Nuttige tips voor vrijwilligers

Aan kwetsbare groepen en ouderen wordt aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ondertussen duiken tal van initiatieven op om hen te steunen. Denk aan een boodschap doen, eten brengen, een brief schrijven of via sociale media en de telefoon contact met elkaar houden. Wil je ook je steentje bijdragen? Dat kan! 

Onze tips in een notendop

Bescherm jezelf, zo bescherm je anderen

Contactloos betalen

Aan de slag

Onze tips in een notendop

Tips voor vrijwilligers in tijden van corona

Bescherm jezelf, zo bescherm je anderen

Vooraleer jij je handen uit de mouwen wil steken, vragen we je steeds om jezelf en je omgeving maximaal te beschermen tegen het virus. Bescherm jezelf, zo bescherm je anderen.

Personen ouder dan 65, diabetici, personen met een hart-, long-, of nieraandoening en personen met een verzwakt immuunsysteem zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus. Door zelf enkele basisregels te respecteren, help jij alvast ook hen te beschermen:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. 
 • De deur uitgaan om hulpbehoevenden te helpen is zeker okay, maar respecteer daarbij zeker deze basisregels:
  • Was regelmatig je handen met water en zeep.
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en plaats die hierna in een afgesloten vuilnisbak.
  • Heb je geen zakdoek bij de hand? Nies of hoest dan in de binnenkant van je elleboog.
  • Geef geen kussen, handen, knuffels, omhels elkaar niet en hou op elk moment 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Ben verkouden of ziek ((lichte) koorts, hoesten, loopneus, grieperig gevoel, keelpijn …)? Dan blijf je sowieso thuis. Bij milde symptomen, blijf je zeven dagen thuis en vermijd je alle contact. Bij ergere symptomen, raadpleeg je best telefonisch je arts of je huisartsenwachtpost. Ga sowieso niet op eigen initiatief naar de dokter, de spoeddienst of een triagepunt.

Contactloos betalen

In deze coronatijden betaal je bij voorkeur contactloos zodat je de toetsen van de betaalterminal niet moet aanraken. Doe je een boodschap voor jezelf of voor iemand uit je buurt die hulp kan gebruiken?

We geven je graag enkele tips:

 • Contactloos betalen met je bankkaart

Je kan contactloos betalen met je bankkaart als die over een NFC-chip (Near Field Communication) beschikt. Alle banken bieden dit aan, wel staan niet alle banken even ver. Zo’n 73 procent van de kaarten beschikt hier momenteel over. Je kan dit zien door het symbool van vijf gebogen lijnen op je kaart. De handelaar tikt in de betaalterminal het bedrag in dat je moet betalen en hierna hou je je kaart bij het contactloze symbool op de betaalterminal. Enkele seconden later zie je op het scherm of de betaling al dan niet gelukt is. Voor betalingen die hoger liggen dan 50 euro (in deze periode speciaal aangepast van 25 naar 50 euro) moet je wel nog je bankcode intikken op de terminal. Als je veel kleinere betalingen doet op een dag, is dit ook het geval (bij kleine betalingen die in totaal de 100 euro (in  niet-corona tijden is dat 50 euro) overschrijden op een dag).

 • QR-code

In sommigen winkel kan je betalen via een QR-code. Dit is een bepaald type tweedimensionale streepjescode en is de afkorting van ‘Quick Response’.  Om een QR-code te kunnen scannen, heb je een betaalapp nodig op je smartphone. De bekendste hiervan is ‘Payconiq by Bancontact’ die zo goed als alle banken in ons land ondersteunt. Je scant deze code die als sticker op de kassa of de betaalterminal hangt of je kan rechtstreeks scannen op het kassascherm. Hierna voer je het bedrag in dat je moet betalen. Soms staat het al ingevuld en moet je enkel nog controleren. De betaling gaat door van zodra je jouw geheime code intikt op je smartphone. Hierna verschijnt er een bevestigingsbericht.

 • Smartphone

Als je een Android-smartphone (= alle toestellen, behalve iPhone) hebt, dan kan je de ‘Payconiq by Bancontact-app’ ook gebruiken om contactloos te betalen. Je houdt je smartphone bij het symbool van contactloos betalen op de betaalterminal, net zoals je dat zou doen met je bankkaart. Als je een iPhone hebt, dan is deze functie beschikbaar bij een aantal banken zoals BNP Paribas Fortis, Hello bank! en Fintro.

 • Smartwatch

Je kan ook betalingen doen met je smartwatch, al lukt het niet met elk type. Je betaalt contactloos net zoals jet dit doet met je smartphone: Je houdt je watch dichtbij het symbool van contactloos betalen van de betaalterminal. Er zijn wel slechts twee banken die dit ondersteunen: BNP Paribas Fortis (waar ook Hello bank! en Fintro een deel van uitmaken) en KBC.

Hoe regel je jouw betaling voor je buur of iemand die hulp vraagt? 

Het wordt afgeraden om als hulpvrager je bankkaart met code mee te geven aan een vrijwilliger of beroepskracht die boodschappen voor je doet. Je kan slachtoffer worden van internetcriminelen en de bank komt hier niet in tussen wanneer blijkt dat de bankkaart met pincode aan een derde meegegeven werd.

Enkele suggesties:

 • Elektronische overschrijving

Een makkelijke manier om mensen die je helpen met bijvoorbeeld een boodschap terug te betalen, is door middel van een elektronische overschrijving.  

 • Schuldbekentenis

Voor terugbetaling kan je ook met een schuldbekentenis werken. Een voorbeeld hiervan vind je hier terug.

 • Prepaid kaart

Als hulpvrager kan je tot slot ook een prepaid kaart meegeven met de persoon die je boodschap doet. Deze is niet gekoppeld aan de bankrekening van de hulpvrager en op die manier mag je zo’n kaart dus wel meegeven. Als hulpvrager vraagt je dit aan via je home banking of je bank zelf. We raden je aan om niet teveel geld in een keer op de kaart te plaatsen.

 • Als het echt niet anders kan: Cash

FOD Volksgezondheid raadt aan om zoveel mogelijk contactloos en elektronisch te betalen, maar handelaars mogen bij wet geen cash verbieden.

Aan de slag!

Je kan je als vrijwilliger aanmelden voor je buurt via ons online vrijwilligersplatform. Via dit platform brengen we vrijwilligers in contact met personen en organisatie die hulp kunnen gebruiken.

Organisaties die concrete hulp zoeken, kunnen hun vacatures doorsturen naar vrijwilligerscentrale@brugge.be, om een zo volledig mogelijk overzicht te krijgen.