Dieren op de weide

Een dier op de weide krijgt meer beweging en kan meer natuurlijk gedrag vertonen, wat goed is voor de gezondheid en het mentale welzijn van het dier.

Voor eigenaars van dieren op de weide zoals schapen, paarden, geiten, koeien, ezels ... is het niet altijd eenvoudig om te weten wat wettelijk verplicht is op vlak van verzorging. We sommen de belangrijkste info voor je op.

Algemene vereisten voor dieren op de weide

Dieren op een weide moeten beschikken over:

  • voldoende ruimte
  • een gezonde weide met een goede en veilige omheining
  • kwalitatieve voeding
  • voldoende water
  • beschutting tegen diverse weersomstandigheden

Houd er rekening mee dat iedere diersoort specifieke behoeftes heeft.
Hier vind je alle informatie per diersoort.

Gezonde en droge weide zonder giftige planten

Een gezonde weide is een weide met weinig kale plekken, voldoende gras en zonder giftige planten.

Veel dieren mijden sowieso giftige planten, maar soms gaat het toch mis. Dit kan gebeuren wanneer er te weinig gras aanwezig is of wanneer de giftige plant per ongeluk bij het stro of hooi wordt gegeven.

Of een plant giftig is voor een dier hangt af van verschillende factoren. 
Bekijk de lijst van giftige planten voor dieren en hoe je problemen kunt voorkomen.

Zorg er ook voor dat de dieren altijd een droge plek ter beschikking hebben.

Beschutting

Dieren die op een weide staan hebben beschutting nodig om zich te beschermen tegen regen, wind, zon en hoge of lage temperaturen.

In de winter bieden bomen, struiken of hagen onvoldoende bescherming tegen de weersomstandigheden. Zorg voor een voldoende stevig, water- en winddicht schuilhok, dat groot genoeg is voor de aanwezige dieren. Zorg voor een dikke laag bodembedekking, zoals stro. De bodembedekking moet ook goed droog zijn.

In de zomer kunnen bomen en hoge hagen beschutting bieden tegen hitte en felle zon, maar dan moeten er genoeg zijn in verhouding tot het aantal dieren op de weide.
Denk eraan dat natuurlijke beschutting niet altijd voldoende bescherming biedt tegen regen en/of wind. Niet alle diersoorten zijn geschikt om in alle weersomstandigheden buiten te (blijven) staan. Zo zijn schapen, geiten en ezels minder goed bestand tegen regen dan runderen en paarden.

Bij (lange) regenperiodes kan de weide erg nat en drassig worden, het is belangrijk dat alle dieren kunnen beschikken over een droge en comfortabele bodem.

Degelijke omheining

Een weide moet omheind zijn. De omheining moet stevig en veilig zijn én afgestemd zijn op het dier dat op de weide staat.
Een goed onderhouden omheining voorkomt dat het dier kan uitbreken of er zich aan kan kwetsen.

Voor het plaatsen van een afsluiting, hekwerk en een schuilhok is vaak een omgevingsvergunning nodig. Informeer je vooraf bij het omgevingsloket.

Voedsel en water

De dieren moeten permanent vers drinkbaar water hebben. Een paard of een rund kan tot wel 60 liter water per dag drinken!

Als je waterbakken gebruikt, zorg er dan voor dat de dieren ze niet kunnen omstoten. Hou ze proper.

Maak je gebruik van een automatisch drinksysteem, controleer dan geregeld de werking ervan.

Hou rekening met de weersomstandigheden. Bij warm weer verdampt het water in een open waterbak snel. Voorzie daarom extra waterbakken of controleer meermaals per dag.
Ook bij vriesweer is vers drinkwater onontbeerlijk. Het water moet je regelmatig vervangen, zodat het niet kan bevriezen.

Voldoende voeding is heel erg belangrijk. Als er onvoldoende gras op de weide staat, moet je bijvoederen. Hoe kouder het wordt, hoe groter de energiebehoefte is. Bij -10 °C verbruikt een dier al snel 35 procent meer energie.

Wat te doen bij een vermoeden van verwaarlozing?

Dierenverwaarlozing is soms niet gemakkelijk te beoordelen. Een laagje ijs op de vacht van een paard wijst er bijvoorbeeld op dat het dier goed geïsoleerd is, en niet noodzakelijk dat het kou lijdt.

  • Praat erover met de eigenaar van de dieren
  • Contacteer het dierenloket of de lokale politie

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media