Food Smart Cities for Development

 

Projectleider
Milaan (IT)

Projectpartners
Brugge, Turijn (IT), Fair Trade Hellas (GR),WFTO Europe (BE), Departamento de Antioquia (CO), Gent (BE), Utrecht (NL), AGICES (Asssemblea Generale Italiana del Comercio Equo e Solidale) (IT), Comitato Expo dei Popoli (IT), Genetic Resources Action International Fundacion (Grain), Marseille (FR), Barcelona (ES), Stichting Fair Trade Advocacy Office(NL), Thessaloniki (GR).

Budget
Totaal projectbudget: 1.875.305,54
Aandeel Stad Brugge: 175.608,40 euro.
Subsidie: 149.073,97 euro door Europa.

Dit project werd gerealiseerd dankzij de steun van het Development Education and Awareness raising Fund (DEAR).

Periode
19/12/2014-20/12/2016

Doel
Lokale overheden spelen een belangrijke rol in het promoten van duurzame en eerlijke voeding, zowel op beleidsniveau als naar de burgers toe. Ze zijn de katalysator voor het bekomen van effectieve veranderingen via het mobiliseren van middenveld en burgers. De uitbouw van een duurzaam lokaal voedingsstrategie is daarbij een belangrijke eerste stap.
Via het netwerk ‘Food Smart Cities’ werden er richtlijnen (Food Guidelines) geschreven die Europese lokale overheden moeten begeleiden in het creëren, ontwikkelen en implementeren van lokale duurzame voedselstrategieën. Een dergelijke strategie is gericht op de uitbouw van stedelijke landbouw, korte voedingsketen en fair trade.

Impact
- Uitbouw van een duurzaam en eerlijk voedselsysteem op stedelijk niveau;
- Verhoging van kennis en bewustzijn bij middenveld inzake mondiale uitdagingen en gedecentraliseerde samenwerking;
- Meer mensen kopen er effectief duurzame en eerlijke producten.

Milaan Urban Food Policy Pact
Op hetzelfde moment als de uitwerking van dit Europese project werd op wereldniveau het Milan Urban Food Policy Pact (MUFPP) uitgewerkt.

Dankzij dit Europese project “Food Smart Cities” kon ook de stad Brugge aan de werksessies van dit MUFPP deelnemen en haar kennis verruimen.
London, Frankfurt, New York, Chicago, Melbourne, Amsterdam, Barcelona, Dakar, Osaka, Moscow, Tel Aviv zijn slechts enkele grote namen die meewerken aan dit pact.

Meer informatie over EuropeAid.

 

Contactinformatie