7. Agenda Fair Trade Acties

Fair Trade Acties in Brugge

Week van de Fair Trade, 3-13 oktober 2018

Stad Brugge viert haar 10-jarig bestaan als Fair Trade Stad met een rits aan activiteiten:

Kookworkshop: Culinair met fairtradeproducten -  woensdag 3 oktober van 19u tot 22u

An Vissers is een Lekkere Westen-chef met een passie voor streekproducten. Ze gelooft sterk in korte keten en fair trade. Kruiden en kaas koopt ze bij de lokale boer, chocolade is fair trade en vis komt uit de Noordzee... Samen met haar ga je aan de slag om een culinaire maaltijd te bereiden. Wat dacht je van een (h)eerlijke loempia, een hoofdgerecht met quinoa en vis van het seizoen en een dessert met chocolademousse en citroenverbena. Om het helemaal af te maken serveert ze een lekkere cocktail en een eerlijke wijn.

Begeleiding: An Vissers
Locatie: Vormingplus, Sint-Pieterskerklaan 5, 8000 Brugge
Prijs: 35 euro
Inschrijven via Vormingplus

Wijnkennis: fairtradewijnen - vrijdag 5 oktober van 19u30 tot 22u

Er is een tijd geweest dat wijn synoniem was voor Frankrijk. Maar de wereld wordt steeds kleiner. Wijnen uit de nieuwe wereld hebben een stek veroverd op de wijnkaart van heel wat restaurants. Ook Oxfam Wereldwinkels vzw blijft niet achter: er is vandaag een uitgebreid gamma aan topwijnen uit het zuiden, die Ivan Lahousse, Grootmeester Vlaamse Wijngilde,  jou graag laat ontdekken. En het mooie aan deze wijnen is dat ze niet enkel lekker, maar ook duurzaam zijn. Je proeft witte en rode wijnen.

Begeleiding: Ivan Lahousse
Locatie: Vormingplus, Sint-Pieterskerklaan 5, 8000 Brugge
Prijs: 10 euro
Inschrijven via Vormingplus 

Chocoladewandeling - zaterdag 6 oktober van 10u tot 12u

Zin in een guilt-free pleasure? Je doorkruist de prachtige historische stad met een gids die je meevoert naar enkele chocolatiers die fan zijn van faire chocolade. De wandeling zit boordevol interessante en historische weetjes over cacao, chocolade en eerlijke handel met als afsluiter een kop (h)eerlijke chocolademelk.

Begeleiding:Hello Bruges
Locatie: Brugse Vrije, Burg Brugge
Prijs: 8 euro
Inschrijven via Vormingplus

Netwerkevent 'Goed geboerd' – hoe eerlijk handelen voor noord en zuid? dinsdag 9 oktober van 16u tot 22u

Stad Brugge is 10 jaar Fair Trade Stad, de Provincie West-Vlaanderen 5 jaar Fair Trade Provincie. Een ideale aanleiding om een event te organiseren over fair trade en korte keten, het voedsel van de toekomst, de wirwar van labels op producten, de opmars van coöperaties, duurzame keuzes op je bord en mondiale boerenklap. Het event biedt een mix aan informatieve en participatieve gesprekstafels, inspirerende getuigenissen en veel ruimte voor ontmoeting.

Bekijk hier het programma

Locatie: Sint-Godelieveabdij, Boeveriestraat 41, 8000 Brugge
Gratis deelname mits inschrijving

Chocoladeproeverij - woensdag 10 oktober van 19u30 tot 21u30

Dompel je onder in (h)éérlijke chocolade! Proef de chocolade in al zijn geuren en kleuren en leer wat je er zelf mee kunt maken. Ondertussen vertelt Iedereen Mondiaal vzw het verhaal achter de fairtradechocolade en welke impact eerlijke handel heeft op het leven van de cacaoproducenten in het Zuiden.

Begeleiding: Iedereen Mondiaal vzw
Locatie: Vormingplus, Sint-Pieterskerklaan 5, 8000 Brugge
Prijs: 8 euro
Inschrijven via Vormingplus

Chocoladedemonstratie 'Sjokla' - zaterdag 13 oktober van 13u tot 14u30 én van 15u tot 16u30

Brugge is naast een chocoladehoofdstad ook al 10 jaar een Fair Trade Stad. Stad Brugge en de Gilde van Brugse Chocolatiers werkten daarom 'Sjokla' uit. Deze tablet - gemaakt van fairtradecacao - wordt ambachtelijk bereid in het atelier van Pol Depla. Sinds 1958 is de naam van deze oudste Brugse artisanale chocolatier een begrip in de chocoladewereld. Pol Depla brengt het verhaal achter 'Sjokla' en geeft een exclusieve chocolademonstratie in zijn winkel. Bart van Besien van Oxfam Wereldwinkels vzw, introduceert je in de wereld van de fairtradecacao. 

Begeleiding: Pol Depla en Bart Van Besien
Locatie: Chocolatier Pol Depla, Mariastraat 20, 8000 Brugge
Prijs: gratis
Inschrijven via VormpingplusFair Trade Chocoladewandeling

Zin in een guilt-free pleasure? Laat je dan verleiden door de Fair Trade Chocoladewandeling! Je doorkruist de prachtige historische stad met een gids die je meevoert naar enkele chocolatiers die fan zijn van (h)eerlijke chocolade.
Ontdek waarom de chocoladewinkels eerlijke handel een warm hart toedragen en ons helpen om van Brugge een 'Fair Trade Chocoladestad' te maken.
De wandeling duurt 2 uur en zit boordevol interessante en historische weetjes over cacao, chocolade en eerlijke handel. Op het einde kan je jouw smaakpapillen verwennen met een fair trade chocolademelk.

Reserveer een gids via Hello Brugesinfo@hellobruges.com of 050 34 65 45
Prijs: 75 euro per gids (max. 25p) - fair trade chocolademelk: 4 euro pp extra

Boek je de wandeling in oktober? Dan ontvangt elke deelnemer een gratis goodiebag.


 

 

Fair Trade Stadplan

 

Fairtradeproducten kan je overal kopen. In je vertrouwde supermarkt, de bioshops en de Oxfam Wereldwinkels. Ook heel wat cafés en restaurants schenken drank uit eerlijke handel en steeds meer winkels verrijken hun gamma met fairtradeproducten.
Check snel het Fair Trade Stadsplan voor alle Brugse verkooppunten.Chocolatiers in choc

Brugge telt niet minder dan 50 chocoladewinkels en chocolatiers. Enkelen onder hen zijn samen met ons “in choc” over de lonen en werkomstandigheden van de cacaoboeren in het Zuiden. De chocolatiers willen hier iets aan doen, te starten in Brugge zelf, door meer fairtradechocolade te kopen en verkopen.

Benieuwd welke chocolatiers ondertussen al een fairtradeaanbod hebben? Ga dan in het straatbeeld op zoek naar de fair trade deurstickers.

Brugge fair trade stad

 


 

Wat kan jij doen?

fair trade kalender

 

Deel deze pagina