Europese handicapkaart

Heb je een beperking? Dan heb je misschien al gehoord van de Europese handicapkaart of European Disability Card.

European Disability Card of Europese handicapkaart

Met deze Europese handicapkaart kan je als persoon met een handicap een beroep doen op diensten en voordelen bij cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten. Sinds kort kan je de kaart in Brugge niet alleen gebruiken bij Musea Brugge, maar ook op andere plaatsen.

De European Disability Card is ook elders in volle ontwikkeling. Het Federaal Actieplan Handicap wil de kaart bijvoorbeeld bekend maken bij hulpdiensten. Ook De Lijn erkent de kaart als middel om aan de chauffeur of controleur duidelijk te maken dat je een reiziger met een handicap bent. De kaart is in zeven andere deelnemende Europese landen geldig: Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Slovenië en Roemenië. Dit wordt de komende jaren verder uitgerold naar alle Europese lidstaten.

Welke voordelen krijg je in Brugge?

Stad Brugge wil als partner van de European Disability Card de gelijke toegang tot sport, cultuur en vrijetijd voor personen met een handicap bevorderen. We denken hierbij aan een bezoek aan het theater, een museum of zwembad. Dit is zeker niet altijd voor iedereen evident.

Vanuit onze voorbeeldrol hebben we ervoor gezorgd dat je de kaart niet alleen kan gebruiken bij Musea Brugge, maar ook elders. Bijvoorbeeld bij de Stadsschouwburg, de zwembaden Interbad en Jan Guilini, de initiatieven vanuit de sportdienst en jeugddienst van Stad Brugge.

  • Stad Brugge kiest ervoor om altijd een persoonlijke begeleider gratis mee te laten gaan als dit nodig is om te kunnen genieten van een volwaardige vrijetijdsbeleving.
  • Er zijn specifieke maatregelen per locatie om de toegang en de beleving voor personen met een handicap te verbeteren. Dit kan gaan van een audiogids of visiogids tot rolstoeltoegankelijke plaatsen.
  • Vaak is er bijkomend nog een extra korting of voordeel.
     

De voornaamste meerwaarde van de kaart voor Stad Brugge ligt in het zorgen voor meer inclusie. Personen met een handicap moeten volwaardig kunnen meedoen in onze maatschappij, ook als het gaat over vrije tijd.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

De kaart is strikt persoonlijk en bewijst dat je een zichtbare of onzichtbare beperking hebt. Je kan de kaart aanvragen als je erkend bent:

  • als persoon met een handicap door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)
  • door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid
  • of wanneer je kind in aanmerking komt voor een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte (binnen het Groeipakket)

Niet zeker of je in aanmerking komt?
 

Hoe vraag je de Europese handicapkaart aan?

  • Ben je erkend door het VAPH? Vraag je kaart digitaal aan via het digitale loket mijnvaph.be.
  • Ben je erkend door het VAPH, maar heb je geen toegang tot het internet of een e-ID kaartlezer? Contacteer het provinciaal kantoor van het VAPH Brugge.
    Jacob Van Maerlantgebouw
    Koning Albert I-laan 1 / 2 bus 55
    8200 Brugge
    02 249 30 00
    brugge@vaph.be
  • Ben je erkend door de FOD Sociale Zekerheid? Vraag je kaart digitaal aan via het online contactformulier van de Directie-generaal voor Personen met een Handicap. Je kan ook altijd telefonisch terecht bij het loket ‘FOD’ Huis van de Bruggeling op 050 326 326.
  • Komt je kind in aanmerking voor een erkenning zorgtoeslag via het Groeipakket? Vraag je kaart digitaal aan via het digitale loket mijnvaph.be.

Je kan ook terecht bij de lokale buurtcentra als je een afspraak maakt. Ook sommige ziekenfondsen kunnen je assisteren bij de aanvraag.

De totale verwerkingstijd, van VAPH-aanvraag tot het afleveren van de kaart, neemt in totaal een 30-tal dagen in beslag. De aanvraag wordt, na het VAPH, ook nog verder gecontroleerd door de FOD Sociale Zekerheid en vervolgens verwerkt door het bedrijf dat de kaarten maakt.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media