Food Wave: wat kunnen we samen doen?

Samen kunnen we de golf van verandering creëren

Neem deel aan acties, evenementen, trainingen van FoodWave Brugge en maak kennis met wie er samen in onze stad iets wil veranderen!

Blijf op de hoogte van de komende acties, onderstaand vind je de geplande activiteiten. Wil je mee werken aan een activiteit, of heb je zelf een gek geniaal idee hoe we duurzame voeding op de kaart kunnen zetten, of wil je gewoon op de hoogte blijven? Neem dan contact op met Karine De Batselier via karine.DeBatselier@brugge.be op het nummer 050 47 53 88 of met Fay Vanclooster via fay.vanclooster@brugge.be.


Wat kan jij zelf doen om impact te hebben? 

 1. Kies voor gezonde voeding.
 2. Kies voor seizoensgebonden groenten en fruit.
 3. Kook zelf je maaltijden, lekker, gezond en beter voor het milieu.
 4. Kies voor meer plantaardige voeding en laat zuivel af en toe aan de kant staan.
 5. Kies bewust jouw stukje vlees of vis, vermijd rood of bewerkt vlees en raadpleeg de viswijzer voor de meest duurzame vis.
 6. Kies voor lokale producten en markten of koop rechtstreeks bij de boer of producent.
 7. Komt jouw stuk fruit toch van de andere kant van de wereld? Kijk dan of het een fairtradelabel heeft.
 8. Vermijd voedselrestjes of gebruik ze opnieuw.
 9. Toch voedselrestjes? Probeer die dan te composteren.
 10. Kies voor bulkgoederen of producten met een herbruikbare verpakking.
 11. Kweek zelf groentjes op jouw balkon of in een stadstuin.
 12. Sluit je aan bij voedselbedelingsprojecten in Brugge.

Neem deel aan één van onze activiteiten

Lead The Change

Trainingstraject rond duurzame voeding vanaf maart tot en met november 2023.
Alle voorbije workshops zullen online te herbekijken zijn.

Bekijk meer info en schrijf je in


Afgelopen activiteiten

1. Food Wave: The Battle!

Op zaterdag 6 mei was er in het Koningin Astridpark een groot stadsspel voor de Brugse jeugdbewegingen. Ze namen het tegen elkaar op door middel van verschillende opdrachten rond klimaatvriendelijke voeding en duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Na het uitvoeren van de opdrachten was er om 15.30 uur een kookwedstrijd waarbij o.a. Dominique Persoon in de jury zat. De winnende jeugdbeweging won een pakket van duurzame voeding ter waarde van 350 euro.

2. MOOOV filmfestival 

Tijdens het MOOOV filmfestival in april werden twee film vertoond:

 • 26 april: Animal; een documentaire vanuit het perspectief van twee jongeren van 16 jaar oud. Die het probleem van de klimaatverandering aanpakken vanuit de kern: onze relatie met de levende wereld.
  Hierna was er een discussie met climate conscious over de documentaire.
 • 28 april: “The great Yarmouth”; Honderden Portugese migranten trekken naar het Britse dorpje Great Yarmouth om er te gaan werken in een kalkoenkwekerij. In lang vervlogen tijden was dit een toeristische topbestemming tijdens de feestdagen. Nu worden de hotelkamers gevuld door de arbeiders die aan een erbarmelijk loon en tegen schrijnende omstandigheden moeten werken.
  Hierna was er een discussie met Lokaalmarkt over de film.

3. Food wave picknick op zondag 18 juni 

Op zondag 18 juni – internationale picknickdag – kon iedereen in de Sint-Godelieveabdij genieten van een duurzame picknick zonder wegwerpmateriaal, van 11.00 tot 14.00 uur.

Foto’s:

 

4. Vegan potluck op autoloze zondag 

Op zondag 17 september was er een vegan potluck in de Gezelletuin. Een potluck is een picknick waarbij iedereen een hapje meebrengt om te delen.
Er was een open-mic, oude volksspelen, rondleiding in het Gezellehuis en FoodWave was er aanwezig met een standje met extra uitleg.

Geplande activiteiten

Guerilla

Ben je een klimaatbewuste jongere tussen 15 en 18 jaar? Wil je graag een positieve impact creëren en burgers alert maken op enkele maatschappelijke uitdagingen?

Samen bouwen we een installatie in House of Time en zullen we deze guerillastijl in een openbare ruimte tentoonstellen.

Er zijn twee bouwweekends voorzien:

 • 7 en 8 oktober: 10.00– 17.00 uur
 • 14 en 15 oktober: 10.00– 17.00 uur

Ben je beschikbaar op één of beide weekends? Zeker welkom! Schrijf je in op : Duurzame Stadsguerrilla 14+ | Mind- and makerspace (mindandmakerspace.com).

Workshop: linoprinting rond het thema voedselautonomie

Tijdens deze workshop zal je ontdekken hoe je lino kan gebruiken als medium om op basis van je persoonlijke ervaringen en herinneringen een inspirerende boodschap te brengen rond topics zoals duurzame landbouw, lokale voedselvoorziening en zelfvoorziening.

In het eerste deel van de workshop leren we elkaar kennen en gaan we in gesprek. We delen herinneringen, inzichten en gaan dieper in op wat voedselautonomie betekent. Op basis van wat er verteld wordt komen we tot een eenvoudig ontwerp.

In het tweede deel creëer je je eigen individuele lino-print én draagt bij aan een gezamenlijke poster die je na afloop digitaal ontvangt.

Inschrijven kan hier

PRAKTISCH: De workshop vindt plaats in de Pop-Up van de Mind- and Makerspace, Rijselstraat 3a, 8200, Brugge. Dit op woensdagavond 11 oktober van 19.00 tot 21.30 uur.

We vertrekken voor deze workshop vanuit persoonlijke verhalen. Breng een object mee dat van waarde is of waaraan een goed verhaal vast hangt en dat met voeding te maken heeft (geuren, smaken, bewaren....).

World Food Day (16 oktober 2023 om 18.30 uur)

Op 16 oktober is het World Food Day.
Het is een internationale dag met aandacht voor voedselzekerheid.
Tijdens dit evenement gaan we live met het uitzenden van een workshop over het algemene kader van duurzame voeding, verwijzend naar de Brugse voedselstrategie, green deal eiwitshift en de link met het klimaat.
Na de workshop is er een open moment om jullie ervaringen te delen.

Deelnemen kan via deze link

Workshop: klimaatcommunicatie (26 oktober & 16 november 2023)

Op donderdag 26 oktober en 16 november 2023 tussen 18.00 en 21.00 uur zijn er in samenwerking met Klimaatcontact twee sessies rond klimaatcommunicatie. Deze zullen plaatsvinden in de Xaverianen. Catering zal worden voorzien.

De eerste sessie is een interactieve inspiratiesessie over klimaatpsychologie en klimaatgesprekken van drie uur. Deze zal zowel theoretisch als praktisch enkele kernprincipes belichten.

De tweede sessie is een extra intervisie & oefenmoment. Hier kan je reflecteren over wat goed ging en wat minder goed verliep om hierrond te kunnen oefenen.

Deze workshop maakt deel uit van het Lead The Change traject. Dit is een trainingstraject rond duurzame voeding van maart tot en met november 2023.


Welke workshops al gegeven zijn kan je hier (Lead The Change: workshops rond klimaatvriendelijke voeding - Brugge Smaakt) terugvinden.

Heb je interesse om één van de workshops online te volgen of heb je een vraag? Stuur een mail naar fay.vanclooster@brugge.be.