Tentoonstellingen

Brugge huisvest hopen talent. Niet op zijn minst als het op beeldende kunst aankomt. Op verschillende tentoonstellingen ontdek je op 20 september een staalkaart van al dat moois. Let op: voor sommige van deze tentoonstellingen is reserveren verplicht!

EXPO! #2 - ‘Een wereld van verandering’ (expo en panelgesprek)

Backlightcollectie en De Tank

expo#2Wat?
Expo en panelgesprek rond klimaatverandering in De Tank. Gecureerd door Backlight Collective. Met werk van Darwin T. Cabrera, Emanuele Dainotti, Jietse Vanlandschoot, Lore Mechelaere, Lynn Vanden Bossche, Nathan Vrebos en Tim Theo Deceuninck.

Via een open call werden kunstenaars geselecteerd die werk maken rond de klimaatverandering, een thema dat wat ondergesneeuwd raakte door corona maar nog steeds urgent is.

‘s Avonds vindt ook een panelgesprek plaats rond het thema ‘Een wereld van verandering’ met onder meer experts en kunstenaars. Het gesprek kan je bijwonen, mits reservatie.

Wanneer?
Expo: 10.00 – 18.00 uur
Panelgesprek: 19.00 – 21.00 uur

Waar?
De Tank, Burg 4

Meer infoThe Wall is as Soft as Lace

Cultuurcentrum Brugge

Wat?
Sylvie De Meerleer was in 2018 laureaat van de tweejaarlijkse kunstwedstrijd SANT. Als huiskunstenaar en artist in residence realiseerde ze een uniek kunstwerk op de muur van Biekorf Exporuimte/Theaterzaal.
Parallel met de voorstelling van de reusachtige muurtekening van De Meerleer is er werk te zien van haar oud-leerling, Seppe Bultynck. Hij toont er het project 'sOp', een reeks foto's met zijn interpretatie van 'The Wall is as Soft as Lace'.

Wanneer?
10.00 uur – 12.00 uur

Waar?
Exporuimte Biekorf - Sint-Jakobsstraat 8

Meer infoSynergia

Cultuurcentrum Brugge

synergiaWat?
Synergia (Grieks synergie, samenwerking) is de meeropbrengst die ontstaat bij het samengaan van delen ten opzichte van de som van die delen. Zo benaderen beide kunstenaars hun vriendschap en de visuele dialoog die ze hier ontwikkelen. Joke Raes staat bekend voor haar oog voor detail en gebruikt natuur als inspiratie.

Jonas Vansteenkiste is eerder gekend voor zijn monumentale installaties en psychologische reflecties over het huis en architectuur. Beide kunstenaars zijn speciaal voor Cultuurvolle Zondag aanwezig op de eerste dag van deze fascinerende tentoonstelling actuele beeldende kunst.

 

Wanneer?
14.00 uur – 18.00 uur

Waar?
Poortersloge, Kraanrei 19, 8000 Brugge

Meer infoSANT2020

Cultuurcentrum Brugge

Wat?
Het uitgangspunt van de tweejaarlijkse wedstrijd voor actuele beeldende kunst is het in de kijker zetten van artistiek Brugs talent. Ook voor deze editie werken we (samen) met een centrale gast. We brengen een eerbetoon aan de in 2016 overleden kunstenaar Ignace Bernolet en tonen een staalkaart van z’n oeuvre. Daarrond worden de werken getoond van de geselecteerden van de wedstrijd SANT2020. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen stemmen voor de Prijs van het Publiek.

Wanneer?
10.00 – 18.00 uur

Waar?
Hendrik Pickeryzaal, Stadshallen Belfort, Markt

Meer info[kap-cher] capture

Cultuurcentrum Brugge en Musea Brugge

Wat?

