Dieren en koud weer

Zodra de temperaturen dalen, zetten we thuis al gauw de verwarming op. Denk hierbij ook aan je huisdieren vooral als ze buiten verblijven. Besteed extra aandacht aan jonge of oudere dieren.

Drinkwater en voedsel

Vers drinkwater is onontbeerlijk. Bij vriesweer bevriest immers ook het drinkwater. Verwijder ijsresten en vervang het drinkwater om de paar uren of zorg voor een warmtebron. (Er bestaan elektrische drinkbakverwarmers die je in het water of onder de bak plaatst, maar ook plastic schijven die je moet opwarmen in de microgolfoven.)
Gebruik in geen geval antivries of andere additieven. Voeg nooit zout en liever ook geen suiker toe aan het water.

Voldoende voeding is heel erg belangrijk. Hoe kouder het wordt, hoe groter de energiebehoefte is. Bij -10 °C verbruikt een dier al snel 35% meer energie.

Schuilhok

Dieren die buiten leven, moeten over beschutting beschikken. In de winter zijn bomen, struiken of hagen onvoldoende.

Zorg voor een voldoende stevig, water- en winddicht schuilhok, dat groot genoeg is voor alle aanwezige dieren.

Voorzie een dikke laag bodembedekking zoals stro. Zorg ervoor dat de bodembedekking goed droog is.

Als het hok verplaatsbaar is, dan zet je het bij vriesweer beter binnen. Indien mogelijk kan je het hok op een verhoog (bv. houten paletten) plaatsen, zodat de kou niet langs onder kan doordringen.

Per diersoort

Weidedieren

Niet alle dieren zijn even geschikt om op de weide te staan bij koud en/of nat weer.
Schapen, geiten en ezels zijn minder bestand tegen regen dan runderen en paarden.
Volwassen runderen, paarden en schapen die gezond zijn, goed gevoed zijn, en een goede wintervacht hebben, kunnen tegen de vrieskou.
Jonge onvolwassen dieren en oude dieren horen niet thuis op een weide als het vriest.

Let er op dat er voldoende droge plaatsen zijn op de weide waar de dieren kunnen staan.

Dierenverwaarlozing is niet altijd gemakkelijk te beoordelen. Een laagje ijs op de vacht van een paard wijst erop dat het dier goed geïsoleerd is, en niet noodzakelijk dat het kou heeft.

Honden

Verplaats de dagelijkse wandelingen naar de warmere momenten van de dag en wandel – waar mogelijk – in de zon.

Veel honden houden van sneeuwpret. Toch zijn er een aantal zaken die je moet onthouden als je buiten gaat met je hond.

Sneeuw eten is niet gezond voor je hond. De koude sneeuw kan maag- en darmklachten, zoals diarree, veroorzaken.

Let op met strooizout. De combinatie van koude en zout kunnen wonden, irritaties of zelfs brandwonden veroorzaken aan de poten van je hond.
Knip de overtollige haren tussen de kussentjes van zijn poten, zo blijft er minder zout aan kleven.
Smeer de poten voor het buitengaan in met vaseline en spoel ze na de wandeling af met lauw water. Zo verwijder je de zoutresten. Hierna wrijf je de poten droog met een handdoek.

IJs is ook gevaarlijk voor je hond. Wanneer je hond in het water terecht komt (bv. water in een gracht dat bevroren is), kan deze onderkoeld geraken. Ga dan direct met je hond naar huis en droog deze goed. Geef je hond ook extra isolatie zoals droge dekens, maar vermijd hittebronnen (bv. open haard, haardroger, verwarming, …).
Daarnaast kan je hond ook verwondingen oplopen door de gladheid. Blauwe plekken, verstuiking of botbreuken kunnen voorkomen, dus wees voorzichtig.

Let op met antivriesproduct. Antivries is extreem giftig voor honden, ook in kleine hoeveelheden. Waarschuw je dierenarts als je vermoedt dat je hond vergiftigd is.

Irritaties en infecties die het gevolg zijn van de vrieskou genezen vaak erg traag. Wanneer je huisdier zichtbaar ongemakkelijk blijft lopen, neem dan contact op met je dierenarts.

Katten

Een 'binnenkat' heeft vanzelfsprekend weinig last van winterse weersomstandigheden. Ook een 'buitenkat' redt zich over het algemeen prima. Toch zijn er enkele tips die je kan toepassen.

Voorzie in huis extra drinken voor je buitenkat. Veel katten drinken het hele jaar door buiten, maar door bevriezing heeft de kat minder 'bronnen' om uit te drinken en zal deze meer binnen drinken.

Ververs de kattenbak vaker bij vriesweer. Veel katten zijn in de wintermaanden een stuk meer binnen, waardoor de kattenbak een stuk sneller vol is. Voorkom dat je kat in huis plast en verschoon de kattenbak tijdig.

Wanneer je een kattenluik hebt, is het aan te raden dit te controleren naar functioneren bij het begin van vriesweer. Zo kan je kat altijd probleemloos naar binnen en buiten.

Slaapt je kat buiten of in een schuur? Controleer dan even dat deze plaats tocht- en vochtvrij is. Plaats eventueel een extra deken voor de nodige warmte.

Katten die veel buiten zijn, gaan tijdens koude dagen en nachten op zoek naar warme schuilplaatsen. Soms zijn ze daarbij zeer creatief. Klop daarom eerst op je motorkap voor je je auto start.

Pluimvee

Bij extreem vriesweer kan je de kammen en lellen van kippen insmeren met vaseline om vrieswonden te voorkomen.

Contactinformatie