Verplichte identificatie en registratie van katten

Wist je dat elke kat vanaf 1 november 2017 verplicht geïdentificeerd en geregistreerd moet zijn? Dit betekent dat elke kat, ten laatste op 12 weken oud, gechipt en geregistreerd moet zijn in de centrale databank CatID. Als jouw kat al in een privé-databank geregistreerd was, hoef je dit niet opnieuw te doen, tenzij het baasje verandert.

Paspoort

Het chipnummer van je kat staat in haar paspoort. Hoewel een paspoort niet verplicht is voor katten, moet je er wel een hebben als je van plan bent om met je kat naar het buitenland te reizen.

Belangrijk voor reizende katten: Als je kat uit het buitenland komt of als je met je kat naar België reist en hier minstens 6 maanden blijft, moet je haar binnen 8 dagen na aankomst in CatID laten registreren.

CatID

Onthoud dat als baasje je verantwoordelijk bent voor de juiste registratiegegevens van je kat. Deze gegevens kun je gemakkelijk zelf (of via je dierenarts) aanpassen in CatID:

  • je adres
  • je contactgegevens
  • de status van je kat (bijv. verloren of overleden)
  • wijzigingen van baasje en gegevens van het nieuwe baasje

Wijzig deze gegevens met je elektronische identiteitskaart of via je dierenarts. Als je kat echter geregistreerd is in een privé-databank, moet je eventuele wijzigingen aan die databank doorgeven.

Als de registratiegegevens correct staan, kan je zo gemakkelijker gecontacteerd worden als je kat verdwaalt en wordt gevonden. Zet je gegevens op openbaar om nog sneller gecontacteerd te worden.

Verkopen/weggeven van katten

Let op, het is verboden om een kat te kopen, weg te geven of te verkopen die niet geïdentificeerd en geregistreerd is. Bovendien moet de kat ook gesteriliseerd of gecastreerd zijn voordat je haar koopt, weggeeft of verkoopt.

Meer info

Voor meer informatie over het identificeren en registreren van katten, kun je terecht op de website van Dierenwelzijn Vlaanderen.

Nog meer informatie vind je op deze links:

Contactinformatie