De Voedselploeg verdeelt voedseloverschotten aan maatschappelijk kwetsbaren

21
sep
2022

Vanaf 1 oktober slaan Brugge, de negen omliggende gemeenten, Werkkracht 10 en Ruddersstove maaltijdzorg de handen in elkaar met De Voedselploeg, een distributieplatform dat voedseloverschotten inzamelt van supermarkten voor organisaties die zich inzetten voor voedselhulp voor mensen met een beperkt inkomen. Bovenop de sociale voordelen van het project is dit ook een regionaal klimaatinitiatief om voedselverlies te beperken.

Van FLAVOUR naar De Voedselploeg

Eind 2018 stapte Stad Brugge als partner in het Europese project ‘FLAVOUR’ (Food surplus and LAbour, the Valorisation Of Underused Resources). Het resultaat werd een geïntegreerde samenwerking tussen Stad Brugge, Ruddersstove, ’t Sas en Europa met een distributieplatform dat voedseloverschotten van hoofdzakelijk supermarkten inzamelt.

Deze voedseloverschotten worden op hun beurt in ’t Sas zorgvuldig gesorteerd en bezorgd aan organisaties die zich inzetten voor voedselhulp voor mensen met een beperkt inkomen. De Europese subsidies voor dit project lopen eind september af waarna de Vlaamse Regering ruim drie jaar financiële steun biedt.

Vanaf zaterdag 1 oktober breidt de werking van het distributieplatform onder impuls van Werkkracht10 en de Vlaamse regering uit. Gemeenten Torhout, Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Beernem, Damme, Zuienkerke, Blankenberge en Knokke-Heist zetten dan samen met Brugge de schouders onder De Voedselploeg, een langdurige samenwerking om de voedselophaling, de verdeling en het logistieke verhaal met de voedselbank in Kuurne en de FEAD (Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen) in de regio verder te consolideren.
Ruddersstove neemt de concrete werking en de coördinatie van het distributieplatform voor haar rekening.

Sociaal én ecologisch

Deze regionale samenwerking betekent een 'ontzorging’ van de gemeenten en biedt zowel een ecologische en een efficiëntiewinst. De logistieke werking van De Voedselploeg vindt nu hoofdzakelijk plaats in ’t Sas en verhuist naar Ruddersstove eens de uitbreiding van het magazijn afgewerkt is.

Het project biedt twee sociale voordelen. Enerzijds is het voedsel een financiële besparing voor mensen met een beperkt inkomen op hun uitgaven. Zo werd in 2021 maar liefst 96 ton aan voedseloverschotten opgehaald. Anderzijds biedt het distributieplatform tewerkstelling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Daling van de CO2-uitstoot

Daarenboven is het een project dat resulteert in een daling van de CO2-uitstoot. Zo wordt CO2-winst gerealiseerd door voedseloverschotten te gebruiken in plaats van ze weg te gooien. Via het project werd in 2021 maar liefst 307,2 ton CO2 uitgespaard. Er werd een elektrische bakfiets gebruikt en een elektrische bestelwagen aangekocht.

Kortom: De Voedselploeg vermindert het voedselverlies, biedt voedselhulp én creeërt sociale tewerkstelling.

Meer info

www.voedselploeg.be  en https://flavour2seas.eu.