Laatste kans om deze tentoonstelling te bezoeken! Cultuurcentrum Brugge en Musea Brugge geven tentoonstellingsmogelijkheden aan jonge kunstenaars die hun atelier hebben in De Tank. Curator en coördinator van De Tank, Elke Desutter, selecteerde Esther Cornelis, Gilles Dedecker, Eva Dinneweth, Alice Vanderschoot en Frieke Verlé die werk tonen in de unieke setting van het Gezellehuis. Tijdens ‘[ kap-cher ] capture’ wordt de bezoeker uitgenodigd om zich bewust te worden van de diverse artistieke processen die kunstenaars en kunstwerken doormaken. De kunstenaars zochten en vonden aansluiting bij de (leef)wereld van Guido Gezelle en het geboortehuis van de dichter.

Wanneer?
9.30 – 12.30 uur en 13.30 – 17.00 uur

Waar?
Guido Gezellehuis, Rolweg 64

Meer infoExpo Mathilde Vandenbussche

De Republiek

MathildeWat?
De jonge Brugse textielontwerpster Mathilde Vandenbussche won in 2019 de eerste editie van de Prijs Jonge Makers. Met deze prijs willen Handmade in Brugge en Turbo de skills van jonge ambachtelijke makers aanscherpen, onder meer via een intensief begeleidingstraject. In het kader hiervan brengt Mathilde een voorproefje van haar werk en experiment in een kleine, maar fijne expo in het Grand Café van De Republiek.

 

Wanneer?
Doorlopend

Waar?
De Republiek, Sint-Jakobsstraat 36

Meer infoVan Eyck in Bruges

Musea Brugge

Wat?
Recente onderzoeksresultaten, herbekeken archiefstukken en een intrigerende archeologische vondst laten een nieuw licht schijnen op het leven en de wereld van Jan van Eyck in de 15e eeuw. Kijk met de ogen van een tijdgenoot naar Van Eyck, naar zijn oeuvre en zijn opdrachtgevers.

Wanneer?
9.30 – 17.00 uur

Waar?
Groeningemuseum

Meer infoTen huize van Joseph Ryelandt. Portret van een Brugs componist

Musea Brugge

Wat?
Op 7 april 2020 zou componist Joseph Ryelandt 150 jaar zijn geworden. Hij werd in Brugge geboren, werkte en stierf er. Hij geldt als een van de belangrijkste componisten van het Belgische fin-de-siècle. De tentoonstelling schetst een levendig portret van de componist.

Wanneer?
9.30 – 17.00 uur

Waar?
Arentshuis

Meer infoSimon Stevin van Brugghe, 1620 – 2020. Hij veranderde de wereld

Musea Brugge

Wat?
De in Brugge geboren wetenschapper Simon Stevin zorgde in de 16e en 17e eeuw voor revolutionaire vernieuwingen op het vlak van onder meer navigatie, fysica, architectuur, stedenbouw en wiskunde. Dit jaar is het exact 400 jaar geleden dat hij stierf. Maak kennis met deze boeiende figuur en zijn ontdekkingen.

Wanneer?
8.30 – 12.00 uur en 13.30 – 16.30

Waar?
Stadsarchief Brugge

Meer infoExpo Studio+ - Handmade in Brugge

Musea Brugge

Wat?
Brugge is de thuisbasis voor vele ontwerpers en ambachtelijke ondernemers. Jaarlijks reikt ‘Handmade in Brugge’ labels uit aan Brugse vakmensen die uitblinken in hun ambacht. Op de zolder van het Gruuthusemuseum is werk te zien van 25 van hen.

Wanneer?
9.30 – 17.00 uur

Waar?
Gruuthusemuseum

Meer info


 

Er is nog 

Tentoonstelling Beeldatelier voor mensen met dementie

Wat?  

er is nog

 

Het beeldatelier voor personen met dementie van de Academie Brugge DKO (i.s.m. Mintus en Dementievriendelijk Brugge) opent officieel op 21 september 2020 naar aanleiding van Werelddag Dementie de tentoonstelling 'Er is nog' in de Bogardenkapel Brugge. Speciaal voor Cultuurvolle Zondag zullen de deuren al een dag vroeger open gaan. Er zullen medewerkers aanwezig zijn om een woordje uitleg te geven.

 

 

 

Wanneer?
10.00 – 17.00 uur

Waar?
Bogardenkapel, Katelijnestraat 86, 8000 Brugge

Meer info