SDG 3

Terwijl we in Brugge nog volop met Covid-19 geconfronteerd worden, houdt onze partnerstad Ebolowa het virus momenteel goed onder controle. Begin juni 2020 waren er in Ebolowa in totaal 124 mensen met corona. Sinds begin november zijn er geen besmettingen of covidpatiënten meer vastgesteld. De efficiënte monitoring en de preventieve maatregelen die de CUE genomen heeft en nog steeds neemt, hebben hier zeker een aandeel in. Het noodhulpfonds van Stad Brugge voorzag 22.000 euro en de Provincie West-Vlaanderen subsidieerde 8.254 euro om Ebolowa in haar strijd tegen de pandemie te ondersteunen.

Impact covid 19 in Ebolowa

In mei 2020 werd in Ebolowa een gedeeltelijke lockdown ingevoerd, wat tot een voelbare voedselcrisis leidde bij de bevolking. Het was daarom belangrijk om eerst de economische activiteiten te laten herstarten.

Net als in Brugge gingen de scholen in Ebolowa vanaf april tot oktober dicht als gevolg van de pandemie. Bij de opstart van het schooljaar moesten alle gebouwen ontsmet en het aantal leerlingen in de klassen gehalveerd worden. Met hele lange werkdagen voor de leerkrachten tot gevolg.

Sensibilisatie en ontsmetting

Een van de preventieve maatregelen waar de lokale overheid van Ebolowa (CUE) sterk heeft op ingezet, is de sensibilisatie van de bevolking en de ontsmetting van de openbare gebouwen. Hiervoor werkten ze samen met Jongerenorganisatie Young Pacifists Association for Development (PACILICA) die door een gezondheidswerker opgeleid. Concreet gingen de jongeren de wijken in om in de lokale taal (Bulu) de mensen te wijzen op de maatregelen.

Daarnaast werden ze ook ingezet en om het personeel in de ziekenhuizen te ontlasten en desinfecteerden ze ongeveer 38 scholen, markten en busstations. Op diverse (school)muren in de stad werden preventieve boodschappen tegen covid 19 geschilderd.

Ebolowa covid Ebolowa covid 

Aankoop en distributie ziekenhuismateriaal en beschermingskits

Naast sensibilisatie en ontsmetting, werd ook geïnvesteerd in de aankoop van materiaal en beschermingskits voor alle scholen in Ebolowa en 5 kleinschalige gezondheidscentra. Het materiaal omvat o.a. thermoflashes, maskers, verband, handgels, werkkledij, zeep en bleekmiddel. Het stelt het personeel van deze centra in staat zich beter te beschermen en verdachte gevallen snel op te vangen.  Gedurende 2 maanden kunnen 15.000 inwoners worden geholpen met dit materiaal dat in de eerste plaats bestemd is voor het indijken van de pandemie, maar ook gebruikt kan worden voor andere ziekten zoals malaria.  Ook alle scholen in Ebolowa kregen de nodige ontsmettingsmiddelen en maskers om zich te beschermen tegen het virus.

Net als in België is het dragen van een mondmasker op openbare plaatsen verplicht. De CUE verspreidde 5.645 mondmaskers onder de gezondheidscentra, scholen en markten en kocht 3 naaimachines aan. Deze zullen in eerste instantie worden gebruikt voor het naaien van mondmaskers op de Technische Hogeschool, het Centrum voor de promotie van vrouwen en het gezin, en het Ebolowa Leprosarium. Daarna zullen ze op een duurzame manier verder gebruikt worden door de leerlingen die opleiding snit en naad volgen.

Bekijk hier het fotoverslag van de covidstrijd in Ebolowa.

Ebolowa_1 Ebolowa covid  Ebolowa 3 Ebolowa covid Ebolowa covid

provincie west-vlaanderen

Contactinformatie