Gele doos: de bewaardoos die levens redt

De Gele Doos bevat alle belangrijke medische en persoonlijke gegevens voor hulpverleners. In Brugge kunnen mensen met een zorgnood en hun mantelzorgers gratis een Gele Doos aanvragen.

Wat is een Gele Doos?

Een Gele Doos ziet er een beetje uit als een kleine boterhamdoos. Bewaar ze in de koelkast zodat ze makkelijk vindbaar is als je in nood bent. De gele doos bevat belangrijke (medische) gegevens:

  • Fiche met noodcontacten en medische gegevens: de fiche bevat de persoonlijke gegevens, de personen die moeten worden gecontacteerd in geval van nood, de afspraken over de zorgplanning (wilsbeschikking) en de bestaande aandoeningen. Voor ambulanciers en andere dringende hulp kan dat het verschil maken.
  • Vermissingsfiche: deze fiche verzamelt alle belangrijke informatie voor de politie in geval van vermissing of verdwijning. Een aantal velden op de fiche moeten op voorhand ingevuld worden. De rode kaders zijn enkel bedoeld bij vermissing.
  • Sticker: deze sticker plak je op de binnenkant van de voordeur. Zo weten zorgverleners dat er een Gele Doos in de koelkast staat.

De Gele Doos is dus geen bewaardoos voor medicatie. Voor mantelzorgers en thuisverpleging kan het wel handig zijn om er het medicatieschema aan toe te voegen.

Voor wie is de Gele Doos?

De Gele Doos is speciaal bedoeld voor senioren, personen met een handicap, mensen met een chronische ziekte of andere kwetsbare Bruggelingen.

Waar?

Meer dan 40 apothekers doen mee aan het project. Het overzicht vind je hier.

Hoe werkt de Gele Doos in de praktijk?

  • Ga naar de apotheker voor je Gele Doos.
  • Vul de twee fiches in die je in de doos vindt.
  • Stop er eventueel het medicatieschema in. Handig voor mantelzorgers en thuisverpleging.
  • Zorg dat je fiches actueel blijven. Wil je de gegevens bijwerken? Download de fiche noodcontacten & medische gegevens of vermissingsfiche en vul de gegevens opnieuw in.

Partners

Het project rond de gele dozen is een samenwerking tussen de Brugse huisartsen en apothekers, thuiszorgdiensten, Politie Brugge, brandweerpost Brugge, ziekenhuizen, Stad Brugge, OCMW Brugge, de Brugse Seniorenadviesraad en de Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap.

Contactinformatie