Eerstesteenlegging paviljoen Gruuthuse

18
feb
2019

Binnen een goede drie maanden opent de vernieuwde Gruuthusesite de deuren. Momenteel is het dus alle hens aan dek voor de aannemers en de museummedewerkers.

De vernieuwing van de Gruuthusesite is dan ook een ambitieus project. Het gaat om:

  • de herinrichting van het museum

  • het herbekijken van het bezoekersonthaal voor twee belangrijke Brugse monumenten (Gruuthusepales en Onze-Lieve-Vrouwekerk)

  • het geven van een hernieuwde dynamiek en uitstraling aan dit deel van het museumkwartier behoren tot de doelstellingen

Het uitgangspunt is het opwaarderen en duurzaam beheren van het Gruuthusepaleis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Ook de toegankelijkheid op de site was van bij het begin een belangrijk aandachtspunt. Een overkoepelende visie die gesteund wordt door Toerisme Vlaanderen, dankzij een subsidie van 1,3 miljoen euro als hefboomproject.

Versterkte beleving

Er is hard ingezet op de erfgoedwaarde van de monumenten en op een versterkte beleving. Dit zullen de bezoekers ten volle kunnen ervaren eens het Gruuthusemuseum en ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk weer in volle glorie te bewonderen zijn.

Een essentieel uitgangspunt is het weghalen van de ticketverkoop uit elk van deze monumenten. Daarnaast vonden het ontwerpteam en erfgoedzorgers het belangrijk om opnieuw een besloten Gruuthusehof te creëren.

Tot na de Tweede Wereldoorlog waren het Gruuthuseplein en het plein voor de kerk immers van elkaar gescheiden, door een muur en vele eeuwen door een gebouw. Al deze overwegingen hebben na een traject van anderhalf jaar aftoetsen, overleg en ontwerp geresulteerd in een nieuw onthaalpaviljoen op deze site.

Paviljoen in gratie van het erfgoed

Dit museumpaviljoen is een ontwerp van noAarchitecten, een architectenbureau met een huis in Brugge en in Brussel.
Het nieuwe paviljoen volgt de schaal van een gebouw dat eeuwenlang het binnenplein heeft afgesloten.

Met zijn hedendaagse architectuur is het ontwerp een ‘klanknabootsing’ van de omliggende historische monumenten, geen letterlijke navolging. Door voldoende afstand te nemen en tegelijk impliciet te refereren naar zijn omgeving, staat het nieuwe gebouw niet in contrast met, maar in gratie van het erfgoed.

Het ontwerp is samen met noAarchitecten en hun adviserend team op vlak van technieken en stabiliteit en de aannemers Monument-Vandekerckhove en Verhofsté nauwgezet en met veel energie omgezet naar uitvoeringstekeningen.

Sinds een tweetal maand wordt in het atelier van firma Verhofsté uit Zele het paviljoen volledig opgebouwd. Vanaf vandaag wordt het gedurende een week lang, met verschillende transporten naar Brugge gebracht en hier opgebouwd. De structuur van het paviljoen zal dus snel zichtbaar zijn. Voor de afwerking zal hard worden doorgewerkt tot 23 mei.

Deel deze pagina