Identiteitskaart eID verlies of diefstal

Het is belangrijk dat je je elektronische identiteitskaart laat blokkeren bij verlies of diefstal want deze kaart bevat een aantal persoonlijke gegevens, zoals je adres, naam, elektronische handtekening ...

Hiervoor kun je:

 • met of zonder afspraak terecht in het Huis van de Bruggeling;
 • met of zonder afspraak terecht in je deelgemeentehuis.

Opgelet: Heb je niet de Belgische nationaliteit, klik hier.

Als je aangifte doet van verlies of diefstal van jouw eID, dan wordt deze meteen geannuleerd. Ook al vind je jouw eID terug, dan zal je toch een nieuwe identiteitskaart moeten aanvragen.

 

Procedure

 1. Bij verlies of diefstal van je identiteitskaart meld je dit zo snel mogelijk in het Huis van de Bruggeling of in je deelgemeente. Je krijgt dan een attest dat je identiteitskaart voorlopig vervangt.
  • Je kan ook telefonisch contact opnemen met docstop: 00800 2123 2123. Je moet dan ook nog een attest van verlies gaan halen in het Huis van de Bruggeling of in je deelgemeentehuis.
  • Bij diefstal doe je ook aangifte bij de politie. Zij maken dan een proces-verbaal op van de diefstal.

Reisdocumenten verloren of gestolen in het buitenland

 1. Bij  verlies of diefstal van de identiteitskaart en/of het paspoort in het buitenland moet daarvan bij de politie aangifte worden gedaan.  
 2. Met deze aangifte en pasfoto’s kunt u bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat een (voorlopig) document krijgen.
  • Als er geen ambassade of consulaat is dan kun je terecht bij een vertegenwoordiging van een ander land van de Europese Unie.
  • De procedure verloopt makkelijker als je over een kopie van de verloren of gestolen documenten beschikt, de nummers van die documenten en/of documenten waarmee je je kan identificeren (rijbewijs…).

De verloren identiteitskaart en/of het verloren paspoort kunnen geblokkeerd worden via DOC STOP. Zo voorkom je het risico op frauduleus gebruik. 

Meebrengen

We hebben een een recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) nodig die voldoet aan de voorwaarden voor pasfoto's.
Als je nog een pasfoto nodig hebt, dan kan je in het Huis van de Bruggeling gebruik maken van de pasfotocabine. Kom 15 minuten vroeger langs om de foto's te nemen.

Regelgeving

Algemene Onderrichtingen

Contactinformatie