Edelmetalen uit crematies worden ingezet voor goed doel

1
jul
2020

Voor het derde jaar op rij schenkt het Crematorium Brugge de opbrengst uit edelmetalen aan de Stichting MUG-Heli. Samen met Stad Brugge ondersteunt Uitvaartspecialist DELA op die manier, in lijn met haar maatschappelijk engagement, een initiatief dat jaarlijks gemiddeld 40 extra levens redt.

Na een crematie blijven er regelmatig edelmetalen over in de crematieresten, of metalen als titanium en staal die gebruikt worden voor protheses van bijvoorbeeld heupen en knieën. Deze verdwijnen immers niet volledig tijdens het crematieproces. Na crematie worden de metalen uit de asresten verwijderd. De metalen worden overgenomen door een gespecialiseerd bedrijf dat ze verwerkt tot bijvoorbeeld nieuwe protheses. Uitvaartspecialist DELA en Stad Brugge hebben een publiek private samenwerking en beslissen samen elk jaar opnieuw aan welk goed doel uit de regio de opbrengsten geschonken zullen worden.

De voorbije twee jaar viel de keuze op de Stichting MUG-Heli en ook dit jaar kan deze vzw op de steun van DELA en Stad Brugge rekenen.

Schepen van Burgerzaken Ann Soete: “Vertrekkend vanuit zijn basislocatie, in het AZ Sint-Jan in Brugge, kan de MUG-helikopter binnen de 15 minuten landen in heel West-Vlaanderen, een groot stuk van Oost-Vlaanderen en in Zeeland. Het belang van de MUG-helikopter is gigantisch, maar ze blijft ondergesubsidieerd en overleeft op dergelijke giften. Als stadsbestuur zijn we dan ook bijzonder verheugd dat we via ons crematorium opnieuw mee kunnen bijdragen tot het helpen in stand houden.”

Burgemeester Dirk De fauw: “De MUG-Heli is sinds 1998 de enige helikopter die erkend is binnen het 100-systeem. Dankzij de snelle interventies met deze helikopter werden de voorbije 22 jaar al ettelijke levens gered. In het beleidsplan van Stad Brugge besteden we aandacht aan de MUG-heli. Stad Brugge wil er met brede acties voor zorgen dat de MUG-Heli structureel operationeel kan blijven. We blijven aandringen bij de federale overheid om de middelen te krijgen die ook aan een MUG over de weg toegekend worden. Daarnaast wordt er sinds vorig jaar jaarlijks 0,16 euro per inwoner van Brugge bijgedragen aan de kosten van de MUG-heli. Omgerekend betekent dit een bedrag van 18.908,16 euro én dit jaarlijks dus”.

Crematorium Manager Ronny Bulcke: “We kiezen er bewust voor om een lokaal initiatief te steunen, gezien onze lokale verankering. De Stichting MUG-Heli moet het doen zonder federale steun en is dus aangewezen op sponsoring, naast de steun van de provincie en gemeenten. De schenking van 12.000 euro is voor hen dan ook meer dan welkom.”

Sociaal engagement

Als waardengedreven organisatie zit maatschappelijk engagement ingebakken in het DNA van DELA. Zo richtte de uitvaartspecialist ook het DELAfonds op, dat initiatieven steunt die erop gericht zijn mensen te helpen om het moeilijke moment van het afscheid draaglijker te maken, zoals onder andere het vrijwilligersinitiatief ‘Boven de wolken’.

Uitvaartspecialist DELA is eigenaar van het Crematorium Brugge. Stad Brugge en DELA staan samen in voor de uitbating in een privaat  publieke samenwerking; het Crematorium Brugge verzorgt jaarlijks ongeveer 6.000 crematies.


Over de vzw MUG-Heli

De MUG-Helikopter van West-Vlaanderen, onderdeel van het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening (IMDH), is de vijfde grootste MUG-dienst in een provincie die ongeveer 10 MUG-diensten via de weg kent. De MUG-Helikopter is 7 dagen of 7 permanent beschikbaar tussen zonsopgang en zonsondergang en redt jaarlijks gemiddeld 40 extra levens. vzw IMDH en MUG-Helikopter redt al ruim 30 jaar levens en komt gemiddeld 600 maal per jaar in aanraking met levensbedreigende aandoeningen ten gevolge van ziekte of ongevallen.


Over DELA

DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten” en is gespecialiseerd in alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met afscheid. DELA ontzorgt mensen op één van de moeilijkste momenten van hun leven: het afscheid van een dierbare. Onze organisatie bestaat al meer dan 80 jaar en is sinds 1989 aanwezig in België, waar ze bijna 800 medewerkers telt die helpen vóór, tijdens en na een uitvaart. DELA is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook een 60-tal hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 110 locaties in België, 4 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan 25 consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen en begraaft 1 op de 10 Belgen. DELA staat er dan ook om gekend dé uitvaartspecialist van België te zijn. Vanuit haar sociale betrokkenheid richtte DELA het DELAfonds op, dat initiatieven steunt die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker willen maken.