Dierengedenkplaats met kunstwerk voorgesteld

7
jan
2020

Veel eigenaars hebben een sterke band met hun huisdier. Een huisdier verliezen kan veel verdriet veroorzaken. Soms hebben mensen nood aan een gemeenschappelijke plaats waar ze dit verdriet kunnen/mogen uiten.

Het thuis begraven of cremeren van een overleden dier is voor diereigenaars niet altijd mogelijk.

Het oprichten van een dierencrematorium of een dierenbegraafplaats op het grondgebied Brugge  is door de strenge Vlaremnormen niet eenvoudig en niet realistisch op korte termijn.

Schepen van Dierenwelzijn Mathijs Goderis: “In het begin van de legislatuur hebben we ons geëngageerd om een beleid te voeren waar we aandacht schenken aan het welzijn van de dieren, maar ook aan dierenliefhebbers. Een van onze actiepunten was het creëren van een dierengedenkplaats waar dierenliefhebbers hun gezelschapsdieren in een serene omgeving kunnen herdenken. Daar hebben we in Sint-Andries nu werk van gemaakt.”

Naast hondenloopweide Koude Keuken

“We hebben in de onmiddellijke omgeving van de hondenloopweide bij de Koude Keuken een groene ruimte ingericht om huisdiereigenaars een rouwmogelijkheid aan te bieden.
Een meerstammige boom en de plaatsing van een zitbank zorgen voor de inkadering van de gedenkplaats, net als het kunstwerk van kalligraaf en letterkapper Pieter Boudens en stadsdichteres Tania Verhelst.

Op een sobere manier wordt een kunstwerk méér dan een verfraaiing van de openbare ruimte, maar een symbool voor de letterlijk in steen gebeitelde liefde van de mens voor zijn (huis)dier”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Burgemeester Dirk De fauw: “Het kunstwerk symboliseert de onvoorwaardelijke liefde tussen dier en eigenaar. Kunstenaar Pieter Boudens inspireerde zich op het leven van een huisdier die een thuis nodig heeft. Het gedicht van Tania Verhelst verwijst naar de achterliggende idee van - ondanks het verlies – eeuwigheid. Hopelijk kunnen de mensen op deze plaats troost vinden en hen sterken in verdriet.”