Zelf aan de slag met duurzame voeding

Bekijk wat je zelf kan doen rond voedselverlies, voedsel kweken ...

Kweek zelf je groenten

Zelfs met een kleine ruimte , kan je al je eigen groentjes kweken, bv in bloembak, moestuinbak ...
Info en tips over ecologisch tuinieren en composteren vind je op

Vermijd voedselverlies

Dagelijks belandt heel wat voedsel dat nog perfect eetbaar is, toch in de vuilnisbak. Uit onderzoek van het Departement Omgeving* blijkt dat een gemiddeld Vlaams gezin per jaar maar liefst 369 euro aan voedsel weggooit. In totaal maakt dat een hallucinant getal van 240.925 ton aan voedselverlies in Vlaanderen. Voedselverlies vermijden is dan ook een belangrijk thema in Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie van Stad Brugge.

We moeten ons namelijk bewust worden van hoeveel voedsel we verspillen, we denken namelijk vaak dat het ‘bij ons thuis’ wel meevalt. En daarnaast kunnen we allemaal wel eens wat tips gebruiken om voedselverlies te beperken.

Foodwinners werkt

Bijna 5.000 Bruggelingen slaagden in 2022 erin om 55 % minder voedselverlies te hebben. Dat betekent een besparing per jaar van 44.400 kilo voedsel, € 186.036 en 142.080 kg CO²!

Tips

  • De Plan-eet app van vlaco. Een app boordevol tips & tricks om je te helpen zo bewust mogelijk om te gaan met voedsel. Denk aan technieken om voedsel optimaal te bewaren, leuke recepten om restjes in te verwerken tot zelfs tips om in de winkel enkel te kopen wat je nodig hebt. Want wat je niet te veel koopt, moet je natuurlijk ook niet weggooien.
  • Soepcafé Brugge: Ga eens naar een soepcafe: Met een leuk team van vrijwilligers halen ze groenten en andere voedseloverschotten op bij buurtwinkels. Deze verwerken ze tot soep en groenteschotels. Peterseliestraat 100 (De Kave) Centrum Brugge. 
  • Sint Pieters eet: Elke woensdag kan je om 10.00 uur terecht in buurtcentrum De Dijk voor het samen koken van een lekkere maaltijd (je hebt de keuze tussen wel of niet vegetarisch). Het aanbod is uiteraard afhankelijk van wat er opgehaald wordt. Op de middag (12.30 uur) wordt er samen gegeten, daarna wordt door de groep de afwas gedaan. Deelnemersbijdrage: vrije bijdrage
  • Deel eten in een deelfrigo
  • Gebruik de Too Good To Go appToo Good To Go is een app waarmee je (overtollig) eten kunt kopen van restaurants, bakkerijen, supermarkten ... tegen een gereduceerde prijs. Je bestelt en betaalt via de app en haalt het eten op in de winkel.
  • Maak lekkere receptjes met voedselrestjes

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media