Dag tegen discriminatie


Samen tegen racisme en discriminatie!

21 maart is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Ook in Brugge staan we op deze belangrijke dag stil bij de ongelijkheid waarmee mensen met een migratieachtergrond nog steeds worden geconfronteerd. Als warme, solidaire stad kunnen we hier immers niet aan de zijlijn blijven staan.

In de week van 21 maart staan enkele activiteiten gepland:

       

 
Partneroverleg ECCAR - thema huisvesting

Stad Brugge is lid van ECCAR. Dit is een Europees netwerk waarbinnen steden samen aan de slag gaan rond de thema’s racisme en discriminatie. Stad Brugge ontwikkelde een tienpuntenplan om racisme en discriminatie aan te pakken. 

In 2021 lag de focus op het thema huisvesting. In samenwerking met de VUB werd eind vorig jaar de discriminatie op de Brugse particuliere verhuurmarkt gemeten.
Tijdens het ECCAR-partneroverleg worden de resultaten uit dit onderzoek toegelicht en denken we samen na over verdere acties.   

Wanneer
dinsdag 22 maart, van 17.30 tot 21 uur

Locatie
KU Leuven - campus Brugge, Spoorwegstraat 12, 8000 Brugge

Deelname
Gratis, maar voor 18 maart inschrijven via deze link.


GEANNULEERD - Creatieve workshop voor kids -  'Over de streep'

In de week tegen racisme staan we stil bij onze eigen krijtlijnen.
Vertelster Sabine Forrier trekt je over de streep en fluit je zorgvuldig door het tweedelig verhaal van Imran en Axel. Zijn ze elkaars tegenstanders of zitten ze in hetzelfde schuitje?

Aansluitend coacht ze je door een interactieve workshop. Kies je kop of munt of ga je voor fair play?
Trek de juiste kaart en schrijf je in!    

Deze workshop werd geannuleerd.


GEANNULEERD - Interactieve lezing - Racisme: een verhaal van ons allemaal?

Nyanchama Okemwa is dekoloniaal deskundige, Pan-Afrikanist en verdediger van de mensenrechten.

Al dertig jaar zet Nyanchama zich actief in voor de strijd  tegen racisme en discriminatie. Zij is een van de coördinatoren van de interfederale coalitie van het Nationaal Actieplan tegen Racisme (NAPAR) en werkt momenteel als consultant en coach voor de vzw Hand in Hand tegen Racisme. 

In een interactieve lezing neemt ze ons mee in haar verhaal. Wat is racisme en waarom is het zo moeilijk uit te roeien?  Wat betekent de beweging ‘black lives matter’ op vandaag?  En vooral: wat is de rol van ons allemaal in dit verhaal?

Deze lezing werd geannuleerd.


ECCAR 

In 2020 sloot Brugge zich aan bij ECCAR (European Coalition of Cities Against Racism). Dit is een Europees netwerk van steden die zich verenigen in de strijd tegen racisme en discriminatie. Steden maken een plan op maat van hun stad. 

En samen met heel wat Brugse organisaties en met de ondersteuning van Unia worden acties uitgewerkt rond dit thema. Zo willen we bouwen aan een verdraagzame stad waar plaats is voor iedere burger, ongeacht herkomst of achtergrond.

Wil je graag nog meer weten over de antiracismeplannen van Stad Brugge? Je leest er alles over op deze pagina.


Podcast Onderhuids

In samenwerking met Relaas deden in 2021 Bruggelingen hun verhaal in verschillende podcasts.
Het zijn stuk voor stuk waargebeurde verhalen die pijnlijk duidelijk maken waar racisme en discriminatie eigenlijk om gaan en hoe de betrokken mensen dit beleven.

OnderhuidsIn deze podcast vertellen mensen over hun ervaringen met racisme en discriminatie. Het is fijn dat je even de tijd neemt om te luisteren naar deze persoonlijke verhalen.
Deze verhalen zijn niet nieuw, maar het is belangrijk dat we ze blijven vertellen. Soms is het duidelijk, maar veel vaker vindt racisme onderhuids plaats. De impact ervan is groot en dat besef je niet altijd. Daarom moeten we blijven vertellen, en vooral: blijven luisteren. 

Beluister hier de podcasts:

Onderhuids is ontstaan uit een samenwerking tussen de Stad Brugge en de organisaties Brugge United Against Racism en Relaas.   


Discriminatie melden

  • Ben je zelf slachtoffer of getuige van racisme of discriminatie?
  • Heb je zelf al een oplossing gevonden of wil je er niet verder op ingaan, meldt het ook. 
    Zo krijgen Unia en Stad Brugge een beter zicht op discriminatie in de stad en kan racisme en discriminatie beter en gerichter worden aangepakt.
Melden kan als volgt:
  1. surf naar de website van Unia en vul het meldingsformulier in
  2. bel naar het gratis nummer 0800 12 800 van maandag tot vrijdag, telkens van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur 

Contactinformatie