Fietspreventiecampagne 'Licht & fluo, het ultieme duo!'

2
dec
2021

De herfst en de winter zijn voor fietsers niet de meest veilige periodes van het jaar. ‘s Ochtends is het nog donker en de avond valt sneller. Hoe stevig fietsers ook op de trappers staan, het blijven zwakke weggebruikers.

Fietsers kunnen in het verkeer maar beter goed zien en goed gezien worden. Met de actie ‘Licht & fluo, het ultieme duo!’ wil Stad Brugge de fietsers warm maken om zich zichtbaarder door het verkeer te begeven.

Burgemeester Dirk De fauw: “Fietsers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. Ze zijn onbeschermd en gaan ook veel langzamer dan andere voertuigen. Het is daarom belangrijk dat fietsers zo veilig mogelijk op pad gaan. Daarom moeten ze goed zichtbaar zijn voor andere verkeersdeelnemers. Fietsverlichting is dan ook een van de veiligheidsmaatregelen die de fietser moet nemen. Graag wil ik ook een oproep doen aan alle ouders: toon het goede voorbeeld, kinderen nemen namelijk heel snel het gedrag van hun ouders over.”

Fluohesje

Iedereen kent het belang van goed werkende verlichting in het verkeer maar lang niet iedereen heeft goed werkende verlichting op de fiets. Heel wat fietsers begeven zich dagelijks zonder voor- of achterlicht door het verkeer. Ook het fluohesje wordt niet altijd even vaak gebruikt.

Schepen van Preventie Mathijs Goderis: “Veel voetgangers en fietsers zijn geen grote voorstander van fluo, maar er bestaan tegenwoordig veel verschillende mogelijkheden om je zichtbaar te maken. ‘Less is more’ is in dit geval niet van toepassing. Voor een keer mag die aloude wijsheid aan de fietsschoenen worden gelapt: hoe meer fluo, hoe beter. Van hesjes tot rugzak- en helmhoesjes, van knie- en enkelbandjes tot zelfs overschoenen die tegen de regen beschermen.”

Uitdelen spaakreflectoren

Voor zwakke weggebruikers is het enorm belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor het gemotoriseerd verkeer. Het is ook van belang om zelf een goed zicht te hebben op de weg, omdat de kans op een ongeval zo sterk daalt. Omdat zichtbaarheid in het verkeer zo belangrijk is, lanceerde de Stad de actie ‘Licht & fluo, het ultieme duo!’.

De Stad deelde op 2 december 2021 op verschillende locaties in Brugge maar liefst 2.300 zakjes uit met daarin acht spaakreflectoren. Naast de verplichte twee witte reflecterende stroken aan weerszijden van de banden en/of de twee gele of oranje dubbelzijdige reflectoren in de wielen, kunnen deze staafjes voor extra zichtbaarheid aan de spaken van de wielen bevestigd worden.