Op deze pagina houden we je op de hoogte van geplande activiteiten, maar verneem je ook waar je fairtradeproducten kan vinden in Brugge en hoe jij je steentje kan bijdragen.

Brugge Fair Trade Stad


 

Agenda

Week van de Fair Trade

Stad Brugge neemt jaarlijks deel aan de Week van de Fair Trade: een campagne die aantoont dat fair trade wel degelijk een verschil kan maken voor producenten niet enkel in het Zuiden, maar overal ter wereld!
Over heel België laten steden en gemeenten zien hoe we samen voor een faire toekomst kunnen gaan. 
In 2022 vindt de Week van de Fair Trade plaats van 5 tot 15 oktober.

Dit jaar brengen we in Brugge partners van overal ter wereld samen tijdens een Masterclass rond duurzame chocolade, een barista workshop én een "Wie is het?"- spel in een fair trade jasje. 

Masterclass Duurzame Chocolade

Van 13 tot 15 oktober zullen chocolatiers in opleiding van Ter Groene Poorte, samen met een aantal studenten van landbouwschool Nantes Terre Atlantique (Frankrijk) en docenten van Collège Régional d’Agriculture in Ebolowa (Kameroen), samenwerken rond duurzame chocolade.
Vanuit de verschillende ervaringen met duurzame cacao- en chocoladeproductie worden kennis en technieken gedeeld.  Brugse chocolatiers zullen demonstraties geven en met de jongeren in debat gaan over deze topics.

Koffie stories

Verspreid over 5 locaties in de stad maak je kennis met de 5 thema's van de expo:

  • de koffieplant (Oxfam Wereldwinkel),
  • koffiebranden (Hoofdbibliotheek Biekorf),
  • koffiezetten (Magdalenakerk),
  • koffiedrinken (Hogeschool Vives) en
  • koffie recycleren (Huis van de Bruggeling).

In Oxfam Wereldwinkel staat er op zaterdag 15 oktober een barista workshop én een sjokla-tasting met de partners uit Ebolowa op de agenda.

Download de flyer voor meer informatie, of ga naar de website.

Wie is het? XL Fair Trade Edition

Het levensgroot ‘Wie is het? XL Fair Trade Edition' spel kan gebruikt worden door scholen, buurtwerkingen, jeugd- en welzijnsverenigingen om op speelplaatsen, pleinen en evenementen te plaatsen.

Iedereen kent de spelregels, enkel de inhoud wordt in een fair trade jasje gegoten. De tekeningen zijn gebaseerd op echte personen die werk maken van eerlijke handel en een gezond (werk)klimaat nastreven, lokaal en wereldwijd!
Illustratrice Hanne Haverals tekende de personages en lokale maker Sam Declercq nam het ontwerp en de creatie voor zijn rekening.

Het spel is vanaf 18 oktober 2022 beschikbaar. Hoe je het spel kan ontlenen, lees je hier.

 

Sjokla for water

Enkele leden van de Gilde van de Brugse Chocolatiers gingen in september naar Ebolowa om kennis te maken met de lokale cacaopartners.
Ze ontmoetten  verschillende cacaocoöperaties en werkten mee in het chocoladeatelier van landbouwschool CRA.
Ter plaatse stelden ze vast dat drinkbaar water er geen evidentie is. 14 van de 32 wijken in Ebolowa hebben nog geen toegang tot veilig drinkwater.

Daarom slaat de chocoladegilde de handen in elkaar voor een nieuw drinkwaterpunt in quartier Angale. Voor elke Sjokla-reep die verkocht wordt, gaat een deeltje naar dit waterpunt.
Meer info over het project en de deelnemende zaken vind je hier.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

World Fair Trade Day
De World Fair Trade Day vindt in 2022 plaats op 14 mei. 
Deze dag wordt georganiseerd door de World Fair Trade Organisation (WFTO) en heeft tot doel eerlijke handel te vieren en het publiek aan te moedigen om, waar mogelijk, te kiezen voor Fair Trade.

 


Fair Trade Geocache

Kraak met jouw smartphone de code van dit gratis fair trade én coronaproof stadsspel. Alleen of in bubbels te spelen op een tijdstip naar keuze.

Het spel kan je gemakkelijk spelen door de Geocaching® app te downloaden in Google Play (Android) of App Store (iPhone).

Vul het aanvraagformulier in, en je ontvangt de link naar de logingegevens en de handleiding van het spel.

 


Fair Trade Stadsplan 

Fairtradeproducten kan je overal kopen. In je vertrouwde supermarkt, de bioshops en de Oxfam Wereldwinkels. Ook heel wat cafés en restaurants schenken drank uit eerlijke handel en steeds meer winkels verrijken hun gamma met fairtradeproducten.
Check snel het Fair Trade Stadsplan voor alle Brugse verkooppunten.


Fair Trade Chocoladewandeling

fair trade chocoladewandelingZin in een guilt-free pleasure? Laat je dan verleiden door de Fair Trade Chocoladewandeling! Je doorkruist de prachtige historische stad met een gids die je meevoert naar enkele chocolatiers die an zijn (h)eerlijke chocolade.

Ontdek waarom de chocoladewinkels eerlijke handel een warm hart toedragen en ons helpen om van Brugge een 'Fair Trade Chocoladestad' te maken.

De wandeling duurt 2 uur en zit boordevol interessante en historische weetjes over cacao, chocolade en eerlijke handel.

Reserveer een gids via Hello Bruges: info@hellobruges.com of 050 34 65 45
Prijs: 75 euro per gids (max. 25p) 


Wat kan jij doen?

fair trade kalender

 

Contactinformatie