste stappen is om de Eerstelijnszone Brugge via e-mail op de hoogte te stellen: info@elzbrugge.be

Corona-info voor jeugdverenigingen: https://jeugdwerkbrugge.be/corona

Corona-info voor sportverenigingen: https://www.brugge.be/sporten-in-coronatijden

Info voor universiteiten en hogescholen

Een besmetting bij een student in het hoger onderwijs brengt eigen uitdagingen met zich mee. Of het nu om een besmetting op een stage, in een kot of studentenhuis gaat: wie doet wat? Deze flowchart helpt onderwijsinstellingen en studenten op weg.

Flowcart: wie doet wat bij besmetting in hoger onderwijs

Download het volledige schema

Voorbeeldbrieven voor hogescholen en universiteiten

Ook voor het hoger onderwijs stelde de stad samen met de Eerstelijnszone een aantal voorbeeldbrieven op die hierbij ingezet kunnen worden: