Onderhoudswerken op de Expresweg N31

19
okt
2021

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de Vlaamse gewestwegen, autosnelwegen en fietspaden, voert dit jaar een grondig onderhoud uit aan de Expresweg (N31) in Brugge. In verschillende fases wordt het wegdek vernieuwd en worden twee bruggen gerenoveerd. Het verkeer op de Expresweg kan vanaf 1 maart tijdens de werkzaamheden in beide richtingen doorrijden op één rijstrook, maar moet wel rekening houden met vertragingen. Volgens de huidige planning duren de werkzaamheden tot het najaar van 2021.

Wegdek wordt volledig vernieuwd

De Expresweg in Brugge is toe aan een grondige opknapbeurt. In de loop van 2021 werkt Wegen en Verkeer er op verschillende locaties. In een eerste fase wordt er gewerkt op de weghelft richting kust, tussen de brug over het Waggelwater en de Blankenbergse Steenweg (N371). Het volledige wegdek in deze zone wordt vernieuwd. Zodra de ene helft klaar is, starten de werkzaamheden op de andere weghelft. In het najaar wordt ook gewerkt ter hoogte van de Koningin Astridlaan. Een concrete timing voor deze fase is er nog niet.

Voorbereidende werkzaamheden

Voorafgaand aan de onderhoudswerken worden eerst lokale putten op de N31 hersteld zodat tijdens de werken het verkeer zonder problemen over het wegdek kan rijden. Die herstellingswerken zijn voorzien gedurende twee nachten: vanaf donderdagavond 25 februari tot vrijdagochtend 6 uur en van vrijdagnacht 26 februari tot zaterdagochtend 6 uur.

Ernstige hinder vanaf 1 maart

Vanaf maandag 1 maart start de aannemer met het klaarzetten van de doorsteken. Dat zijn de plekken waar het verkeer later over de middenberm naar de andere weghelft wordt geleid. Vanaf 1 maart is er dus ernstige hinder, want het verkeer moet dan in beide richtingen over één rijstrook.

Er geldt een snelheidsbeperking van 50 km/uur ter hoogte van de doorsteken en 70 km/uur op de rest van de N31. Tijdens de eerste fase (van maart tot mei) is er ook hinder aan enkele op- en afritten van de Expresweg richting kust. Zo wordt de oprit aan de Oostendse Steenweg (N9) afgesloten. De afrit aan de Oostendse Steenweg en de afrit aan de Blankenbergse Steenweg (N371) richting kust zijn afwisselend afgesloten, een van de twee blijft dus altijd open. Richting E40 kan het verkeer van alle op- en afritten gebruik maken.

Vrachtverkeer richting haven Zeebrugge omgeleid

De werken op de Expresweg hebben ook een impact op het vrachtverkeer naar de haven van Zeebrugge. Voor wie van de E40 richting Zeebrugge rijdt, wordt een omleiding voorzien via Aalter en Maldegem.

Meer weten? Nog vragen?