Expo Mendopje en de wolf in Stadsarchief

6
jul
2021

Tijdens de zomer van 2019 kreeg een wolvenpaar voor het eerst sinds bijna 200 jaar weer welpen op Belgische bodem (provincie Limburg). Toen duidelijk werd dat onbekenden de wolvin en haar kroost hadden omgebracht, genereerde dit een explosie van wolvennieuws. Inmiddels zijn we drie jaar verder en zorgt de wolf jaarlijks voor nageslacht in Limburg en de Ardennen. Zwervers kunnen eender waar opduiken.

Ook na zijn fysieke uitroeiing (in België omtrent 1880) bleef de wolf ronddwalen in onze leefwereld. In eigen- , familie- en merknamen, in toponiemen, in sprookjes, in publiciteit, in (teken)films en tattoos…

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Jan Desmet van dierenarchief Mendop vzw (‘Mens en Dier op papier’, met depot in het Brugse Stadsarchief) dook in zijn eigen collecties en verwerkte dit mythische roofdier in een tiental hoofdstukjes.

Wolven in sprookjes en in het Brugse straatbeeld

‘Mendopje en de wolf - De wolf als archiefsprookje’ laat de bezoeker onder meer kennismaken met de wolf uit de sprookjes (Roodkapje, De wolf en het lam), de Belgische heilige Sint Remacle (altijd uitgebeeld mét wolf), de schaarse wolven in het Brugse straatbeeld en de jacht- en verdelgingsgeschiedenis van de wolf in onze streken.”

Deze kleine expo in de inkom van het Stadsarchief (Burg 11A, 8000 Brugge) is elke dag gratis te bezoeken van 9.30 tot 17.00 uur, van 1 juli tot 22 augustus 2021.

Meer info via Stadsarchief Brugge (www.brugge.be/archief),  www.mendop.org, www.jandesmet.net of t 050 31 72 00

Contactinformatie