Fruitboomgaarden

Kom meer te weten over de Brugse fruitboomgaarden.

Chartreusinnenbos: proeven van authentieke smaken

De boomgaarden van Chartreusinnen herbergen oude rassen fruitbomen: levend, eetbaar erfgoed. Tussen de fruitbomen grazen een groot deel van het jaar koeien.  De gronden behoorden lang toe aan de zusters die woonden in de omwalde site Sint-Anna-ter-Woestijne. In 1348 werd dit enige kartuizerinnenklooster gebouwd. De godsdienstmoeilijkheden in de 16de eeuw verplichtten de zusters om een veiliger haven te creëren in de Kartuizerinnenstraat in Brugge. Op de restanten werd een hoeve uitgebaat. De huidige hoeve dateert uit de jaren 1734-1755.

Bij het klooster hoorden, eigen aan die tijd, omvangrijke hoogstamboomgaarden. Helaas bleven daar tegen het begin van 20ste eeuw maar enkele treurige bomen van over. In 2004 werd het roer omgegooid. 170 vruchtbomen met ruim 70 appelrassen en 30 perenrassen werden aangeplant.

Zo draagt de boomgaard bij tot het in stand houden van bijna verdwenen, streekeigen variëteiten. In de Chartreusinne boomgaard werden eet- en stoofappels aangeplant. Ook wat perensoorten groeien aan de rand. Soortnamen als kattenkoppen, Sterappel, Notarisappel, ossekop,… doen alvast de verbeelding spreken.

Beisbroek

De boomgaard van Beisbroek is vrij uitgestrekt en is gelegen langs beide kanten van het wandelpad dicht bij de parking van de Doornstraat.

In de boomgaard van Beisbroek zijn typische appels om te verwerken aangeplant. Niet echt soorten om zo op te eten. Wel om te bewaren en te verwerken. Hier werd vroeger vooral cider mee gebrouwen. al doen ze ook dienst voor appelmoes, sap, appelbeignets, taart,… ideetjes genoeg voor een heerlijke geur in huis.

Kijk uit waar je loopt in deze boomgaarden: er wonen veel konijntjes en hun gangenstelsels zijn best indrukwekkend, maar soms ook een beetje gevaarlijk om je voeten om te slaan.

Gulden Kamer

De Gulden Kamer is vooral gekend als sport- en speelterrein. De fruitboomgaarden liggen dan ook wat verscholen. Een deel is in privéhanden, een ander deel wordt vanaf dit jaar opengesteld om te plukken. De rest van het jaar blijven de poorten gesloten.

Hof De Jonghe

Een handvol huizen rond een boomgaard en een schapenweide. Dat is Hof De Jonghe, een verborgen én bevoorrecht groen plekje middenin de stad. Het is gelegen aan de Langerei, tussen de Stokersstraat en de Julius en Maurits Sabbestraat. De ingang van het park is vanaf de Langerei via de tudorboogpoort. 

De boomgaard heeft een weideafsluiting met een meidoornhaag in een ovale vorm. De weide telt ook vele mooie fruitbomen, die goed produceren. Voor de fruitpluk gaan de schapen even op vakantie.

Het Hof is sinds 1980 toegankelijk voor het grote publiek, maar toch lijkt het alsof je op een privédomein mag komen piepen. Het is er het jaar rond aangenaam verpozen.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media