Driedaagse Brugge - De Panne voorgesteld

13
mrt
2018

De Driedaagse is een klinkende naam op de wielerkalender.

De Driedaagse Brugge- De Panne bestaat in 2018 niet langer uit drie maar voortaan uit twee wedstrijddagen, een klassieke voorjaarskoers voor heren op woensdag 21 maart en een gloednieuwe dameskoers op donderdag 22 maart. De herenkoers wordt betwist op niveau 1.BC (Buiten Categorie), dat is net onder de World Tour.
De dameskoers is onderdeel van de World Tour, het allerhoogste niveau dus. Dameswielrennen begon de voorbije jaren aan een opmars. Dat vertaalt zich in een steeds professionelere omkadering en wedstrijden die fors aan attractiviteit winnen. In die mate dat de VRT dit jaar vier dameswedstrijden live in beeld brengt, waaronder deze Brugge- De Panne.

Ook hier is het deelnemersveld uiterst kwalitatief.  De wereldkampioene, olympisch kampioene en de Belgisch kampioene komen aan de start. Bij de heren liggen de ploegen vast, maar er wordt momenteel nog ‘onderhandeld’ om een aantal grote namen te laten opstellen.

Ontbijtpakket

Op donderdag worden de eerste paar honderd aanwezige toeschouwers op de Markt getrakteerd op een ontbijtpakket. Wie liever thuis blijft, kan ’s middags de koers volgen op televisie. Beide wedstrijden worden live uitgezonden op Sporza (ook RTBF en Eurosport) na de middag, maar met opgenomen beelden van bij de start.

Het is voor het eerst dat Sporza vier dameswedstrijden live gaat uitzenden. 

Wat de praktische organisatie betreft, bouwt Brugge voort op de ervaring die de Stad heeft in het ontvangen van wielerwedstrijden. De start van zowel de heren- als dameswedstrijd zal op de Markt plaatsvinden.
Het rennersdorp, waar de ploegbussen en wedstrijdwagens zullen plaatsnemen in de uren voor de start, bevindt zich op het Beursplein. De renners en rensters zullen zich van daaruit, over ’t Zand, Zuidzandstraat en Steenstraat een weg banen naar het startpodium op de Markt.

202 km

Na de startformaliteiten en de podiumpresentatie starten de heren op woensdag om 11.30 uur. Ze maken eerst een opwarmingsrondje door de Wollestraat, Dijver, Mariastraat, Katelijnestraat langs Bargeweg en station richting ’t Zand en opnieuw naar de Markt. De tweede maal slaan ze aan de Unescorotonde af onder de Boeveriepoort om vervolgens langs de Stationslaan de Gistelse Steenweg te bereiken.

Het officiële startschot weerklinkt in Sint-Andries ter hoogte van de Burggraaf de Nieulantlaan. De heren maken daarop een lus richting West-Vlaamse Heuvelland om vervolgens door de Moeren in De Panne te arriveren voor twee plaatselijke ronden. In totaal meet de wedstrijd 202 km.

De dames starten op donderdag iets later, om 12.50 uur op de Markt. Zij maken geen opwarmingsrondje, maar volgen dezelfde Brugse wegen tot aan de officiële start op de Gistelse Steenweg ter hoogte van de Burggraaf De Nieulantlaan in Sint-Andries. Hun parcours trekt meteen noordwaarts, langs een lange kasseistrook in Houtave richting kust, om uiteindelijk ook te finishen in De Panne na 151 km.  

Deel deze pagina