Dode huisdieren

Definitie huisdieren

Honden, katten, knaagdieren, kooi- en volièrevogels, duiven en vissen zijn gezelschapsdieren (huisdieren). Ook konijnen, kippen, kalkoenen, kwartels, parelhoenders, eenden, ganzen en fazanten zien we als gezelschapsdieren.


Wat als je huisdier sterft?

Is je huisdier gestorven, dan kan je het best zo snel mogelijk (laten) weghalen. Dode dieren kunnen voor het leefmilieu risico's inhouden.

In Brugge mag je huisdieren die minder dan 10 kg wegen in de tuin begraven. Dit moet aan bepaalde voorwaarden voldoen en is niet zo'n goede oplossing.  Je kan je overleden dier ook laten afvoeren naar een erkende verwerker.  Erkende ophalers zorgen voor het vervoer. De kosten betaal je zelf.

Optie 1: begraven in de tuin
  • Alleen gezelschapsdieren die niet gestorven zijn aan een op mens, of dier overdraagbare ziekte mogen worden begraven. De gemeente kan een attest afgeleverd door een dierenarts vragen vooraleer toestemming te geven tot begraven.
  • Begraven mag alleen in een zanderige grond. In een klei- of leemachtige grond vindt onvoldoende ontbinding plaats.
  • Het dier moet in een put begraven worden van minstens een halve meter diep. Dit voorkomt dat andere dieren het beginnen op te graven. Het dier moet wel boven het grondwaterniveau liggen.
  • Er mogen geen plastic zakken of andere slecht afbreekbare verpakkingen mee de grond in. De dode dieren mogen enkel verpakt worden in biologisch afbreekbare materialen. Er mogen enkel huisdieren worden begraven, geen landbouwdieren. Gezelschapsdieren van meer dan 10 kg mogen niet begraven worden.

Optie 2: dierenopvang Blauwe Kruis Brugge

Alleen honden en katten mag je naar het dierenopvangcentrum Blauwe Kruis Brugge brengen. Je betaalt hiervoor een vergoeding:

  • 25 euro voor kleine dieren (katten en dieren met een grootte van een Jack Russel)
  • 50 euro voor grotere dieren

Contacteer het dierenopvang Blauwe Kruis Brugge via Krinkelstraat 4, 8380 Brugge of 050 32 09 66.


Optie 3: begraafplaatsen en crematies

In de omgeving (West-Vlaanderen)

  • Dierenuitvaart L.A.S. , Careelstraat 11 B, 8700 Tielt , 0473 63 72 72
  • Pet Funeral Center BVBA ,Waterhoennest 76, 8501 Bissegem, 0478 90 97 37
  • Hokatrans BVBA, Kachtemsestraat 350, 8800 Roeselare, 051 21 25 99
  • Somnia CVBA, Verhelststraat 3, 8460 Oudenburg, 0475 76 49 49

Dit is een lijst van erkende ophalers. Check de DBP-code categorie 'kadavers gezelschapsdieren'.


Contacteer het dierenloket bij vragen over dierenwelzijn

Heb je nog vragen over dierenwelzijn ? Neem dan contact op met het dierenloket via 050 47 53 80 of klimaatenmilieu@brugge.be.