Fietszone

Een deel van de Brugse binnenstad is een fietszone. Een fietszone is een fietsvriendelijk gebied dat bestaat uit een netwerk van aaneengesloten fietsstraten.

De fietser centraal

In een fietszone mogen alle weggebruikers maximum 30 km per uur rijden. De fietser staat centraal: gemotoriseerd verkeer (bussen, auto’s, …) moet achter de fietsers te blijven. 

Verkeersborden duiden de fietsstraten aan. In totaal kregen negentig straten het statuut van fietsstraat, wat overeenkomt met een totale afstand van 13,06 kilometer. 

Overzichtskaart

Onderstaand stadsplan geeft een overzicht van de fietszone en de voetgangerszones.  In een voetgangerszone moeten de fietsers afstappen en hun fiets aan de hand nemen wanneer het te druk wordt. Bovendien mag je als fietser de voetgangers niet hinderen of in gevaar brengen. 

Vlotte fietsverbinding bij drukte in winkelstraten

In Brugge heerst vaak een gezellige drukte. Hoewel een levendige en bruisende stad ontzettend veel voordelen heeft, is het op bepaalde plaatsen soms moeilijker om je vlot te verplaatsen met de fiets. Op drukke momenten is het bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend om met de fiets tussen ‘t Zand en de Markt te rijden.

Alternatieve fietsroutes

Om een vlotte fietsverbinding te garanderen, werden alternatieve fietsroutes opgesteld (groene stippen op het kaartje hieronder). Wie ‘t Zand of de Markt wil bereiken en daarbij geen tussenstop in de winkelstraten plant, kiest dus beter een van deze routes om gemakkelijk en veilig op de bestemming aan te komen. 

Je kunt de trajecten in beide richtingen afleggen. 

  • De noordelijke fietsroute is 920 meter lang
  • De zuidelijke fietsroute is 830 meter lang. 

Dankzij de ruime ondergrondse fietsenstallingen op ‘t Zand en de Markt en de vele fietsparkeermogelijkheden in de omliggende straten kun je eenvoudig te voet verder om bijvoorbeeld je inkopen te doen.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media