De drie maria's

15
mrt
2017

In "De drie Maria's" van Lluis Llach besturen drie generaties Maria's, Maria Roderich (de Oude Mevrouw), Maria Magí (Mevrouw) en Maria Costa in de loop van een eeuw La Principal, het voornaamste huis in Pous, een dorpje in Catalonië. Daarenboven is er Ursula, de trouwe huishoudster die al in dienst is sedert de eerste Maria. Zij is een bron van informatie voor politie-inspecteur Recader die in 1940, na de Spaanse Burgeroorlog een onopgeloste moordzaak heropent.
Het huis draagt immers een donker geheim: de moord van 18 juli 1936 op Ricard, de voorman van het domein...

De cover van de Nederlandse editie verwijst naar Downton Abbey en Het huis met de geesten. Wat deze werken verbindt, is het verhaal over een welgestelde familie die heel wat voor de kiezen krijgt en waarvan de vrouwelijke leden het heft in handen nemen.

En voor fans van Allende, ook hier ontbreekt het magisch-realistisch snufje niet.

Het is niet zo gek dat je af en toe even na moet denken welke achtergrond bij de Maria hoort die op dat moment in de schijnwerpers staat want zelfs Maria Costa moet toegeven dat ze het spoor soms bijster raakt in het bruisende verhaal dat zij tegen het eind van De drie Maria's in handen krijgt.

Het boek spreekt aan omdat het een familiegeschiedenis is die zich afspeelt tegen de achtergrond van een woelige historische periode en heel wat kenmerken van een detectiveverhaal heeft.

De keuze van BettinaDit is maar 1 van de vele boekentips van Bettina
Benieuwd waarom Bettina, de "wereldreiziger" van onze leesbrigade, bepaalde boeken aanraadt? 
Lees dan haar bijhorende besprekingen.

Deel deze pagina