Expo: "Ik was 18 in '80" in het Stadsarchief

15
apr
2021

De Brugse regio had eind jaren 70, begin jaren 80 een opmerkelijke punk- en new wavescene. Dit vertaalde zich in specifieke cafés (zoals ‘t Slecht Ventje en ‘t Vuul Wuvetje) en dancings (zoals De Spot en Villa Djava). Ook de iconische platenwinkel Bilbo en verschillende concertzalen en festivals (zoals de Groene Meersen in Zedelgem en Rock Torhout) droegen hieraan bij. In die periode waren hier ook verschillende muziekgroepen actief.

Daarvan werd de Brugse punk/new waveband Red Zebra, waarvan Peter Slabbynck frontman van is, de bekendste. In 1980 speelde Red Zebra de finale van de Rock Rally. Daarna nam de groep met ‘I Can’t Live in a Living Room’ een eerste single op. Het nummer wordt vandaag nog steeds gedraaid op de radio en op fuiven. Begin dit jaar stond het op de veertiende stek in de Belpop 100 van Radio 1. Ook het weekblad Humo schonk vorig jaar uitgebreid aandacht aan de toen veertigjarige song. Het is dus logisch dat Peter Slabbynck de rol van gastcurator van ‘Ik was 18 in ’80 in Brugge’ op zich nam.

Van 24 april tot 20 juni in het Stadsarchief

Voor de samenstelling van de expo werd een beroep gedaan op verschillende verzamelaars. Zij hebben heel wat foto’s, affiches, gelegenheidsdrukwerk en andere documenten uit deze periode in hun bezit.

De tentoonstelling ‘Ik was 18 in ’80 in Brugge’ loopt van 24 april t.e.m. zondag 20 juni. Je kunt ze elke dag van 9.30 tot 17.00 uur gratis bezoeken in het Stadsarchief. 

Wegens corona is reserveren via verplicht en kan via deze link. 

Contactinformatie