Eerste oriëntatieloopparcours in Brugge geopend

18
sep
2018

We zijn zeer blij om op sportcentrum De Gulden Kamer het eerste officiële orientatieloopparcours in Brugge te mogen inhuldigen. Oriëntatieloop is een sport die bij ons wat minder bekend is, maar   in Scandinavische landen zeer populair is.

Het is een echte buitensport, toegankelijk en uitdagend voor jong en oud. Bij oriëntatieloop is het de bedoeling dat je aan de hand van een kaart, zo snel mogelijk een opgelegd parcours aflegt. Op de kaart staan referentiepunten  aangeduid die je zo snel mogelijk moet vinden.

In de Gulden Kamer bieden we vanaf nu twee vormen van oriëntatieloop aan. Het klassieke oriëntatielopen is gebaseerd op een aantal vaste palen (13 op de Gulden Kamer) of bakens waaraan een prikker is bevestigd. De loper dient met deze prikker in het controleblaadje te prikken en dit nadien ter controle af te geven. Wie het snelste het volledige parcours heeft afgelegd, die wint de wedstrijd.

Mapico

Gloednieuw is het Mapico-systeem: hiervoor werden op de site maar liefst 288 kleine weerbestendige plaatjes bevestigd met hierop een tekening, een kleur, een letter en een cijfer. Hierdoor kan je ontelbare opdrachten geven. De kleinsten kunnen bijvoorbeeld verschillende dieren zoeken die op de plaatjes afgebeeld staan of de opdracht kan gecombineerd worden met een raadsel, … Dit is dus zeer interessant voor scholen of verenigingen die willen kennis maken met oriëntatieloop.

De kostprijs voor de palen, het Mapico systeem en de opmaak van de kaart bedroeg 5.000 euro. Het materiaal werd aangekocht bij VVO, het Vlaams Verbond van Oriënteringssporten.

De komst van het oriëntatieloopparcours breidt het aantal outdoorsporten op het sportpark aanzienlijk uit. De Gulden Kamer is hét openluchtsportpark in Brugge. Niet minder dan 10 outdoorsporten zijn hier mogelijk: voetbal, basketbal, krachtbal, padel, tennis, petanque, boogschieten, cricket, baseball, rugby, … Daarnaast zijn er nog heel wat zaalsporten mogelijk. Deze brede waaier maakt het sportpark ideaal om schoolsportdagen te organiseren.

Deel deze pagina