Interview: Filip Gallez helpt BruggeNaarMorgen

16
nov
2022

Wat heb jij gedaan om mee te helpen aan BruggeNaarMorgen?

"Ik neem samen met andere enthousiaste Bruggelingen regelmatig deel aan debatavonden van Stad Brugge over BruggeNaarMorgen. Ook hielp ik mee in onze buurt om een buurtenquête ‘BUURTKRACHT’ te organiseren rond duurzaam en fossielvrij wonen. Ruim 950 gezinnen konden deze enquête invullen. De resultaten waren heel duidelijk: veel bewoners hadden al stappen gezet in de richting van duurzamer wonen, maar er diende nog een tandje bijgestoken te worden.

Met onze buurtwerking hebben we veel buurtbewoners bewust kunnen maken dat hun oude woning best wat extra isolatie of andere beglazing kon gebruiken. Door het renovatieverhaal van deze mensen te delen met buren en vrienden beginnen deze op hun beurt ook hun eigen woning te onderwerpen aan een energiescan."

Wat heeft jou gedreven om deze stappen te zetten?

"Ik was beroepsmilitair en via mijn job heb ik een stuk van de wereld leren kennen.  De landen waar ik passeerde namen het niet altijd even nauw op gebied van milieu en natuur. Dat was iets waar ik me aan ergerde, ik probeerde de lokale mensen te stimuleren om hun afval te verzamelen in plaats van het gewoon op straat te gooien. Thuis hebben we onze 3 kinderen steeds geleerd om zuinig om te springen met water en elektriciteit."

"Veel bewoners hadden al stappen gezet in de richting van duurzamer wonen, maar er diende nog een tandje bijgestoken te worden."

Heel specifiek, welke stappen heb jij in je woning gezet om deze energetisch te renoveren?

"Onze woning onderging in 2009 al een duurzame renovatie: de oude vloergasketel werd vervangen door een HR gasketel die 30% minder gas nodig heeft. Het sanitaire water wordt gemaakt door een zonneboiler gekoppeld aan de gasketel. De houten garagepoort kreeg aan de binnenzijde een extra isolatielaag.
Dit jaar werd het dubbelglas in onze woning vervangen door HR glas 1.0, wat reeds een opmerkelijk verschil gaf deze zomer. We hebben ook 10.000 liter extra regenwateropslag voorzien waarop de toiletten en wasmachine aangesloten zijn. Op ons lijstje staat een nieuwe geïsoleerde garagepoort ingepland voor 2023 en we bekijken om eventueel een hybride warmtepomp bij te plaatsen om zo ons gasverbruik met 70% te doen dalen."

Je woont in de buurt van Hoeve Hangerijn, daar hangt een poster met ‘Stad Brugge renoveert in deze buurt’. Wat wil dat concreet zeggen?

"Onder stimulans van onze buurtwerking, in samenwerking met de Dienst Leefmilieu en vzw RenoseeC, proberen wij buurtbewoners bewust te maken van mogelijke renovatieprojecten op vlak van duurzaamheid. Bijvoorbeeld dat hun woning niet meer voldoet aan de huidige isolatienormen of dat bij vernieuwing van een oude verwarmingsketel het misschien tijd is voor een nieuw verwarmingssysteem zoals een warmtepomp of warmtepompboiler."

Heb je tips voor andere Bruggelingen die hun buurt mee willen enthousiasmeren?

"Zoek gelijken op die ook bezig zijn met klimaat. Roep de buurtbewoners samen en organiseer een praatcafé waar je je eigen renovaties kan delen. Maak anderen bewust dat het echt nú moet gebeuren, wachten is geen oplossing! Deel je eigen ervaringen, nodig je buur uit en geef hem een rondleiding in je woning waarbij je de veranderingen effectief kan tonen."

"Isoleren is de eerste stap die je moet ondernemen in je renovatieplan, met als doel minder energie te verbruiken en dus ook je energiefactuur te doen dalen."

Wat doen jullie in de buurt om te zorgen voor een BruggeNaarMorgen?

"Als voorzitter van Buurtwerking VZW Het Schuurke sprongen we op de kar met ons comité om onze buurt te stimuleren en te sensibiliseren om de CO2 uitstoot drastisch te verminderen tegen 2030. Zo kunnen we tegen 2050 een klimaatneutrale buurt en stad helpen uitbouwen!

Tijdens een brainstormavond en infoavond voor de buurt werd dit thema ook meegenomen. Daarbij zochten we samen naar kleine oplossingen met grote gevolgen om je eigen energieverbruik te verminderen. Isoleren is de eerste stap die je moet ondernemen in je renovatieplan, met als doel minder energie te verbruiken en dus ook je energiefactuur te doen dalen. Door zelf stappen te zetten, zien andere bewoners wat jij ondernam. Zij worden dan op hun beurt geactiveerd om ook stappen te zetten!"