Eikenprocessierups gespot, wat nu?

2
jul
2019

Met dit warme weer zijn de insecten volop actief. Zo is ook de Eikenprocessierups de afgelopen dagen in onze provincie (voornamelijk zuiden van de provincie regio Ledegem – Kortrijk – Wielsbeke) gesignaleerd. Nuttige diertjes, maar soms zorgen ze voor overlast en (enkel) dan moeten ze bestreden worden. De bestrijding is gespecialiseerd werk (branden of wegzuigen), daarom vragen we de vaststelling van Eikenprocessierupsen te melden.

Welke overlast bezorgen ze? De eikenprocessierups verandert uiteindelijk in een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken.

Hoe herken je de rupsen? Deze rups komt normaal voor in Eiken. De rugzijde van een volgroeide rups is blauwgrijs en de buikzijde groengrijs. De kop is zwartbruin. Het lichaam van de rups is bedekt met lange witte lichaamsharen. De rupsen leven altijd in groepen en  verplaatsen zich in kolonnes .De ongeveer 2 cm grote rupsen maken voorlopige nesten van waaruit ze vooral ’s avonds in processie op zoek gaan naar voedsel. Vanaf begin juli zijn ze minder mobiel, groeperen ze zich in  grotere groepen en blijven ze langere tijd in hun nesten. De nesten blijven ook later nog een bron van irriterende brandharen omdat ze bestaan uit vervellingshuidjes van de rupsen. Regen en wind verspreiden deze haren.

processierups

 

Wat als je de processierups hebt gespot?

 • Meld dit bij de stad Brugge via https://www.brugge.be/meldingsformulier-eikenprocessierupsen of via het algemeen infonummer 050 44 80 00.
 • De rupsen en de nesten nooit aanraken en zelf proberen te bestrijden.
 • Niet wegspuiten met een hogedrukreiniger. De brandharen van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid worden.
 • Vermijd elk contact met de rupsen en de nesten.
 • Na contact met rupsen of brandharen mag je niet krabben of wrijven. Was je huid en spoel je ogen goed met water. Verwijder de kleverige haartjes door een plakband erop te plaatsen en deze dan af te trekken.
 • Was zo nodig al je kleren.
 • Een eenvoudig anti-jeukmiddel halen bij de apotheek helpt in vele gevallen.
 • Raadpleeg in geval van twijfel altijd je huisarts.

 

Wie staat in voor de verdelging van eikenprocessierupsen?

 • eikenprocessierupsen op het openbaar domein: meld dit bij de stad Brugge. De stad staat in voor de bestrijding op het openbaar domein.
 • eikenprocessierupsen op privé-terrein: roep de hulp in van een gespecialiseerd bedrijf dat ongedierte bestrijdt
 • Heb je de dieren gespot in een verloren hoekje of in een hok waar je nooit komt?  Dan is verdelging niet nodig. De rupsen worden immers onschuldige vlinders.

 

Kan je de brandweer contacteren?

De brandweer bestrijdt geen eikenprocessierupsen.  Doe dus steeds beroep op de gemeente via bovenstaande gegevens.

Deel deze pagina