Tentoonstelling ‘Een paleis met vele verhalen. 300 jaar Brugse Vrije’ in het Brugse Stadsarchief

29
jun
2022

In 1722 ondergaat het Landhuis van het Brugse Vrije een ingrijpende verbouwing. De gebouwen met gevels aan de Burg en de Hoogstraat maken plaats voor een nieuwbouw in classicerende barokstijl. Het uitzicht van de Burg verandert voorgoed. Ontelbare Bruggelingen en toeristen zijn hier ooit al eens geweest maar weinigen kennen de boeiende geschiedenis van het Landhuis.
In een kleine maar fijne expo in het Stadsarchief Brugge maak je kennis met het Brugse Vrije als instelling, de mensen doorheen de eeuwen in het Landhuis en de bouwgeschiedenis van het complex.

Het Landhuis van het Brugse Vrije blijkt een paleis met vele verhalen te zijn, van de Vlaamse graaf over de schepenen van het Brugse Vrije tot de huidige hoofdarchivaris van stad Brugge. De stukken en afbeeldingen in de expo zijn afkomstig uit de collecties van het Stadsarchief Brugge, Rijksarchief Brugge en de Edele Confrérie van het Heilig Bloed. PK Projects Brugge staat in voor de vormgeving.

Praktische informatie

Locatie: Stadsarchief Brugge, Burg 11A, 8000 Brugge

  • Data: van 1 juli tot en met 18 september
  • Openingsuren: dagelijks van 9.30 tot 17.00 uur
  • Gratis

Groot Hart Brugse Vrije: Onderduiken voor het goede doel!

De Gidsen met een Hart, een groep officiële stadsgidsen met een zwak voor erfgoed in Brugge, nodigen je uit op hun jaarlijkse benefietactie. Ook dit jaar doen we iets wat anders moeilijk kan; we gaan onder meer ondergronds in het Landhuis van het Brugse Vrije. De opbrengst gaat naar de vzw Levend Archief die het digitaliserings- en ontsluitingsproject van de affichecollectie van het Stadsarchief hiermee zal ondersteunen.

1722 - 2022

Op de Burg vinden we het Landhuis van het Brugse Vrije terug. Dit toch wel opmerkelijke monument was de zetel van een kasselrij die ongeveer het noorden van het huidige West-Vlaanderen bestuurde. Na het afschaffen van het Brugse Vrije tijdens de Franse Revolutie diende het gebouw als gerechtshof, stadsarchief en verblijfplaats van verschillende stadsdiensten. De huidige gevel dateert van 1722. Feest dus want een deel van het stadspaleis bestaat precies 300 jaar! Een dubbel feest zelfs want apart van een tentoonstelling tijdens de zomermaanden, kan je er het laatste weekend van augustus terecht om het complex van echt heel dichtbij te leren kennen.

Het rommelt in de buik…

Anderhalf uur lang ontrafelen we met jullie enkele geheimen van dit bijzondere gebouw. We vertellen honderduit over de schepenen van het Vrije, voogden, wezen en de mensen die hier gevangen hebben gezeten. Verbaas je over de vele gebeurtenissen die zich hier binnenskamers  hebben afgespeeld. We dalen vervolgens af in de oude kelders en doorsnuffelen de geschiedenis van eeuwen Brugge en omstreken in de vorm van archiefstukken. Ten slotte presenteren we jullie zoals altijd eenmalig enkele unieke schatten uit de collectie van het Stadsarchief.

Afsluiten doen we met een drankje in de oude Ledenkamer. In deze indrukwekkende zaal is normaal gezien geen vrije toegang mogelijk. Aansluitend kan je nog de tentoonstelling met archiefdocumenten en beeldmateriaal over 300 jaar Landhuis Brugse Vrije bezoeken.

Ook een groot hart?

Reserveer nu via gidsenmeteenhart@gmail.com  en verzeker je plaats. Alle praktische info belandt daarna in je mailbox. Pas na betaling is je inschrijving in orde. De plaatsen zijn beperkt.

Wanneer?                 

Zaterdag 27 en zondag 28 augustus, starten tussen 10.00 uur en 16.20 uur

Waar?                                   

Inkom van het Stadsarchief (Burg 11A, 8000 Brugge)

Prijs:                                    

15 euro (je bijdrage voor de ontsluiting van de affichecollectie, inclusief een drankje)

Contactinformatie