Herfstbooster: wie komt ervoor in aanmerking en wanneer?

Sinds maandag 12 september worden de prikken voor de herfstbooster gezet in de vaccinatiecentra, en dus ook in Brugge. Het doel is om de risicogroepen al voor eind september te hebben gevaccineerd, de rest tegen 1 november. Iedereen zal dus in september of in de eerste helft van oktober een uitnodiging ontvangen.

Eerst komt prioriteitengroep 1 aan de beurt

Het gaat om mensen die het meest risico lopen om ernstig ziek te worden van een coronabesmetting + zorgverstrekkers. Voor hen is de herfstbooster aanbevolen. Het gaat dus om:

  • iedereen vanaf 65 jaar. Ook de 80-plussers die aan het begin van de zomer al een tweede booster hebben gekregen wordt aanbevolen om zich in de herfst opnieuw te laten vaccineren. Zij moeten wel minstens 3 maanden wachten vooraleer ze een nieuwe boosterprik kunnen krijgen. Wie recent besmet is, moet minstens 2 weken wachten.
  • Ook mensen met een verzwakt afweersysteem en zorgverleners krijgen voorrang op een herfstbooster. Ook voor hen wordt het vaccin aanbevolen.

De uitnodigingen zullen verlopen in volgorde van leeftijd van oud naar jong.

Daarna volgt de rest van de bevolking (+18j)

Alle Vlamingen tussen 18 en 65 jaar worden uitgenodigd, van oud naar jong. Voor hen is de herfstbooster een vrijblijvend aanbod en geen aanbeveling met uitzondering voor:

  • huisgenoten van kwetsbare mensen
  • zwangere vrouwen
  • mensen tussen 50 en 64 jaar die kampen met obesitas, die roken of veel alcohol consumeren
  • mensen die gezondheidsproblemen hebben, bijvoorbeeld chronische hart- en vaatziekten, longziekte, diabetes.

Hoe zal ik worden uitgenodigd?

Dat gebeurt net als vorige keer per brief en (als je bent ingeschreven) elektronisch via My eBox, Mijn Burgerprofiel of per e-mail.

QVAX

Burgers kunnen zich opnieuw inschrijven op een reservelijst via QVAX. Zo kunnen ze eventueel sneller worden opgeroepen als iemand anders bijvoorbeeld niet komt opdagen in het vaccinatiecentrum.  Inschrijven op QVAX kan via www.qvax.be.

Welk vaccin zal ik krijgen?

Er wordt opnieuw gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Beide fabrikanten hebben intussen een vaccin klaar dat aangepast is aan de omikronvariant.